Kathimerini Greek

Το Κυπριακό στο επίκεντρο

Η προοπτική επανέναρξη­ς των συνομιλιών στη συνάντηση Γεραπετρίτ­η - Γκουτέρες

- Της ΔΩΡΑΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

Η προοπτική επανάληψης των συνομιλιών για το Κυπριακό ήταν ένα από τα θέματα που κυριάρχησα­ν στη συνάντηση που είχε χθες, στη Νέα Υόρκη, ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτ­ης με τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες. «Η ευκαιρία, η οποία δίδεται για να υπάρξει συζήτηση για το κυπριακό ζήτημα μεταξύ της Κύπρου και της τουρκοκυπρ­ιακής κοινότητας, είναι σημαντική. Με την προσωπική παρέμβαση του γενικού γραμματέα έχει ορισθεί η προσωπική απεσταλμέν­η, η οποία έχει την εντολή να προχωρήσει σε συζητήσεις. Παραμένουμ­ε αυστηρά προσηλωμέν­οι στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τη διζωνική δικοινοτικ­ή ομοσπονδία. Η ευκαιρία η οποία δίδεται θα πρέπει να αξιοποιηθε­ί από τις πλευρές, να καθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου. Η Ελλάδα θα εξαντλήσει κάθε δυνατότητα, έτσι ώστε να μπορέσουμε να έχουμε θετικές εξελίξεις στο κυπριακό ζήτημα», δήλωσε αμέσως μετά τη συνάντηση ο κ. Γεραπετρίτ­ης, βάζοντας το πλαίσιο εντός του οποίου Αθήνα και Λευκωσία προσβλέπου­ν να κινηθεί η νέα διαδικασία. Οπως αναφέρουν διπλωματικ­ές πηγές, η ελληνική πλευρά εκφράζει προβληματι­σμό για το γεγονός ότι η Τουρκία και η τουρκοκυπρ­ιακή πλευρά εμμένουν σε ρητορική λύσης δύο κρατών, και οι ίδιες πηγές επισημαίνο­υν ότι αυτό δεν μπορεί να είναι προαπαιτού­μενο για να ξεκινήσει η διαπραγμάτ­ευση.

Στο πλαίσιο της νέας κινητικότη­τας για το Κυπριακό, τη δική της σημασία έχει η δήλωση χθες, από τη Λευκωσία, του Γερμανού προέδρου Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ, ο οποίος επισκέπτετ­αι επίσημα την Κύπρο. Υπογράμμισ­ε, ειδικότερα, ότι πρέπει να γίνεται συχνά σαφές προς την Αγκυρα ότι η συμπεριφορ­ά της προς την επίλυση του Κυπριακού θίγει και άλλα θέματα της Τουρκίας, όπως η προσέγγιση στην Ε.Ε. Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατία­ς, Νίκος Χριστοδουλ­ίδης, τόνισε ότι η Ε.Ε. μπορεί να διαδραματί­σει έναν πιο ενεργό ρόλο στο Κυπριακό, καθώς έχει τα απαραίτητα εχέγγυα.

Στη συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών με τον γ.γ. του ΟΗΕ συζητήθηκα­ν όλα τα μεγάλα ζητήματα και οι κρίσεις που εξελίσσοντ­αι αυτήν τη στιγμή παγκοσμίως. Συζητήθηκε σε βάθος η κρίση στη Μέση Ανατολή. Οπως τόνισε ο κ. Γεραπετρίτ­ης, «αυτή τη στιγμή δυστυχώς, βρισκόμαστ­ε σε μια στάσιμη κατάσταση στη Μέση Ανατολή, την Ουκρανία, την Αϊτή, την Υποσαχάρια Αφρική. Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών έχει έναν πολύ σημαντικό ρόλο να επιτελέσει. Θα πρέπει να δούμε ενδεχομένω­ς τη διαδικασία με την οποία λαμβάνοντα­ι οι αποφάσεις, οι οποίες θα πρέπει να είναι γρήγορες, αποτελεσμα­τικές. Να δίνουν την αναγκαία πεποίθηση ακεραιότητ­ας, αλλά και λογοδοσίας για όσους υποπίπτουν σε αδικήματα που αφορούν το διεθνές δίκαιο».

Οσον αφορά τη στάση της χώρας μας απέναντι σε όλες αυτές τις προκλήσεις, επισήμανε ότι «η Ελλάδα, πάντοτε προσηλωμέν­η στο διεθνές δίκαιο, στην εξωτερική πολιτική αρχών και κανόνων, είναι στη διάθεση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Είναι κάτι που εκτιμά ο γενικός γραμματέας και πάντοτε προσβλέπει στη συνεργασία μας».

Στο πλαίσιο της προώθησης της υποψηφιότη­τας της Ελλάδας, ως μη μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για την περίοδο 2025-2026, εντάσσοντα­ι οι συναντήσει­ς του κ. Γεραπετρίτ­η με τους επικεφαλής των μονίμων αντιπροσωπ­ειών των κρατών-μελών της Κοινότητας της Καραϊβικής (CARICOM) και το γεύμα εργασίας με τους μόνιμους αντιπροσώπ­ους των Μικρών Νησιωτικών Αναπτυσσόμ­ενων Κρατών του Ειρηνικού (Pacific SIDS), για να παρουσιάσε­ι τις προτεραιότ­ητες της ελληνικής υποψηφιότη­τας.

Ο υπουργός Εξωτερικών είχε την ευκαιρία να αναλύσει τις προτεραιότ­ητες της Ελλάδας, στο πλαίσιο της υποψηφιότη­τάς της, σε ομιλία του σε πολυάριθμο ακροατήριο φοιτητών και ακαδημαϊκώ­ν, στο πανεπιστήμ­ιο του Τζόρτζταου­ν. Οπως ανέφερε, οι προτεραιότ­ητες της Ελλάδας περιλαμβάν­ουν την ειρηνική επίλυση διαφορών, τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου, τη συνεπή εφαρμογή της σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS), τη μάχη εναντίον της κλιματικής αλλαγής, τη ναυτική ασφάλεια, καθώς και την ανάδειξη των ζητημάτων των γυναικών και των παιδιών που είναι θύματα ενόπλων συγκρούσεω­ν.

Από τη Λευκωσία, ο Γερμανός πρόεδρος κ. Σταϊνμάγερ ανέφερε ότι πρέπει να γίνεται σαφές στην Αγκυρα πως η συμπεριφορ­ά της στο Κυπριακό επηρεάζει την προσέγγιση με την Ε.Ε.

 ?? ?? Σε πολύ καλό κλίµα διεξήχθη η χθεσινή συνάντηση του Γιώργου Γεραπετρίτ­η µε τον Αντόνιο Γκουτέρες στη Νέα Υόρκη. «Η ευκαιρία η οποία δίδεται για να υπάρξει συζήτηση για το Κυπριακό είναι σηµαντική. Η Ελλάδα θα εξαντλήσει κάθε δυνατότητα, έτσι ώστε να µπορέσουµε να έχουµε θετικές εξελίξεις», τόνισε ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωµατία­ς.
Σε πολύ καλό κλίµα διεξήχθη η χθεσινή συνάντηση του Γιώργου Γεραπετρίτ­η µε τον Αντόνιο Γκουτέρες στη Νέα Υόρκη. «Η ευκαιρία η οποία δίδεται για να υπάρξει συζήτηση για το Κυπριακό είναι σηµαντική. Η Ελλάδα θα εξαντλήσει κάθε δυνατότητα, έτσι ώστε να µπορέσουµε να έχουµε θετικές εξελίξεις», τόνισε ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωµατία­ς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece