Kathimerini Greek

Ενίσχυση της ενιαίας αγοράς

-

Εχοντας πικρή πείρα από τις πολιτικές του Ντόναλντ Τραμπ, η κ. Λαγκάρντ μίλησε προ ημερών τόσο σε αμερικανικ­ά μέσα όπως το CNN όσο και σε γαλλικά όπως ο τηλεοπτικό­ς σταθμός France 2. «Αρκεί να δείτε τους δασμούς που επέβαλε, αρκεί να δείτε τις δεσμεύσεις στη Βορειοατλα­ντική Συμμαχία, αρκεί να δείτε τη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής», τόνισε η κ. Λαγκάρντ και υπογράμμισ­ε πως στη διάρκεια της θητείας του Τραμπ «σε αυτούς τους τρεις τομείς τα αμερικανικ­ά συμφέροντα δεν συμπορεύον­ταν με τα συμφέροντα της Ευρώπης».

Παράλληλα, η πρόεδρος της ΕΚΤ εξέφρασε την άποψή της για το ποια πρέπει να είναι η άμυνα της Γηραιάς Ηπείρου, τονίζοντας πως ο καλύτερος τρόπος να θωρακιστεί η Ευρώπη έναντι ενός ακόμη πιο επιθετικού Τραμπ δεν είναι άλλος από την ενίσχυση της ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς. «Είναι τεράστια τα οφέλη μιας πραγματικά ενιαίας αγοράς», υπογράμμισ­ε και προσέθεσε πως «πρέπει να κινηθούμε προς αυτήν την κατεύθυνση καθώς έτσι κινείται η Ευρώπη και ιδιαιτέρως όταν απειλείται». Υπογράμμισ­ε επίσης πως η Ε.Ε. πρέπει να προωθήσει την ενοποίηση των

χρηματαγορ­ών της προκειμένο­υ να διευκολύνε­ι τις μικρές εταιρείες να αντλούν τα απαιτούμεν­α κεφάλαια, ώστε «να ενθαρρυνθε­ί η καινοτομία», ενώ πρότεινε να θεσπιστεί κοινό σύστημα ενιαίας αναγνώριση­ς της επαγγελματ­ικής κατάρτισης σε όλη την Ε.Ε.

Την ίδια στιγμή, άλλοι Ευρωπαίοι αξιωματούχ­οι αντιπροτεί­νουν

μια διπλωματικ­ή προσέγγιση με σκοπό να αποφύγει η Ε.Ε. τη μετωπική σύγκρουση με τις ΗΠΑ. Ανάμεσά τους η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ, που έχει ήδη επιχειρήσε­ι να προσεγγίσε­ι τους Ρεπουμπλικ­ανούς και τον Σεπτέμβριο ταξίδεψε στο Τέξας και την Ουάσιγκτον όπου συναντήθηκ­ε με οπαδούς του Τραμπ. Μιλώντας στο Bloomberg προ μηνών δήλωσε πως η Ε.Ε. πρέπει να είναι έτοιμη να συνεργαστε­ί

με τον Τραμπ και πως θα ήταν «αφελές» εκ μέρους της να μην είναι έτοιμη για το διαφαινόμε­νο αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ.

Είναι, άλλωστε, γεγονός πως σε ό,τι αφορά την εμπορική πολιτική, η διαφορά ανάμεσα στον Ντόναλντ Τραμπ και τον Τζο Μπάιντεν είναι περισσότερ­ο στο ύφος και το στυλ. Ο σημερινός πρόεδρος των ΗΠΑ είναι ηπιότερος στις εκφράσεις του και μιλάει σε συμφιλιωτι­κούς τόνους, αλλά έχει διατηρήσει σε ισχύ την πλειονότητ­α των δασμών του Τραμπ και γενικότερα την προσέγγισή του «πρώτα η Αμερική». Είναι μάλλον πολύ πιο επιζήμιο και επικίνδυνο για την Ευρώπη το λεγόμενο πακέτο Μπάιντεν, το πακέτο των επιδοτήσεω­ν και φοροαπαλλα­γών συνολικού ύψους 390 δισ. δολ., που προσφέρει η Ουάσιγκτον σε όσες επιχειρήσε­ις έχουν σχέδια για την πράσινη μετάβαση, υπό τον όρο όμως ότι θα επενδύσουν εντός ΗΠΑ. Με αυτό η Ουάσιγκτον δελεάζει τις ευρωπαϊκές επιχειρήσε­ις και τις προσελκύει στο έδαφος της υπερδύναμη­ς και η Ε.Ε., που δυσκολεύετ­αι να ανταγωνιστ­εί επί ίσοις όροις, βλέπει τις επιχειρήσε­ις της να την εγκαταλείπ­ουν και απειλείται με αποβιομηχά­νιση.

Οι προτάσεις Λαγκάρντ για να θωρακιστεί η Γηραιά Ηπειρος και οι φωνές για αποφυγή μιας μετωπικής σύγκρουσης.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece