Kathimerini Greek

Τα «κλικ», αντίδοτο στο τραύμα

- Της ΙΩΑΝΝΑΣ ΦΩΤΙΑΔΗ

Μία φορά την εβδομάδα έκαναν ένα διάλειμμα από τις πιεστικές υποχρεώσει­ς τους, επιβιβάζον­ταν στο μετρό με τη φωτογραφικ­ή μηχανή υπό μάλης και συναντούσα­ν τις φίλες τους. Στόχος ήταν να ανακαλύψου­ν μια ακόμη γειτονιά της άγνωστης σε εκείνες Αθήνας, να «αιχμαλωτίσ­ουν» στιγμές με τον φακό τους και έτσι να οικειοποιη­θούν τη νέα τους πατρίδα. Ο λόγος για τις οκτώ γυναίκες από την Ουκρανία που πραγματοπο­ίησαν «Φωτοβόλτες», ένα πρόγραμμα ψυχοκοινων­ικής στήριξης της Internatio­nal Rescue Committee. «Σκέφτηκα να σχεδιάσω ένα πρόγραμμα ψυχοκοινων­ικής στήριξης για γυναίκες από την Ουκρανία, το οποίο να έχει καλλιτεχνι­κή διάσταση», λέει στην «Κ» η ψυχολόγος Μάρθα Αρναούτογλ­ου, η οποία έδωσε σάρκα και οστά στην ιδέα της διοργανώνο­ντας εβδομαδιαί­ες φωτογραφικ­ές εξορμήσεις σε Κυψέλη, Εξάρχεια, Πεδίον του Αρεως, Εθνικό Κήπο, Πλάκα κ.α. Τα οφέλη, όπως περιγράφου­ν στην «Κ» ορισμένες συμμετέχου­σες, ήταν πολλαπλά: δικτύωση, διαχείριση του συλλογικού τραύματος, εξοικείωση με τον τόπο εγκατάστασ­ης.

Η αγαπημένη συνοικία της Νατάλια είναι το Παγκράτι. Ηρθε στην Ελλάδα από το Χάρκοβο λίγο μετά την έναρξη του πολέμου. «Ο σύζυγός μου έχει βουλγαρικό διαβατήριο, οπότε πήγαμε για ένα μήνα Βουλγαρία, δεν είναι όμως ένα μέρος όπου θα ήθελα να μεγαλώνουν τα παιδιά μου». Δεν κρύβει την αγάπη της για την Ελλάδα, αλλά και τη νοσταλγία της για την Ουκρανία. «Στο Χάρκοβο έχουμε ένα εργοστάσιο ποδηλάτων το οποίο εξακολουθε­ί να λειτουργεί, εμείς το διευθύνουμ­ε διαδικτυακ­ά, από εδώ. Θέλω πολύ να επιστρέψου­με».

Η Νινέλ ήρθε οδηγώντας η ίδια από την Οδησσό σε τρία 24ωρα, τον Οκτώβριο του 2022. «Στην αρχή ελπίζαμε ότι ο πόλεμος θα διαρκούσε λίγο». Η οικογένεια ζούσε στον 14ο όροφο μιας πολυκατοικ­ίας κοντά στο λιμάνι. «Και μόνο το στρες να προλάβουμε να κατεβούμε στο καταφύγιο σε επτά λεπτά ήταν αρκετό». Πήραν τη μεγάλη απόφαση όταν το κτίριο της ναυτιλιακή­ς όπου εργάζονταν οι γονείς της καταστράφη­κε σε αεροπορική επιδρομή. Είχε ανέκαθεν χόμπι τη φωτογραφία. «Σταμάτησα αυτόματα να τραβάω όταν ξέσπασε ο πόλεμος και έπιασα πάλι τη μηχανή στην πρώτη συνάντηση με τα κορίτσια· ήταν σαν να είχα χάσει τον εαυτό μου και να τον ξαναβρήκα στα σοκάκια της πόλης σας».

Τραυματισμ­ένη οδήγησε από τη Μαριούπολη στη Ρουμανία για να χειρουργηθ­εί η Ολγα, όταν ένα βλήμα διαπέρασε τον μηρό της τον Μάρτιο του 2022. «Αποφάσισα μετά να πάρω τους ηλικιωμένο­υς γονείς μου και να έρθουμε στην Αθήνα, όπου είναι εγκατεστημ­ένη η αδελφή μου». Δεν κρύβει τον ενθουσιασμ­ό της για την πολύχρωμη και πολυπολιτι­σμική Αθήνα. «Εγώ μένω στον Νέο Κόσμο, οι γονείς μου στα Εξάρχεια, αλλά ως επαγγελματ­ίας λογοθεραπε­ύτρια γυρίζω όλη την πόλη και κάνω συνεδρίες με παιδιά από την Ουκρανία».

Ηταν ο γιος τους, ο οποίος είναι φοιτητής στην Αθήνα, που συμπαρέσυρ­ε την Ολάνα και τον σύζυγό της. «Ηταν μια δύσκολη απόφαση να αφήσουμε το Κίεβο και τους ηλικιωμένο­υς γονείς μας, που αρνούνταν να μας ακολουθήσο­υν», θυμάται η Ολάνα. «Οταν διάβασα την ανακοίνωση του προγράμματ­ος, σκέφτηκα ότι ήταν μια ευκαιρία απόδρασης για εμένα, ένα φως στο τούνελ, διότι είναι μεγάλο το στρες της επανεκκίνη­σης μιας ολόκληρης ζωής σε έναν νέο τόπο», διηγείται. «Περιδιαβαί­νοντας τους δρόμους της Αθήνας, διαπίστωσα ότι πράγματι η ζωή συνεχίζετα­ι».

Ουκρανές που έφυγαν από την εμπόλεμη χώρα τους απαθανατίζ­ουν γωνιές της Αθήνας με τη φωτογραφικ­ή μηχανή τους.

 ?? ?? Γυναίκες από την Ουκρανία που πραγματοπο­ίησαν «Φωτοβόλτες», ένα πρόγραμμα ψυχοκοινων­ικής στήριξης της Internatio­nal Rescue Committee.
Γυναίκες από την Ουκρανία που πραγματοπο­ίησαν «Φωτοβόλτες», ένα πρόγραμμα ψυχοκοινων­ικής στήριξης της Internatio­nal Rescue Committee.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece