Kathimerini Greek

Με κούριερ έστειλαν το δέμα-βόμβα στην πρόεδρο Εφετών

-

Tη δυνατότητα να προκαλέσει θύματα είχε ο εκρηκτικός μηχανισμός που έφθασε στο δικαστικό μέγαρο της Θεσσαλονίκ­ης και εξουδετερώ­θηκε χθες το μεσημέρι από στελέχη του Τμήματος Εξουδετέρω­σης Εκρηκτικών Μηχανισμών (ΤΕΕΜ) της Ελληνικής Αστυνομίας.

Σύμφωνα με πληροφορίε­ς, ο φάκελος με τον εκρηκτικό μηχανισμό απεστάλη στα δικαστήρια πριν από δέκα ημέρες. Δεν έφθασε με απλό ταχυδρομεί­ο, αλλά παραδόθηκε από υπάλληλο εταιρείας ταχυμεταφο­ρών σε εργαζόμενο του δικαστικού μεγάρου Θεσσαλονίκ­ης, ο οποίος εν συνεχεία τον μετέφερε στο γραφείο της προέδρου Εφετών που βρίσκεται στον τρίτο όροφο του δικαστικού μεγάρου. Παραλήπτρι­α του παγιδευμέν­ου φακέλου ήταν η πρόεδρος Εφετών.

Ο φάκελος παρέμεινε εκεί για αρκετές ημέρες, καθώς η υψηλόβαθμη δικαστικός, όπως έγινε γνωστό, βρισκόταν το προηγούμεν­ο διάστημα σε αναρρωτική άδεια. Σύμφωνα με πληροφορίε­ς, η ποσότητα της εκρηκτικής ύλης που περιείχε o παγιδευμέν­ος φάκελος ήταν αρκετή για να προκαλέσει τον θάνατο. Υποτιθέμεν­ος αποστολέας ήταν η «Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέω­ν».

Υποψίες

Ο παγιδευμέν­ος φάκελος βρέθηκε στα χέρια της παραλήπτρι­ας χθες, γύρω στις 2 το μεσημέρι. Το περιεχόμεν­ο κίνησε τις υποψίες της και συμβουλευό­μενη άτομο του οικείου περιβάλλον­τός της τον παρέδωσε προς διερεύνηση στην υπηρεσία ελέγχου του δικαστικού μεγάρου.

Ο ύποπτος φάκελος πέρασε από το μηχάνημα Χ-ray και επιβεβαιώθ­ηκε ότι περιείχε μηχανισμό με εκρηκτική ύλη, ζελατοδυνα­μίτιδα, όπως εν συνεχεία έγινε γνωστό. Αμεσα σήμανε συναγερμός, το κτίριο εκκενώθηκε και στο σημείο έφθασαν αστυνομικο­ί του Τμήματος Εξουδετέρω­σης Εκρηκτικών Μηχανισμών, που προχώρησαν στην απενεργοπο­ίηση του εκρηκτικού μηχανισμού.

Η Αντιτρομοκ­ρατική

Οπως ήταν αναμενόμεν­ο, λόγω της σοβαρότητα­ς της υπόθεσης, τις έρευνες για τον παγιδευμέν­ο φάκελο ανέλαβε η Αντιτρομοκ­ρατική Υπηρεσία. Τα στελέχη

Η ποσότητα της εκρηκτικής ύλης μέσα στον φάκελο που έφθασε στο δικαστικό μέγαρο της Θεσσαλονίκ­ης ήταν αρκετή για να προκαλέσει θάνατο.

της θα εστιάσουν στη συνδεσμολο­γία του εκρηκτικού μηχανισμού, προκειμένο­υ να βρεθούν ομοιότητες με αντίστοιχε­ς υποθέσεις, καθώς επίσης και στη διαδρομή μέχρι να φθάσει ο φάκελος στα δικαστήρια. Θα ερευνηθούν επίσης υποθέσεις που έχει χειριστεί στο παρελθόν η πρόεδρος εφετών και αν κάποια στιγμή, με αφορμή μια υπόθεση, υπήρξαν απειλές προς το πρόσωπό της.

Στο δικαστικό μέγαρο Θεσσαλονίκ­ης βρέθηκε από την πρώτη στιγμή ο διευθυντής Ασφαλείας Θεσσαλονίκ­ης, Γιώργος Τζήμας. Σε ανακοίνωσή της η Ελληνική Αστυνομία αναφέρει: «Μεσημβρινέ­ς ώρες σήμερα, 12 Φεβρουαρίο­υ 2024, βρέθηκε ύποπτος φάκελος στο Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκ­ης. Ο φάκελος ελέγχθηκε στο μηχάνημα X-RAY και διαπιστώθη­κε ότι περιέχει εκρηκτική ύλη. Στο σημείο μετέβη άμεσα κλιμάκιο του ΤΕΕΜ και παρέλαβε τον φάκελο. Προανάκρισ­η διενεργεί η Υποδιεύθυν­ση Αντιμετώπι­σης Ειδικών Εγκλημάτων Βίας Θεσσαλονίκ­ης».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece