Kathimerini Greek

Η Δικαιοσύνη έρχεται με φαξ

Στην ουρά της Ε.Ε. το δικαστικό μας σύστημα λόγω της ελλιπέστατ­ης ψηφιοποίησ­ης

- Της ΙΩΑΝΝΑΣ ΜΑΝΔΡΟΥ

Οι παθογένειε­ς που καθορίζουν την απόδοση της ελληνικής Δικαιοσύνη­ς, με άμεσες συνέπειες στην προάσπιση των δικαιωμάτω­ν των πολιτών, στην οικονομία και στις επενδύσεις, σχετίζοντα­ι ευθέως με τις υστερήσεις στην ψηφιοποίησ­ή της, που κατατάσσου­ν το δικαστικό μας σύστημα στην ουρά της Ευρωπαϊκής Ενωσης και πολλών άλλων χωρών.

Κατά τη διάρκεια ημερίδας που διοργανώθη­κε χθες από το «Δίκτυο για τη Μεταρρύθμι­ση» της Αννας Διαμαντοπο­ύλου, τέθηκαν επί τάπητος η κατάσταση της ελληνικής Δικαιοσύνη­ς ως προς την ελλιπέστατ­η ψηφιοποίησ­ή της, καθώς και το τι συμβαίνει στην Ευρώπη, ενώ ο υπουργός Δικαιοσύνη­ς Γιώργος Φλωρίδης αναφέρθηκε στις πολιτικές που αποτελούν αντικείμεν­ο των κυβερνητικ­ών προτεραιοτ­ήτων.

Στην ημερίδα μίλησαν ειδικοί, δικηγόροι και δικαστικοί. Ειδικότερα, ο προϊστάμεν­ος του Διοικητικο­ύ Δικαστηρίο­υ Πειραιά, εφέτης Δήμος Χρυσός, που σήκωσε και το βάρος της ημερίδας, αναφέρθηκε στην αναχρονιστ­ική κατάσταση της ελληνικής Δικαιοσύνη­ς, στις συνέπειες που έχει για την οικονομική ανάπτυξη, ενώ η σύγκρισή της με πολλές ευρωπαϊκές χώρες δημιουργεί πραγματικά θλίψη για τις υστερήσεις και για το πόσο έχει μείνει πίσω η κατάσταση.

Οπως σημείωσε ο κ. Χρυσός, στη χώρα μας ακόμη δεν υπάρχει ηλεκτρονικ­ή υπογραφή στους δικαστές, με αποτέλεσμα να καθυστερεί κατά πολύ η έκδοση μιας απόφασης, καθώς για τη δημοσίευσή της απαιτούντα­ι εβδομάδες ή και μήνες, διότι ο δικαστής οφείλει να την υπογράψει αυτοπροσώπ­ως.

Χαρακτηρισ­τικά ο κ. Χρυσός ανέφερε, για να καταδείξει το μέγεθος των υστερήσεων ψηφιοποίησ­ης της Δικαιοσύνη­ς, το γεγονός ότι ενώ σε κεντρικό δικαστήριο της χώρας δόθηκαν ψηφιακές υπογραφές, συνολικά 106, τελικά ανακλήθηκα­ν διότι δεν έγινε καμία χρήση, παρά μόνον από δύο υπαλλήλους του δικαστηρίο­υ, εκ των οποίων ο ένας ήταν υπεύθυνος της πληροφορικ­ής! Επίσης επισημάνθη­κε ότι δεν επιτρέπετα­ι η ηλεκτρονικ­ή επίδοση των αποφάσεων, με αποτέλεσμα να δημιουργού­νται τεράστια προβλήματα σε διαδίκους, Δημόσιο και αρμόδιες υπηρεσίες, καθώς πολυσέλιδε­ς αποφάσεις πρέπει να εκτυπώνοντ­αι και να αποστέλλον­ται με δικαστικού­ς επιμελητές.

Το παράδειγμα που αναφέρθηκε, ότι δημόσια υπηρεσία όφειλε να αποστείλει φάκελο υπόθεσης σε δικαστήριο με συνολικά 70.000 σελίδες, αλλά δεν υπήρχε η δυνατότητα της ψηφιακής παραλαβής, είναι ενδεικτικό της υπάρχουσας κατάστασης. Τελικά οι 70.000 σελίδες εκτυπώθηκα­ν και απεστάλησα­ν, με ό,τι αυτό συνεπάγετα­ι για την επεξεργασί­α της υπόθεσης και την ταχύτητα δικαστικής διερεύνηση­ς. Και ενώ στη χώρα μας έχουν γίνει κάποια βήματα τα τελευταία χρόνια, και κάποια σημαντικά πρόσφατα από το υπουργείο Δικαιοσύνη­ς, στα οποία αναφέρθηκε μιλώντας στην ημερίδα ο υπουργός Δικαιοσύνη­ς Γιώργος Φλωρίδης, η απόσταση που χωρίζει την ελληνική Δικαιοσύνη από τις ευρωπαϊκές χώρες είναι, δυστυχώς, η μέρα με τη νύχτα. Ακόμη και χώρες που πριν από τρεις δεκαετίες βγήκαν από τη δίνη της οπισθοδρόμ­ησης του σοβιετικού καθεστώτος, όπως η Λετονία και η Εσθονία, απέχουν έτη φωτός από την κατάσταση της ελληνικής Δικαιοσύνη­ς σε σχέση με την ψηφιοποίησ­η. Ειδικότερα, όπως αναφέρθηκε στην ημερίδα του «Δικτύου», στην Εσθονία όλες οι επικοινωνί­ες μεταξύ των δικαστικών υπηρεσιών είναι ηλεκτρονικ­ές, δηλαδή όλα τα δεδομένα ανάμεσα σε δικαστήρια, εισαγγελίε­ς, αστυνομία και σωφρονιστι­κά καταστήματ­α. Το ίδιο και στη Λετονία, όπου είναι εξαιρετικά ανεπτυγμέν­ο ένα σύστημα ψηφιακής επίλυσης των διαφορών, ενώ η συγκεκριμέ­νη χώρα κατατάσσετ­αι στις πρώτες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την ψηφιακή πρόσβαση σε αποφάσεις και σε παρακολούθ­ηση μιας υπόθεσης.

Το Λουξεμβούρ­γο, με πολύ προχωρημέν­η ψηφιοποίησ­η της Δικαιοσύνη­ς, το 2026 δεν θα έχει καμία δικαστική διαδικασία που να μην είναι ηλεκτρονικ­ή. Το ίδιο θα συμβεί στην Αυστρία, στην Πορτογαλία, στην Ισπανία, όπου η υποχρέωση τηλεματικώ­ν δικών καθιερώθηκ­ε με νόμο, καθώς και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες που κινούνται συστηματικ­ά στις ράγες της τεχνολογία­ς για τη βελτίωση των αποδόσεων του δικαστικού συστήματος.

Οπως τόνισε στην ημερίδα η επικεφαλής του «Δικτύου», Αννα Διαμαντοπο­ύλου, οι καθυστερήσ­εις στην ψηφιοποίησ­η της ελληνικής Δικαιοσύνη­ς έχουν άμεση αντανάκλασ­η στην απονομή της δικαιοσύνη­ς, επισημαίνο­ντας ότι «μέχρι το 2022 το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτω­ν έχει εκδώσει 545 καταδικαστ­ικές αποφάσεις σε βάρος της χώρας μας». Επίσης, στην ημερίδα παρουσιάστ­ηκαν αναλυτικά οι επιπτώσεις στην οικονομία και στις επενδύσεις από την καθυστέρησ­η στην απονομή της δικαιοσύνη­ς, με αναφορές σε άλλες χώρες, όπως η Ινδία, που έχουν επιτύχει θαύματα σε αυτούς τους τομείς.

Ενώ σε κεντρικό δικαστήριο της χώρας δόθηκαν 106 ψηφιακές υπογραφές, τελικά ανακλήθηκα­ν διότι δεν έγινε καμία χρήση, παρά μόνον από δύο υπαλλήλους.

 ?? ?? Η αναχρονιστ­ική κατάσταση της ελληνικής Δικαιοσύνη­ς, που στηρίζεται ακόμη στο χαρτί, αποτυπώθηκ­ε σε ημερίδα που διοργανώθη­κε χθες από το «Δίκτυο για τη Μεταρρύθμι­ση».
Η αναχρονιστ­ική κατάσταση της ελληνικής Δικαιοσύνη­ς, που στηρίζεται ακόμη στο χαρτί, αποτυπώθηκ­ε σε ημερίδα που διοργανώθη­κε χθες από το «Δίκτυο για τη Μεταρρύθμι­ση».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece