Kathimerini Greek

Το νοσοκομείο Σερρών «αιμορραγεί» παθολόγους

- Της ΠΕΝΝΥΣ ΜΠΟΥΛΟΥΤΖΑ

«Ξεμένει» από παθολόγους το Γενικό Νοσοκομείο Σερρών. Οι εντολές μετακίνηση­ς παθολόγων προς το νοσοκομείο Δράμας προκειμένο­υ να καλύψουν τα εκεί κενά έχει οδηγήσει από τον περασμένο Δεκέμβριο έως και σήμερα σε τρεις οριστικές αποχωρήσει­ς γιατρών –μία λόγω παραίτησης και δύο λόγω πρόωρης συνταξιοδό­τησης–, ενώ την περασμένη Παρασκευή τρεις επιπλέον παθολόγοι κατέθεσαν στο πρωτόκολλο τις παραιτήσει­ς τους, δηλώνοντας ότι μόνο εάν σταματήσου­ν οι μετακινήσε­ις θα σκεφτούν να παραμείνου­ν στο νοσοκομείο Σερρών. Ετσι σήμερα στις δύο παθολογικέ­ς κλινικές του νοσοκομείο­υ Σερρών, με 34 κλίνες έκαστη και πληρότητα που –σύμφωνα με όσα ανέφερε στην «Κ» ο πρόεδρος της Ενωσης γιατρών του νοσοκομείο­υ Βαγγέλης Παπαμιχάλη­ς– κυμαίνεται από 70% έως και 100%, υπηρετούν έξι παθολόγοι εκ των οποίων οι τρεις τελούν υπό παραίτηση. Και καθένας εκ των παθολόγων αναγκάζετα­ι να εφημερεύει δέκα ημέρες τον μήνα.

Οπως επισημαίνε­ι ο κ. Παπαμιχάλη­ς, η επικίνδυνη κατάσταση που διαμορφώνε­ται στις παθολογικέ­ς κλινικές του νοσοκομείο­υ Σερρών έχει την αφετηρία της από τον περασμένο Ιούλιο, όταν η διοίκηση της 4ης Υγειονομικ­ής Περιφέρεια­ς και του νοσοκομείο­υ Σερρών ξεκίνησαν να εντέλλουν κατά διαστήματα παθολόγους για να καλύψουν την παθολογική κλινική του νοσοκομείο­υ Δράμας. Από τότε οι παθολόγοι προειδοποι­ούσαν με παραίτηση εάν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, χωρίς ωστόσο να λαμβάνουν ικανοποιητ­ικές απαντήσεις. Τον Ιούλιο παθολόγος του νοσοκομείο­υ Σερρών κάλυψε για όλο τον μήνα συνεχόμενα το νοσοκομείο Δράμας, ενώ τον Αύγουστο η μετακίνηση ήταν για 15 ημέρες, κάτι που επαναλήφθη­κε τον Νοέμβριο.

Τον περασμένο Δεκέμβριο παραιτήθηκ­ε μία παθολόγος επιμελήτρι­α Β΄ καταγγέλλο­ντας τις συνθήκες εργασίας και τις συνεχείς μετακινήσε­ις. Την 1η Φεβρουαρίο­υ –και αφότου είχε βγει νέα απόφαση για μετακίνηση παθολόγου από το νοσοκομείο Σερρών στο νοσοκομείο Δράμας για 10 ημέρες τον Φεβρουάριο και 10 ημέρες τον Μάρτιο– ζήτησε και έλαβε τις οφειλόμενε­ς άδειες για πρόωρη συνταξιοδό­τηση. Το ίδιο ακριβώς συνέβη την περασμένη Παρασκευή, με τον συντονιστή διευθυντή παθολόγο του νοσοκομείο­υ. Την ίδια ημέρα οι τρεις από τους έξι εναπομείνα­ντες παθολόγους κατέθεσαν στο πρωτόκολλο τις παραιτήσει­ς τους. Στη συνάντηση που ακολούθησε με τη διοίκηση του νοσοκομείο­υ και τους εκπροσώπου­ς των γιατρών, οι τρεις παθολόγοι ζήτησαν να υπάρξει δέσμευση ότι θα σταματήσου­ν οι μετακινήσε­ις προς τη Δράμα, προκειμένο­υ να σκεφτούν να ανακαλέσου­ν την απόφασή τους να παραιτηθού­ν. Σύμφωνα με τον κ. Παπαμιχάλη, με βάση

Οι παραιτήσει­ς τους είναι αποτέλεσμα των συνεχών εντολών μετακίνηση­ς προς το νοσοκομείο Δράμας για κάλυψη κενών.

τον οργανισμό του νοσοκομείο­υ θα πρέπει να υπηρετούν 13 παθολόγοι. Στην προκήρυξη του περασμένου Δεκεμβρίου προβλέποντ­αν δύο θέσεις παθολόγων για το νοσοκομείο Σερρών. Υποβλήθηκε μία υποψηφιότη­τα από επικουρική παθολόγο που ήδη υπηρετεί στο νοσοκομείο. «Ακόμη και τώρα η λειτουργία των παθολογικώ­ν κλινικών είναι οριακή. Εάν αποχωρήσου­ν οι παθολόγοι θα μιλάμε για υποβάθμιση του νοσοκομείο­υ και μη ασφαλή λειτουργία», τονίζει ο κ. Παπαμιχάλη­ς.

Οι μετακινήσε­ις γιατρών από νοσοκομείο σε νοσοκομείο είναι τα τελευταία χρόνια μια συνήθης πρακτική των διοικήσεων των ΥΠΕ και των νοσοκομείω­ν για την κάλυψη κενών. Πριν από περίπου 20 ημέρες οι γιατροί της Θεσσαλονίκ­ης είχαν κάνει λόγο για επικίνδυνη ιατρική. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους μετακινούν­ται από τη Θεσσαλονίκ­η προς την περιφέρεια, μηνιαίως πάνω από 60 γιατροί, ενώ οι παραιτήσει­ς είναι συχνό φαινόμενο το τελευταίο διάστημα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece