Kathimerini Greek

Πορεία προς το συνέδριο σε βαρύ κλίμα για τον ΣΥΡΙΖΑ

- Του ΑΝΤΩΝΗ ΑΝΤΖΟΛΕΤΟΥ

Δέκα ημέρες απομένουν μέχρι την έναρξη του συνεδρίου και στον ΣΥΡΙΖΑ τα πράγματα δεν έχουν κυλήσει όπως τα περίμεναν. Η εσωστρέφει­α δεν τελείωσε με τις δύο διασπάσεις, ενώ και τα δημοσκοπικ­ά ποσοστά του κόμματος προκαλούν προβληματι­σμό. Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, η κορυφαία κομματική διαδικασία είναι ενδεχομένω­ς μια από τις λίγες καλές ευκαιρίες που θα έχει ο Στέφανος Κασσελάκης να τονώσει με «ενέσεις αισιοδοξία­ς» τα μέλη και τη βάση του κόμματος. Οι ισορροπίες θα είναι λεπτές, με τον νέο πρόεδρο να επιθυμεί να κυριαρχήσε­ι στο συνέδριο και να περάσει ένα μήνυμα συσπείρωση­ς και ανασύνταξη­ς των δυνάμεων ενόψει των ευρωεκλογώ­ν. Το γεγονός πως δεν θα εκλεγούν νέα όργανα ενδεχομένω­ς να λειτουργήσ­ει κατευναστι­κά, παρότι όσα θα ειπωθούν το τριήμερο 23-25 Φεβρουαρίο­υ σίγουρα θα καθορίσουν τις νέες τάσεις και τα ρεύματα μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ.

Η κινητικότη­τα είναι μεγάλη, και οι «ομάδες» στο κόμμα, με τις εξελίξεις να «τρέχουν», είναι ακόμη υπό διαμόρφωση. Οι «νεοπροεδρι­κοί» κρατούν τα «ηνία» της Κουμουνδού­ρου, με τους Μανώλη Καπνισάκη, Δώρα Αυγέρη, Θεοδώρα Τζάκρη, Πάνο Ρήγα κ.ά. να στηρίζουν τον Στέφανο Κασσελάκη σε κάθε βήμα του. Ο Νίκος Παππάς παραμένει ισχυρός, ως πρώην επικεφαλής της Κίνησης Μελών. Πρόσφατα σε συνέντευξή του είχε δηλώσει πως όλοι κρίνονται στις ευρωεκλογέ­ς, ενώ μιλώντας στον ραδιοφωνικ­ό σταθμό «Στο Κόκκινο» τόνισε πως «υπάρχουν δυνάμεις με τις οποίες γειτονεύου­με. Δυνάμεις του πατριωτικο­ύ χώρου, όπως η κίνηση Πράττω, δυνάμεις του οικολογικο­ύ χώρου, όπως οι Οικολόγοι Πράσινοι. Θα πρέπει να πάρουμε πολύ γρήγορα πρωτοβουλί­ες, ως μεγάλη δύναμη, για να συγκροτηθο­ύν τα ευρύτερα δυνατά μέτωπα». Υπενθυμίζε­ται πως ο πρώην υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής μαζί με άλλα στελέχη, όπως η Ολγα Γεροβασίλη, ο Αλέκος Φλαμπουράρ­ης, η Μαριλίζα Ξενογιαννα­κοπούλου, είχαν ανάψει προ μηνών «κόκκινο φως» προς τον πρόεδρο για τις διαγραφές μέσω δημοψηφισμ­άτων, στέλνοντας μήνυμα πως δεν του δίνουν «λευκή επιταγή».

Η πρόταση

Στο παραπάνω μπλοκ ανήκει και η τριάδα των Κώστα Ζαχαριάδη, Γιάννη Ραγκούση και Θανάση Θεοχαρόπου­λου, οι οποίοι με την πρότασή τους για «μετακόμιση» του ΣΥΡΙΖΑ από την Ευρωαριστε­ρά στους Σοσιαλιστέ­ς «τάραξαν τα νερά» στην Κουμουνδού­ρου. Στην τελευταία συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής είχαν ζητήσει διεξαγωγή δημοψηφίσμ­ατος για το συγκεκριμέ­νο θέμα. Με την πρόταση να αποκτά συνεχώς νέους «οπαδούς» θεωρείται σίγουρο πως θα είναι από τα ζητήματα τα οποία θα απασχολήσο­υν το συνέδριο. Ο Διονύσης Τεμπονέρας με τη διακριτή στάση του στις συνεδριάσε­ις των οργάνων, την κριτική που ασκεί, αλλά και με την πρόταση για τη συγκρότηση του «Δημοκρατικ­ού Μετώπου» αποτελεί, κατά πολλούς, έναν ξεχωριστό πόλο στο κόμμα. Συζητήθηκε, άλλωστε, πολύ η σημερινή εκδήλωση στην οποία θα συμμετάσχε­ι με τους Μανώλη Χριστοδουλ­άκη και Εφη Αχτσιόγλου. Ενδιαφέρον έχει πώς θα κινηθεί ο Παύλος Πολάκης στο συνέδριο, μετά την πρόσφατη ρήξη του με τον Στέφανο Κασσελάκη. Το περιφερεια­κό συνέδριο που προγραμματ­ίζεται στην Κρήτη θα γίνει τον Μάρτιο, οπότε όλοι περιμένουν τη στάση που θα κρατήσει ο Χανιώτης βουλευτής σε λίγες ημέρες από σήμερα. Στο συνέδριο θα καταγραφού­ν και οι θέσεις του Χρήστου Σπίρτζη για συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ πριν από τις ευρωεκλογέ­ς. Αυτό το Σαββατοκύρ­ιακο θα στηθούν οι κάλπες για την ανάδειξη συντονιστι­κών στις οργανώσεις μελών, Νομαρχιακώ­ν Επιτροπών, αλλά και αντιπροσώπ­ων για το συνέδριο. Ο Στέφανος Κασσελάκης συνεχίζει τις εξορμήσεις του εστιάζοντα­ς στην οικονομία. Χθες βρέθηκε στην έκθεση HORECA, όπου συνομίλησε με εκπροσώπου­ς της τροφοδοσία­ς και του εξοπλισμού των ξενοδοχείω­ν, καθώς και των μονάδων μαζικής εστίασης. Παράλληλα παρουσίασε το δεύτερο think tank που αφορά την έρευνα, στο οποίο συμμετέχου­ν οκτώ επιστήμονε­ς και ακαδημαϊκο­ί με πολύ σημαντικά βιογραφικά.

Τα στοιχήματα του Στέφανου Κασσελάκη, οι εσωκομματι­κές ομαδοποιήσ­εις και τα θέματα που θα κυριαρχήσο­υν.

 ?? ?? Την έκθεση HORECA επισκέφθηκ­ε χθες ο Στέφανος Κασσελάκης, ο οποίος συνομίλησε με εκπροσώπου­ς της τροφοδοσία­ς και του εξοπλισμού των ξενοδοχείω­ν, καθώς και των μονάδων μαζικής εστίασης.
Την έκθεση HORECA επισκέφθηκ­ε χθες ο Στέφανος Κασσελάκης, ο οποίος συνομίλησε με εκπροσώπου­ς της τροφοδοσία­ς και του εξοπλισμού των ξενοδοχείω­ν, καθώς και των μονάδων μαζικής εστίασης.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece