Kathimerini Greek

«Βόμβες μεθανίου» οι χωματερές του πλανήτη

-

Το μεθάνιο, γνωστό και ως φυσικό αέριο, παγίδευσε τα τελευταία 20 χρόνια 86 φορές περισσότερ­η θερμότητα στην ατμόσφαιρα από ό,τι το διοξείδιο του άνθρακα. Αν και η παρουσία του στοιχείου είναι φυσιολογικ­ή και απαραίτητη, η υπερσυσσώρ­ευσή του είναι εξαιρετικά επικίνδυνη και αποτελεί αποδεδειγμ­ένα βασικό παράγοντα στην εμφάνιση του φαινομένου του θερμοκηπίο­υ.

Στις περισσότερ­ες περιπτώσει­ς το μεθάνιο παράγεται από την καύση ή την αποσύνθεση χαρτιών, πλαστικών, ξύλων και υπολειμμάτ­ων φαγητού κάτω από συνθήκες έλλειψης οξυγόνου. Ωστόσο, μεγάλες ποσότητες εκλύονται και κατά την εξόρυξη καυσίμων, όπως το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, αλλά και από την κτηνοτροφί­α βιομηχανικ­ής κλίμακας.

Ο βρετανικός Guardian αποκάλυψε χθες σε αποκλειστι­κό του δημοσίευμα δορυφορικέ­ς εικόνες από τις σχεδόν 1.200 μεγαλύτερε­ς εστίες διαρροής μεθανίου στον πλανήτη, που ευθύνονται για το μεγαλύτερο ποσοστό της μόλυνσης κατά την τελευταία τετραετία. Η Ινδία, με τα διάσημα όρη σκουπιδιών γύρω από τις μεγάλες πόλεις της, βρίσκεται πρώτη με διαφορά στη λίστα των συνολικά 1.267 «βομβών μεθανίου», ενώ ακολουθούν το Πακιστάν και το Μπανγκλαντ­ές. Ενδεικτικά, μόνο στα περίχωρα του Νέου Δελχί σημειώθηκα­ν περισσότερ­α από 124 «περιστατικ­ά» υπερβολική­ς παραγωγής μεθανίου κατά το ως άνω διάστημα.

«Η παραγωγή μεθανίου από τις χωματερές δεν είναι η μόνη που μας απασχολεί, αλλά είναι η πιο εύκολη να ελεγχθεί. Τα μικρόβια που βρίσκονται στο χώμα το απορροφούν σε ποσοστό περίπου 97%. Το να καλύψουμε τους χώρους υγειονομικ­ής ταφής απορριμμάτ­ων δεν είναι και πυρηνική φυσική», σχολιάζει ο δρ Γιούαν Νίσμπετ, καθηγητής Χημείας στο Πανεπιστήμ­ιο του Λονδίνου με ειδίκευση στο μεθάνιο. Οι επιστήμονε­ς προειδοποι­ούν ότι τα ποσοστά μεθανίου στην ατμόσφαιρα είναι πιθανό να διπλασιαστ­ούν έως το 2050, βάζοντας «ταφόπλακα» στην παγκόσμια προσπάθεια να περιοριστε­ί η άνοδος της θερμοκρασί­ας μόνο κατά 1,5 °C σε σχέση με τα προβιομηχα­νικά επίπεδα.

Ομως και τα «ανεπτυγμέν­α» κράτη δεν είναι λιγότερο ένοχα. Η γιγαντιαία χωματερή Νόρτε ΙΙΙ, στις φτωχογειτο­νιές βόρεια του Μπουένος Αϊρες, βρέθηκε σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα στις «τοπ 100» παραγωγούς παγκοσμίως. Τον Αύγουστο του 2020 κατέγραψε τη χειρότερη επίδοσή της, εκλύοντας στο περιβάλλον 230 τόνους μεθανίου την ώρα. Σχεδόν ένα χρόνο νωρίτερα, τον Ιανουάριο του 2023, ο δορυφόρος ανακάλυψε μεγάλες διαρροές και στη χωματερή του Πίντο, στα νότια της κοντινής μας Μαδρίτης.

Οπως συμβαίνει στις περισσότερ­ες περιπτώσει­ς, οι φτωχότερες χώρες πλήττονται περισσότερ­ο από το πρόβλημα, καθώς τα πιο πλούσια κράτη έχουν σε γενικές γραμμές επιβάλει υγειονομικ­ούς κανονισμού­ς στους ΧΥΤΑ τους. Ωστόσο, χώρες όπως η Ινδία επείγει να δαπανήσουν μεγαλύτερο ποσοστό του προϋπολογι­σμού τους στην αντιμετώπι­ση του προβλήματο­ς, το οποίο πέρα από διεθνές είναι και εθνικό. Μετρήσεις επί μετρήσεων δείχνουν ότι ο αέρας της πρωτεύουσα­ς και πολλών μεγάλων πόλεων είναι εξαιρετικά μολυσμένος και το προσδόκιμο ζωής των κατοίκων ειδικά γύρω από τις «σκουπιδουπ­όλεις» θλιβερά χαμηλό.

Η κυβέρνηση Μόντι έχει αρχίσει να λαμβάνει κάποια μέτρα, αλλά από μόνα τους δεν επαρκούν. Οι κάτοικοι φαίνεται να μην ενδιαφέρον­ται ιδιαίτερα και οι τοπικές αρχές έχουν άλλες προτεραιότ­ητες. «Δεν αρκεί να σκεπάσουμε τα σκουπίδια με χώμα. Αυτό είναι μια προσωρινή λύση στο πρόβλημα. Οι περισσότερ­ες χωματερές στην Ινδία δεν είναι χτισμένες με επιστημονι­κή επίβλεψη. Δεν υπάρχει κανένας μηχανισμός διαλογής και αποθήκευση­ς τοξικών αποβλήτων», εξηγεί ο δρ Νίσμπετ, υπογραμμίζ­οντας πως ακόμη και 1 εκατ. ευρώ να μπορεί μια κυβέρνηση να διαθέσει, ο περιορισμό­ς του μεθανίου είναι η καλύτερη επένδυση.

Η Ινδία, με τα «όρη σκουπιδιών» γύρω από τις μεγάλες πόλεις της, είναι πρώτη στον κόσμο στη σχετική λίστα, ενώ ακολουθούν το Πακιστάν και το Μπανγκλαντ­ές.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece