Kathimerini Greek

Στην ατζέντα η Ελλάδα, οι συνεργασίε­ς και οι γεωπολιτικ­ές εξελίξεις

- Της ΗΛΙΑΝΑΣ ΜΑΓΡΑ

Ξεκίνησε χθες στην Ουάσιγκτον το 5ο Φόρουμ για τη Νοτιοανατο­λική Ευρώπη και την Ανατ. Μεσόγειο, το οποίο διοργανώνε­ται από την αγγλόφωνη έκδοση της «Κ», σε συνεργασία με το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών και το Ελληνοαμερ­ικανικό Συμβούλιο Ηγεσίας (HALC).

Στόχος του συνεδρίου είναι μέσω συναντήσεω­ν σε κορυφαία think tanks, που εδρεύουν στην αμερικανικ­ή πρωτεύουσα, και συζητήσεων με Ελληνες και Αμερικανού­ς πολιτικούς, διπλωμάτες των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου και επιχειρημα­τίες, να δοθεί έμφαση στη σχέση μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ, αλλά και να αναλυθούν τα σημαντικότ­ερα ζητήματα που επηρεάζουν την περιοχή – από τις τελευταίες γεωπολιτικ­ές εξελίξεις μέχρι την ενεργειακή συνδεσιμότ­ητα μεταξύ των χωρών.

«Το πλαίσιο συνεργασία­ς που οι ΗΠΑ έχουν χτίσει με την Ελλάδα είναι τώρα ακόμη πιο σημαντικό», τόνισε ο Τζέφρι Πάιατ, υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για την Ενέργεια και πρώην πρέσβης στην Ελλάδα, στη διάρκεια συζήτησης για την Ανατολική Μεσόγειο μετά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου στο Ισραήλ, που πραγματοπο­ιήθηκε στο Ιδρυμα για την Υπεράσπιση των Δημοκρατιώ­ν. «Θα πρέπει να αρχίσουμε να σκεφτόμαστ­ε πιο μεγαλεπήβο­λα σχέδια συνεργασία­ς», συμπλήρωσε, τονίζοντας ότι πιστεύει πως ακόμη και σε περίπτωση εκλογής του Ντόναλντ Τραμπ τον Νοέμβριο, η στενή σχέση μεταξύ Ελλάδας ΗΠΑ θα συνεχιστεί.

Η σχέση μεταξύ των δύο βρίσκεται στην καλύτερη φάση της, ανέφερε η υφυπουργός Εξωτερικών και πρώην πρέσβειρα της Ελλάδας στην Ουάσιγκτον, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλ­ου. «Ενα από τα πράγματα στα οποία συμφωνούμε είναι η σταθερότητ­α σε αυτή την περιοχή», δήλωσε. «Η Ελλάδα είναι μια σταθερή δημοκρατία», είπε απαντώντας σε ερώτηση που αφορούσε το πώς η χώρα έχει καταφέρει να παραμείνει πυλώνας σταθερότητ­ας στην περιοχή. Είναι μακροχρόνι­ο μέλος του NATO και της Ε.Ε., συμπλήρωσε, και δεν έχει βλέψεις για εξάπλωση στην περιοχή. «Η Ελλάδα είναι το μόνο μέρος, η μόνη βίδα σε αυτή τη μηχανή που είναι στη θέση της, σταθερή και έμπιστη», σημείωσε η κ. Παπαδοπούλ­ου.

Νωρίτερα χθες, οι εργασίες της πρώτης ημέρας άρχισαν με συζήτηση που αφορούσε το Κυπριακό. «Βλέπουμε και σε άλλα μέρη ότι η αμερικανικ­ή πολιτική έχει αλλάξει – είναι μια ευκαιρία για να ενεργήσουμ­ε, όχι απλώς να αντιδράμε», σχολίασε ο Μάικλ Ρούμπιν, κορυφαίος αναλυτής του ινστιτούτο­υ. «Εχει αλλάξει το πώς συζητάμε πλέον για την Κύπρο, δεν είναι πια συνώνυμη με το κυπριακό πρόβλημα», επισήμανε ο αναλυτής για τους τομείς εθνικής ασφαλείας και διεθνούς πολιτικής στο Κέντρο για την Αμερικανικ­ή Πρόοδο, Αλαν Μακόφσκι.

Αργότερα μες στην ημέρα, συζητήθηκε περαιτέρω ο ρόλος της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο στο Εβραϊκό Ινστιτούτο για την Εθνική Ασφάλεια της Αμερικής, όπου ένας εκ των ομιλητών ήταν ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζορτζ Τσούνης, όπως και το σχέδιο της Ε.Ε. για την ανάπτυξη των Δυτικών Βαλκανίων και ο ρόλος των ΗΠΑ. Στη συγκεκριμέ­νη συζήτηση συμμετείχε ο υπουργός Μετανάστευ­σης και Ασύλου, Δημήτρης Καιρίδης. Κατά τη διάρκεια επίσημου δείπνου χθες το βράδυ, όπου μεταξύ άλλων αναμενόταν να μιλήσει και ο γερουσιαστ­ής Κρις βαν Χόλεν, απονεμήθηκ­ε το βραβείο «Ηγέτης» στον Ελληνοαμερ­ικανό βουλευτή Τζον Σαρμπάνη.

Το συνέδριο συνεχίζετα­ι σήμερα, στο ξενοδοχείο-θεσμό της Ουάσιγκτον, Willard InterConti­nental.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece