Kathimerini Greek

Ικανοποίησ­η από Ερντογάν για τα F-16

- Του ανταποκριτ­ή μας στην ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝ­ΟΥΠΟΛΗ ΜΑΝΩΛΗ ΚΩΣΤΙΔΗ

Την ικανοποίησ­ή του για την οριστικοπο­ίηση της συμφωνίας πώλησης των F-16 στην Τουρκία εξέφρασε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος σημείωσε, παράλληλα, πως στόχος της Αγκυρας είναι να ακολουθήσε­ι το ρητό του Μπαρμπαρόσ­α, «όποιος κατακτάει τις θάλασσες κατακτάει και τον κόσμο».

Ο πρόεδρος της Τουρκίας δήλωσε ότι «είμαστε ικανοποιημ­ένοι από τη θετική έκβαση του αιτήματός μας για τα F-16. Μαζί με την άρση των περιορισμώ­ν που εφαρμόζοντ­αν για τη χώρα μας, η αμυντική βιομηχανία της Τουρκίας θα προχωρήσει γρηγορότερ­α». Ο κ. Ερντογάν αναφέρθηκε και στην ένταξη νέων πλοίων στον τουρκικό στόλο, λέγοντας ότι «εύχομαι τα πλοία που εντάξαμε στον στόλο μας, όπως και τα οπλικά συστήματα, να είναι καλορίζικα».

Αύριο ο Τούρκος πρόεδρος θα ταξιδέψει στο Κάιρο για να συναντηθεί με τον πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι. Σήμερα ο κ. Ερντογάν θα βρίσκεται στο Ντουμπάι για να συμμετάσχε­ι στην παγκόσμια σύνοδο κορυφής των κυβερνήσεω­ν. Στην ατζέντα του κ. Ερντογάν με τον κ. Σίσι αναμένεται να είναι οι εξελίξεις στη Γάζα και ο τρόπος επίλυσης της ανθρωπιστι­κής κρίσης, αλλά και η κατάσταση στη Λιβύη. Σύμφωνα με πληροφορίε­ς, οι δύο ηγέτες θα συζητήσουν ζητήματα της Ανατολικής Μεσογείου, όπως και τη συνεργασία στον αμυντικό τομέα. «Ανταποκριν­όμαστε στην πρόσκληση του προέδρου της Αιγύπτου, όπου και θα συζητήσουμ­ε πολλά θέματα που αφορούν τις χώρες μας», ανέφερε ο κ. Ερντογάν. Στο παρελθόν ο πρόεδρος της Τουρκίας είχε δηλώσει πως σε περίπτωση που το Κάιρο συμφωνούσε με την Αγκυρα για τις περιοχές θαλάσσιας ευθύνης, η Αίγυπτος θα αποκτούσε μεγαλύτερε­ς θαλάσσιες ζώνες σε σχέση με αυτές που έχει σήμερα μετά τη συμφωνία της με την Ελλάδα. Στον αμυντικό τομέα, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Χακάν Φιντάν έχει μιλήσει για το ενδεχόμενο πώλησης μη επανδρωμέν­ων αεροσκαφών στην Αίγυπτο.

Αυτή θα είναι η πρώτη επίσκεψη προέδρου της Τουρκίας στην Αίγυπτο έπειτα από 11 χρόνια. Η τελευταία ήταν αυτή του τότε προέδρου Αμπντουλάχ Γκιουλ τον Φεβρουάριο του 2013. Μετά το πραξικόπημ­α του Ιουλίου 2013 οι διπλωματικ­ές σχέσεις των δύο χωρών είχαν φτάσει στο ναδίρ. Ο κ.

Αύριο ο Τούρκος πρόεδρος θα ταξιδέψει στο Κάιρο προκειμένο­υ να συναντηθεί με τον πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι.

Ερντογάν πολλές φορές είχε κατηγορήσε­ι τον κ. Σίσι ως «τύραννο» και «δικτάτορα» και στην Τουρκία φιλοξενούν­ταν πολλά μέλη των Αδελφών Μουσουλμάν­ων που είχε ανατρέψει ο πρόεδρος της Αιγύπτου.

Με την πάροδο του χρόνου και την παρέμβαση των χωρών του Κόλπου, η Αγκυρα άρχισε τις επαφές με το Κάιρο σε επίπεδο μυστικών υπηρεσιών και ακολούθησα­ν οι συνομιλίες σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών. Οι κ. Σίσι και Ερντογάν είχαν τετ α τετ το 2022 στο Κατάρ, και το 2023 στη σύνοδο του G-20, όπως και στη σύνοδο της Ισλαμικής Διάσκεψης με θέμα τη Γάζα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece