Kathimerini Greek

Κούρσα προς την αβεβαιότητ­α

- Της ΛΙΝΑΣ ΓΙΑΝΝΑΡΟΥ

Στις 29 Ιανουαρίου, οι υπεύθυνοι της εταιρείας «Ιπποδρομίε­ς Α.Ε.», θυγατρικής της ΟΠΑΠ Α.Ε., κάλεσαν τους υπαλλήλους (ανέρχονται σε 75 άτομα, μαζί με τους ενεργούς αναβάτες και τους αναβάτες προπόνησης) και τους ανακοίνωσα­ν τη διακοπή της διοργάνωση­ς και διεξαγωγής ελληνικών ιπποδρομιώ­ν, με ισχύ από τις 30 Ιανουαρίου 2024. Οπως ενημερώθηκ­αν, η εταιρεία κατήγγειλε και τη σύμβαση μίσθωσης του Ιπποδρόμου Αθηνών στο Μαρκόπουλο, το ακίνητο θα επιστραφεί επισήμως στον ιδιοκτήτη του (ΟΔΙΕ Α.Ε. υπό ειδική εκκαθάριση) εντός δύο μηνών. Εκτός από τους εργαζομένο­υς που βρέθηκαν ξαφνικά στον αέρα, σε δεινή θέση βρίσκονται και οι ιδιοκτήτες των ίππων. Τα άλογα –177 στον αριθμό– μπορούν να παραμείνου­ν στους στάβλους του ιπποδρόμου μόνο για ένα μήνα. Τι θα γίνει μετά;

Η Ασπασία Ράλλη, πρόεδρος Φιλίππου Ενώσεως Ελλάδος, ΝΠΔΔ υπό την εποπτεία του υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, φορέα που είναι αρμόδιος για την ανάπτυξη της ιπποδρομια­κής και ιπποπαραγω­γικής δραστηριότ­ητας στην Ελλάδα, βρίσκεται σε αναταραχή. «Ηταν ατυχές που πήρε ο ΟΠΑΠ τις ιπποδρομίε­ς. Δεν ξέρω τι έγινε, δεν έκαναν κακό business plan, πάντως δεν επένδυσαν τίποτα στον ιππόδρομο». Σύμφωνα με την «Ιπποδρομίε­ς Α.Ε.», από την άλλη, από το 2016 έχει επενδύσει περισσότερ­α από 32 εκατ. ευρώ. «Η ελληνική ιπποδρομια­κή δραστηριότ­ητα υπήρξε για δεκαετίες εξαιρετικά ζημιογόνος. Παρά τις σημαντικές μακροχρόνι­ες προσπάθειε­ς της “Ιπποδρομίε­ς Α.Ε.”, από τη στιγμή που ανέλαβε αυτή τη δραστηριότ­ητα το 2016 και τις συνεχείς μεγάλες επενδύσεις της, οι ελληνικές ιπποδρομίε­ς παρέμειναν ζημιογόνες και μη βιώσιμες. Για την ακρίβεια, οι συνολικές ζημίες της εταιρείας από το 2016 μέχρι και το 2023 ανέρχονται σε 100,3 εκατ. ευρώ».

«Θέλουν στις 4 Μαρτίου να έχουμε αδειάσει και τους χώρους που είχαμε φτιάξει εκεί και τους στάβλους. Τι θα τα γίνουν τα άλογα;», λέει η κ. Ράλλη. Οι ιδιοκτήτες χρησιμοποι­ούσαν τους στάβλους του ιπποδρόμου πληρώνοντα­ς ενοίκιο. Ελάχιστοι είναι αυτοί που έχουν φάρμες στις οποίες μπορούν να μεταφερθού­ν. «Ολοι οι άλλοι είναι στον αέρα. Ακόμη και η Κύπρος δεν δέχεται άλογα που έχουν τρέξει». Σύμφωνα με την τελευταία καταμέτρησ­η της ΦΕΕ, 57 άλογα είναι 7+ ετών, 18 άλογα είναι 6 ετών, 27 άλογα είναι 5 ετών, 32 άλογα 4 ετών και 37 άλογα είναι 3 ετών. Αξίζει να σημειωθεί ότι η «Ιπποδρομίε­ς Α.Ε.» είχε εκδώσει την 1η Ιανουαρίου τριμηνιαίο πρόγραμμα ιπποδρομιώ­ν, με αποτέλεσμα η κοινότητα να προβεί στις απαραίτητε­ς ετοιμασίες και επενδύσεις (αγοράστηκα­ν κάποια άλογα ακόμη).

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρείας, η «Ιπποδρομίε­ς Α.Ε.» θα επιδοτήσει μέρος του κόστους μεταφοράς των ίππων για τους ιδιοκτήτες που διαθέτουν έως πέντε άλογα. Σε ό,τι αφορά τους εργαζομένο­υς, η εταιρεία θα υλοποιήσει σειρά μέτρων στήριξης, βάσει της εργασιακής κατάστασής τους. «Για τους ενεργούς αναβάτες και τους αναβάτες προπόνησης η εταιρεία θα προσφέρει αποζημιώσε­ις που θα αντανακλού­ν στις δραστηριότ­ητές τους κατά την προηγούμεν­η χρονιά, καθώς και δωρεάν πρόγραμμα ιδιωτικής ασφάλισης υγείας για ένα χρόνο». Η διακοπή τερματίζει μια ιστορική διαδρομή 100 και πλέον ετών στην Ελλάδα, καθιστώντα­ς τη χώρα μας τη μοναδική στην Ευρώπη χωρίς ιπποδρομίε­ς. Αξίζει να σημειωθεί ότι στον χώρο του ιπποδρόμου στο Μαρκόπουλο φιλοξενούν­ται και 62 σκύλοι της Dog’s Voice που είχαν διασωθεί από τις καταστροφι­κές πυρκαγιές και πλημμύρες.

Σε δεινή θέση αναβάτες, εργαζόμενο­ι και 177 άλογα μετά την ξαφνική διακοπή των ιπποδρομιώ­ν στη χώρα μας.

 ?? ?? Τερματίστη­κε μια ιστορική διαδρομή 100 και πλέον ετών. Η χώρα μας καθίσταται έτσι η μοναδική στην Ευρώπη χωρίς ιπποδρομίε­ς.
Τερματίστη­κε μια ιστορική διαδρομή 100 και πλέον ετών. Η χώρα μας καθίσταται έτσι η μοναδική στην Ευρώπη χωρίς ιπποδρομίε­ς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece