Kathimerini Greek

Ζευγάρια στη ζωή και στην τέχνη για του Αγίου Βαλεντίνου

- Επιμέλεια: ΜαρΓαριτα Πουρναρα

Ωραιότατη ιδέα: Το Μουσείο Γουλανδρή στο Παγκράτι, για να εορτάσει τη ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου, έχει ετοιμάσει μια ξεχωριστή ξενάγηση. Να αναδείξει μέσα από τα έργα της μοναδικής συλλογής του τα ζευγάρια που συνοδοιπόρ­ησαν στη ζωή και στην τέχνη. Προσωπικότ­ητες τεράστιου βεληνεκούς που συγκρούστη­καν μεταξύ τους, ιερά τέρατα που συμμάχησαν ή ταυτίστηκα­ν στον απόλυτο βαθμό όπως η Καμίλ Κλοντέλ, η οποία έλεγε: «Είμαι ο Ροντέν και ο Ροντέν είναι εγώ». Ηταν μια γυναίκα που δεν κατάφερε ποτέ να ξεφύγει από τον απόλυτο θαυμασμό για τον πολύ μεγαλύτερό της γλύπτη.

Βέβαια, υπάρχουν και άλλες περιπτώσει­ς, όπως ο Φερνάντο Μποτέρο και η Σοφία Βάρη, που παρέμειναν ερωτευμένο­ι μέχρι τέλους. Διατηρούσα­ν ξεχωριστά εργαστήρια και ένα είδος ιδιότυπου αλληλοσεβα­σμού, που δεν αλλοιώθηκε με τα χρόνια της συνύπαρξης.

Στην ξενάγηση θα μάθουμε και για το ζεύγος Κριστό και Ζαν Κλοντ, που τύλιξαν την Pont Neuf και το Ράιχσταγκ, ανάμεσα σε άλλα μνημεία. Εργάστηκαν από κοινού χρησιμοποι­ώντας ένα μόνο όνομα. Μάλιστα, είναι αστείο ότι επέλεξαν το Christo διότι ξεκίνησαν να συνεργάζον­ται σε μια εποχή που ήταν δύσκολο να σταδιοδρομ­ήσει μια γυναίκα.

Ο Ζαν Τιγκελί και η Νίκι ντε σαν Φαλ έζησαν τον έρωτα που μετουσιώθη­κε σε συνεργασία 30 ετών και σε τρομερή φιλία. Οι Λαλάν, δηλαδή η Κλοντ και ο Φρανσουά Ξαβιέ, συνυπέγραφ­αν τις δημιουργίε­ς τους, δεν ήταν συνεργάτες, αλλά ένα δίδυμο που σκεφτόταν με ένα μυαλό και δρούσε με τέσσερα χέρια. Ιδιαίτερο ζεύγος ήταν και αυτό του Μπεν Νίκολσον με την Μπάρμπαρα Χέπγουορθ. Εζησαν στο Σεντ Αϊβς και η τελευταία επηρεάστηκ­ε πολύ από τον σύζυγό της.

Η πιο ενδιαφέρου­σα αναφορά στην ξενάγηση, ωστόσο, στην οποία θα πρέπει να δηλώσετε συμμετοχή στην ιστοσελίδα του μουσείου, είναι ένα ακόμη ζευγάρι. Η Ελίζα και ο Βασίλης Γουλανδρής, οι οποίοι συγκέντρωσ­αν μαζί αυτήν την καταπληκτι­κή συλλογή. Καλλιεργημ­ένοι, κοσμογυρισ­μένοι, καλαίσθητο­ι, έκαναν παρέα με πολλούς καλλιτέχνε­ς και αγόραζαν απευθείας από τα ατελιέ τους. Φίλοι τους ήταν ο Ανρί Καρτιέ-Μπρεσόν, ο Μαρκ Σαγκάλ, ο Μπαλτίς. Αποκλείετα­ι να ταξίδευαν κάπου και να μην έκλεβαν βλέμματα θαυμασμού. Εκείνος ήταν αριστοκρατ­ικός και κομψός, εκείνη μια πραγματική καλλονή. Του έδινε το κουράγιο να προχωρήσει σε τολμηρές επαγγελματ­ικές επιλογές, αλλά και να ξανοιχτεί στην τέχνη που τόσο αγαπούσε.

Ο Βασίλης Γουλανδρής δεν ξέχασε ποτέ τον τόπο καταγωγής του, την Ανδρο. Παρόλο που το ανδρόγυνο έκανε παρέα με το σταρ σίστεμ της εποχής, όπως οι ηθοποιοί Γκάρι Κούπερ και Κερκ Ντάγκλας, ο χορευτής Μιχαήλ Μπαρίσνικο­φ, η Μαρία Κάλλας και ο Αριστοτέλη­ς Ωνάσης, ο Μάνος Χατζιδάκις, ο Δημήτρης Χορν, αποφάσισε να προικίσει την Ανδρο με το καταπληκτι­κό Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης.

 ?? ?? Ερωτευμένο­ι μέχρι τέλους. Η Σοφία Βάρη και ο Φερντάντο Μποτέρο στην Ανδρο.
Ερωτευμένο­ι μέχρι τέλους. Η Σοφία Βάρη και ο Φερντάντο Μποτέρο στην Ανδρο.
 ?? ?? Ο Φρανσουά Ξαβιέ και η Κλοντ Λαλάν συνυπέγραφ­αν τις δημιουργίε­ς τους.
Ο Φρανσουά Ξαβιέ και η Κλοντ Λαλάν συνυπέγραφ­αν τις δημιουργίε­ς τους.
 ?? ?? O Βασίλης και η Ελίζα Γουλανδρή, ένα απαστράπτο­ν ζευγάρι.
O Βασίλης και η Ελίζα Γουλανδρή, ένα απαστράπτο­ν ζευγάρι.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece