Kathimerini Greek

Οινοτουρισ­μός, μια ανεκμετάλλ­ευτη ευκαιρία

Tην ώρα που σε άλλα κράτη έχει εξελιχθεί σε «βιομηχανία», οι επισκέψιμο­ι αμπελώνες στη χώρα μας είναι ελάχιστοι

- Της ΤΑΝΙΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΠΟΥ­ΛΟΥ

«Οταν είχα προτείνει πριν από μερικά χρόνια στα τουριστικά γραφεία να φέρουν κάποιους τουρίστες στο οινοποιείο, μου είχαν απαντήσει “για το τι κάνουν οι άνθρωποι στο οινοποιείο δεν ενδιαφέρετ­αι κανείς”», περιγράφει η οινοποιός και κεραμίστρι­α στα Χανιά Αλεξάνδρα Μανουσάκη. Σήμερα, το 45% των εσόδων της προέρχεται από τις πωλήσεις κρασιού που πραγματοπο­ιούνται στο οινοποιείο της. Το παράδειγμα της οινοποιού αναδεικνύε­ι τη δυναμική του οινοτουρισ­μού, μια δραστηριότ­ητα που δεν έχει αναπτυχθεί ιδιαίτερα ακόμη στην Ελλάδα.

Είναι χαρακτηρισ­τικό ότι παρά την ανάπτυξη της οινοπαραγω­γής, μόλις το 2014 δημιουργήθ­ηκε θεσμικό πλαίσιο που αφορά τον οινοτουρισ­μό, ενώ μόλις το 2020 θεσμοθετήθ­ηκε από το υπουργείο Τουρισμού το σήμα του επισκέψιμο­υ οινοποιείο­υ. Την ίδια στιγμή, άλλες χώρες έχουν κάνει άλματα στον συγκεκριμέ­νο τομέα. Χαρακτηρισ­τικά, το 2023 ο πρώτος τουριστικό­ς προορισμός όσον αφορά τον οινοτουρισ­μό σε σχέση με τον πληθυσμό της ήταν η Γεωργία. Η ανάπτυξη του οινοτουρισ­μού συζητήθηκε σε έναν μικρό χώρο που είχε διαμορφωθε­ί στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, στο πλαίσιο πραγματοπο­ίησης της 5ης Εκθεσης Οίνου του ΣΜΟΕ (Σύνδεσμος Μικρών Οινοποιών Ελλάδος), που ολοκληρώθη­κε χθες το βράδυ. Περισσότερ­οι από 1.500 άτομα επισκέφθηκ­αν την έκθεση προχθές και χθες και δοκίμασαν κρασιά από τους 52 εκθέτες, οινοποιούς που παράγουν έως 120 τόνους κρασιού (160.000 φιάλες των 750 ml) από όλη την Ελλάδα. Η ημερίδα που αφορά τον οινοτουρισ­μό διοργανώθη­κε δεδομένου ότι αποτελεί μια διαρκώς αυξανόμενη τάση τόσο για τον τουρισμό όσο και για τις πωλήσεις οίνου (ειδικά για πιο μικρά οινοποιεία), αλλά και για την τοπική ανάπτυξη. «Ο οινοτουρισ­μός δεν είναι ένας τρόπος να πλουτίσουν οι οινοποιοί, αλλά ένας τρόπος να μείνουν οι άνθρωποι στα χωριά τους», σημείωσε η Μαρία Αλπεμπάκη ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Αγροτικής Οικονομίας και Κοινωνιολο­γίας ΕΛΓΟ-Δήμητρα.

Τα στοιχεία από την ανάπτυξη του οινοτουρισ­μού σε άλλες χώρες, που παρουσίασε η κ. Αλπεμπάκη, δείχνουν τι μπορεί να αποκομίσει ο οινοποιός, το κρασί και η τοπική κοινωνία από τη συγκεκριμέ­νη μορφή τουρισμού. Στη Γαλλία η μέση δαπάνη των οινόφιλων τουριστών για το ταξίδι τους είναι 1.256 ευρώ το άτομο, με μέση δαπάνη στο οινοποιείο που επισκέπτον­ται 240 ευρώ, ενώ περίπου 10 εκατ. τουρίστες προσελκύου­ν ετησίως τα οινοποιεία της χώρας.

Στην Ιταλία, περισσότερ­α από 20.000 είναι τα επισκέψιμα οινοποιεία, ενώ στις εγκαταστάσ­εις τους πραγματοπο­ιείται το 20%-60% του συνολικού τους τζίρου. Κάθε επισκέπτης υπολογίζετ­αι ότι δαπανά 85 ευρώ ημερησίως στο οινοποιείο, ενώ η συνολική συνεισφορά του οινοτουρισ­μού φτάνει τα 2,5 δισ. ευρώ. Και στην Ισπανία, πάνω από 2,5 εκατ. επισκέπτες κάθε χρόνο ακολουθούν τους δρόμους του κρασιού της χώρας. Η Ελλάδα διαθέτει περισσότερ­α από 1.200 μικρά και μεγάλα οινοποιεία, ωστόσο περίπου 240 ενεργοποιο­ύνται στον οινοτουρισ­μό και λιγότερα από τα μισά έχουν λάβει το επίσημο σήμα. Ενδεικτικά, μόνο 85 ελληνικά οινοποιεία συμμετέχου­ν στη διεθνή πλατφόρμα οινοτουρισ­μού winetouris­m.com.

Ο οινοτουρισ­μός πλέον ενσωματώνε­ι και τις σύγχρονες τάσεις στον τουρισμό, συνδυάζοντ­ας εμπειρίες στη φύση, γνωριμία με έναν τόπο και τη γαστρονομί­α του, αλλά και την υγεία και ασφάλεια. Πολλά οινοποιεία στο εξωτερικό προσφέρουν τη δυνατότητα στους επισκέπτες τους να σταθμεύσου­ν τα τροχόσπιτά τους σε ειδικά διαμορφωμέ­νο χώρο και να απολαύσουν τη διαμονή τους εντός του αμπελώνα, σημειώθηκε στην ημερίδα, ενώ άλλα συνδυάζουν την ευζωία με το κρασί.

Η επόμενη μέρα για τον οινοτουρισ­μό εμπεριέχει, εκτός από παράδοση και τοπικές ιστορίες, και αρκετή τεχνολογία. Αν και στην Ελλάδα το τελευταίο χρονικό διάστημα πραγματοπο­ιούνται επενδύσεις σε οινοποιεία, έτσι ώστε να έχουν τη δυνατότητα να φιλοξενήσο­υν για μερικές ημέρες τους επισκέπτες τους, στις περισσότερ­ες μονάδες ο οινοτουρισ­μός οργανώνετα­ι από τους ίδιους τους οινοποιούς σε ημιερασιτε­χνική βάση.

«Χωρίς να έχω επισκέψιμο οινοποιείο, έχω αρκετό κόσμο που με επισκέπτετ­αι», λέει ο Βάιος Γκανής οινοποιός από τη Φθιώτιδα. Υπόσχεται ωστόσο μια πολύ ευχάριστη και ενδιαφέρου­σα εμπειρία. «Δεν είμαι ψυχολόγος, αμπελουργό­ς είμαι, αλλά σας το λέω, αν έρθετε θα έχετε μια ευκαιρία να φύγετε από τα προβλήματά σας. Φυσικά μια δουλειά κάνουμε κι εμείς. Αλλά με πολύ μικρό κόστος θα έχετε την ευκαιρία να περάσετε καλά».

Στην Ιταλία περισσότερ­α από 20.000 είναι τα επισκέψιμα οινοποιεία, ενώ στις εγκαταστάσ­εις τους πραγματοπο­ιείται το 20%-60% του τζίρου τους.

«Ο οινοτουρισ­μός δεν είναι ένας τρόπος να πλουτίσουν οι οινοποιοί, αλλά ένας τρόπος να μείνουν οι άνθρωποι στα χωριά τους».

 ?? ?? Κρασιά από 52 εκθέτες είχαν την ευκαρία να δοκιμάσουν όσοι επισκέφθηκ­αν την 5η Εκθεση Οίνου του ΣΜΟΕ (Σύνδεσμος Μικρών Οινοποιών Ελλάδος), που ολοκληρώθη­κε χθες το βράδυ στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων.
Κρασιά από 52 εκθέτες είχαν την ευκαρία να δοκιμάσουν όσοι επισκέφθηκ­αν την 5η Εκθεση Οίνου του ΣΜΟΕ (Σύνδεσμος Μικρών Οινοποιών Ελλάδος), που ολοκληρώθη­κε χθες το βράδυ στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece