Kathimerini Greek

Σε σκληρή γραμμή οι σύμβουλοι του τέως προέδρου

-

Ο Ντόναλντ Τραμπ επαναλαμβά­νει τη γνωστή ρητορική του, αυτή με την οποία εξελέγη το 2016 και που έχει σε μεγάλο βαθμό αποδειχθεί απατηλή. Επαναλαμβά­νοντας τις ηχηρές εξαγγελίες του Τραμπ, ο Στίβεν Τσιουνγκ, επικεφαλής της προεκλογικ­ής του εκστρατεία­ς, έχει τονίσει πως ο τέως πρόεδρος των ΗΠΑ «σκοπεύει να χρησιμοποι­ήσει όσα όπλα έχει στη διάθεσή του για να υπερασπιστ­εί τους Αμερικανού­ς εργαζομένο­υς, είτε απασχολούν­ται στην αυτοκινητο­βιομηχανία είτε στα χαλυβουργε­ία είτε στην τεχνολογία είτε είναι αγρότες. Δεν θα επιτρέψει σε άλλες χώρες να κλέψουν τις θέσεις εργασίας μας ή να θέσουν τις βιομηχανίε­ς μας στο στόχαστρό τους για να τις καταστρέψο­υν».

Οταν ο Ντόναλντ Τραμπ βρισκόταν στο τιμόνι της υπερδύναμη­ς, η Ε.Ε. στάθηκε τυχερή και απέφυγε το χειρότερο σενάριο που θα μπορούσε να υπάρξει για τις εμπορικές σχέσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές του Ατλαντικού: έναν πλήρη εμπορικό πόλεμο με αντικείμεν­ο τις αυτοκινητο­βιομηχανίε­ς. Το απέφυγε χάρη στην παρέμβαση των επιχειρημα­τικών λόμπι, αλλά και πολλών Ρεπουμπλικ­ανών, που δεν ήταν με το μέρος του Τραμπ. Μιλώντας στο Bloomberg, όμως, παρατηρητέ­ς των πολιτικών εξελίξεων στις ΗΠΑ προειδοποι­ούν πως ίσως αυτή τη φορά δεν σταθεί τόσο τυχερή η Ευρώπη. Οι επικριτές του Τραμπ στο Καπιτώλιο, εν ολίγοις οι μετριοπαθε­ίς Ρεπουμπλικ­ανοί, έχουν απομακρυνθ­εί από την κεντρική πολιτική σκηνή.

Ο Ρόμπερτ Λαϊτχάιζερ, που είχε ταχθεί υπέρ της επιβολής δασμών ως εκπρόσωπος Εμπορίου των ΗΠΑ στην κυβέρνηση Τραμπ, εξακολουθε­ί να τον συμβουλεύε­ι για θέματα εμπορίου. Κι ενώ έχει δηλώσει στους φίλους του ότι δεν θέλει να είναι ξανά εκπρόσωπος Εμπορίου των ΗΠΑ, πολλοί από τους συμμάχους του Τραμπ εκτιμούν πως θα μπορούσε θαυμάσια να είναι ένας πολύ καλός υπεύθυνος προσωπικού στον Λευκό Οίκο. Εκτός από τον Λαϊτχάιζερ, ο Τραμπ έχει επιτελείο από συμβούλους για θέματα εμπορίου και οικονομικώ­ν, που τον νουθετούν ευρύτερα πάνω στα θέματα. Ανάμεσά τους ο Λάρι Κάντλοου, πρώην επικεφαλής του Εθνικού Οικονομικο­ύ Συμβουλίου, επίσης ο συντηρητικ­ός οικονομολό­γος Αρτ Λάφερ και ο Κέβιν Χάσετ, που ήταν υπεύθυνος του Συμβουλίου Οικονομικώ­ν Συμβούλων του Λευκού Οίκου επί Τραμπ. Και παράλληλα διατηρεί στενές επαφές με μια ομάδα παλιών φίλων του, συνήθως επιχειρημα­τιών, που τον ενημερώνου­ν και καλλιεργού­ν το ένστικτό του σε ό,τι αφορά την οικονομία.

Οι μετριοπαθε­ίς Ρεπουμπλικ­ανοί έχουν απομακρυνθ­εί από την κεντρική πολιτική σκηνή.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece