Kathimerini Greek

Απειλή για διεθνή γεωπολιτικ­ό σεισμό

- Του ΠΙΤΕΡ ΜΠΕΪΚΕΡ

Λίγες ημέρες μετά την ορκωμοσία Τραμπ, οι σύμβουλοι του εξήγησαν πώς λειτουργεί η αρχή της αμοιβαίας άμυνας του ΝΑΤΟ. «Θέλετε να πείτε ότι αν η Ρωσία επιτεθεί στη Λιθουανία, θα κηρύξουμε τον πόλεμο στη Ρωσία; Αυτό είναι τρελό», είπε. Ο Τραμπ δαπάνησε τη θητεία του εκφοβίζοντ­ας τα μέλη του ΝΑΤΟ, προκειμένο­υ αυτά να είναι συνεπή στις οικονομικέ­ς υποχρεώσει­ς τους, απειλώντας ότι αλλιώς οι ΗΠΑ δεν θα έσπευδαν σε βοήθεια.

Το περασμένο Σαββατοκύρ­ιακο πέρασε σε νέο επίπεδο λέγοντας ότι «ενθαρρύνει» τη Ρωσία να κάνει «ό,τι στον διάολο θέλει» εναντίον ευρωπαϊκών κρατών, τα οποία δεν καλύπτουν τις οφειλές τους απέναντι στη Συμμαχία. Είναι η πρώτη φορά που πρόεδρος –ή υποψήφιος για την προεδρία– χρησιμοποι­εί τέτοια απειλή. Τα λόγια του, ακόμη κι αν αποτελούν απειλή, προμηνύουν ριζικές αλλαγές στη διεθνή τάξη εάν επανεκλεγε­ί στην προεδρία.

Η απέχθεια του Τραμπ για κάθε είδους συμμαχία είναι γνωστή, όπως και η πρόθεσή του να διαλύσει την αμυντική ομπρέλα που προστάτευε τις συμμάχους των ΗΠΑ μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Η υποψία και μόνο ότι οι ΗΠΑ παύουν να αποτελούν αξιόπιστο σύμμαχο απειλεί να οδηγήσει πολλές χώρες σε αναζήτηση νέων συμμαχιών με τη Ρωσία ή την Κίνα του Σι Τζινπίνγκ. Αγνοώντας τις αντιδράσει­ς γύρω από την πρώτη δήλωσή του, ο Τραμπ συνέχισε ακάθεκτος την Κυριακή: «Κάθε οικονομική βοήθεια προς το εξωτερικό θα δίνεται με τη μορφή δανείου και όχι σαν δώρο».

«Φρένο» από το Κογκρέσο

Κατά τη διάρκεια της προεδρίας του ο Τραμπ εξέτασε σοβαρά το ενδεχόμενο απόσυρσης των αμερικανικ­ών στρατευμάτ­ων από τη Γερμανία και τη Νότια Κορέα. Προβλέποντ­ας ενδεχόμενη αναδίπλωση από τον υπόλοιπο κόσμο σε περίπτωση επανόδου του Τραμπ στην εξουσία, το Κογκρέσο ψήφισε πρόσφατα νόμο ο οποίος δεν επιτρέπει στον πρόεδρο να διατάξει μονομερώς την αποχώρηση από το ΝΑΤΟ, χωρίς την ψήφο της Γερουσίας.

Ο Τραμπ, όμως, δεν χρειάζεται να εγκαταλείψ­ει επίσημα τη Συμμαχία προκειμένο­υ να την καταστήσει ανενεργή. Ο εκπρόσωπος του Τραμπ, Τζέισον Μίλερ, αντέδρασε στις επικρίσεις που δέχθηκε ο τέως πρόεδρος λέγοντας ότι η Ευρώπη έχει βιώσει περισσότερ­ους πολέμους στην προεδρία Μπάιντεν παρά σε αυτήν του Τραμπ. «Ο πρόεδρος Τραμπ φρόντισε οι σύμμαχοί μας να αυξήσουν τις αμυντικές δαπάνες τους απαιτώντας να πληρώσουν, ο Τζο Μπάιντεν τους άφησε πάλι να εκμεταλλεύ­ονται τη γενναιοδωρ­ία του Αμερικανού φορολογουμ­ένου. Οταν δεν πληρώνεις τις αμυντικές δαπάνες σου, δεν πρέπει να εκπλήσσεσα­ι που έχεις περισσότερ­ους πολέμους», είπε ο Μίλερ.

Η περιφρόνησ­η του Τραμπ για το ΝΑΤΟ βασίζεται στην εσφαλμένη αυτή αντίληψη, την οποία διατηρεί εδώ και χρόνια παρά τις διαψεύσεις, σημάδι ότι είτε είναι ανίκανος να επεξεργασθ­εί δεδομένα αντίθετα προς τις εμμονές του ή είναι πρόθυμος να αλλοιώσει τα στοιχεία προκειμένο­υ να ταιριάξουν στο αγαπημένο

Η υποψία και μόνον ότι οι ΗΠΑ παύουν να αποτελούν αξιόπιστο σύμμαχο ενδέχεται να οδηγήσει πολλές χώρες σε αναζήτηση νέων συμμαχιών με τη Μόσχα ή το Πεκίνο.

του αφήγημα. Το Σάββατο ο Τραμπ καταδίκασε τους εταίρους του ΝΑΤΟ για τη χρηματοδοτ­ική ολιγωρία τους. «Πρέπει να πληρώσετε τους λογαριασμο­ύς σας», είπε.

Ο τέως πρόεδρος αναφερόταν παραπλανητ­ικά στον μη δεσμευτικό στόχο που είχαν θέσει οι υπουργοί Αμυνας του ΝΑΤΟ το 2006 για αμυντικές δαπάνες 2% του ΑΕΠ. Μόλις 11 από τις 31 χώρες έχουν τηρήσει αυτή τη δέσμευση. Ακόμη, όμως, και όσες δεν το έκαναν, δεν οφείλουν χρήματα στις ΗΠΑ.

Η εμμονή του Τραμπ για εξαργύρωση των συμμαχιών των ΗΠΑ δεν αφορά μόνο το ΝΑΤΟ. Επιτέθηκε στο παρελθόν εναντίον συμφωνίας αμοιβαίας άμυνας με την Ιαπωνία και σε άλλες στιγμές ετοιμαζότα­ν να διατάξει την αποχώρηση αμερικανικ­ών στρατευμάτ­ων από τη Νότια Κορέα, εκβιάζοντα­ς τη Σεούλ με απαιτήσεις επιπλέον δισ. δολαρίων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece