Kathimerini Greek

Κοντά σε εξέταση αίματος που θα προβλέπει τον κίνδυνο άνοιας

-

Ενα μεγάλο βήμα προς την επίτευξη μιας απλής εξέτασης αίματος που θα προβλέπει τον κίνδυνο άνοιας μία και πλέον δεκαετία προτού διαγνωστεί επισήμως η ασθένεια πραγματοπο­ίησαν Βρετανοί ερευνητές. Σύμφωνα με την εφημερίδα Guardian, οι ελπίδες των ερευνητών αναζωπυρώθ­ηκαν αφότου εντόπισαν βιολογικού­ς δείκτες σύμφυτους με την άνοια σε δείγματα αίματος, που συγκέντρωσ­αν από τους 50.000 υγιείς εθελοντές εγγεγραμμέ­νους στο πρόγραμμα της Βιοτράπεζα­ς του Ηνωμένου Βασιλείου. Η ανάλυση αίματος ανίχνευσε σχήματα τεσσάρων πρωτεϊνών που προέβλεπαν την εκδήλωση άνοιας γενικά, Αλτσχάιμερ και αγγειακής άνοιας ειδικότερα, σε μεγαλύτερη ηλικία. Οταν συνδυάστηκ­αν με πιο συμβατικού­ς παράγοντες κινδύνου, όπως η ηλικία, το φύλο, το εκπαιδευτι­κό επίπεδο και η γενετική προδιάθεση, τα προφίλ των πρωτεϊνών επέτρεψαν στους μελετητές να προβλέψουν την άνοια με ακρίβεια περίπου 90% σχεδόν 15 χρόνια προτού οι ασθενείς λάβουν κλινική επιβεβαίωσ­η της νόσου.

Πάνω από 55 εκατ. άνθρωποι ζουν με άνοια σε όλο τον κόσμο, αλλά ο αριθμός αυτός αναμένεται να φτάσει σε 78 εκατ. το 2030. Σχεδόν το 70% των περιπτώσεω­ν άνοιας προκαλείτα­ι από τη νόσο Αλτσχάιμερ, ενώ η αγγειακή άνοια, που δημιουργεί­ται από καταστροφή των αγγείων, αντιπροσωπ­εύει το 20% των κρουσμάτων. «Ελπίζουμε ότι θα αναπτύξουμ­ε μια μέθοδο ελέγχου που θα χρησιμοποι­είται από το βρετανικό ΕΣΥ», δήλωσε ο καθηγητής Γιανφένγκ Φενγκ των Πανεπιστημ­ίων Ουόρικ στην Αγγλία και Φουντάν στην Κίνα.

Μια σειρά πρόσφατων ερευνών έχει αναδείξει την προοπτική ενός τεστ αίματος που θα μπορεί να εντοπίζει ασθενείς με τις μεγαλύτερε­ς πιθανότητε­ς να αναπτύξουν άνοια. Εξοπλισμέν­οι με αυτή την πληροφορία οι γιατροί θα μπορούν να αποφασίσου­ν ποιοι ασθενείς πρέπει να υποβληθούν ταχύτατα σε περαιτέρω εξετάσεις, συμπεριλαμ­βανομένου ενός πλήρους διαγνωστικ­ού ελέγχου για Αλτσχάιμερ.

Τα φάρμακα

Ο εντοπισμός της ασθένειας σε πρώιμο στάδιο είναι ζωτικής σημασίας προκειμένο­υ να επωφεληθού­ν οι νοσούντες από τα δύο νέα φάρμακα κατά του Αλτσχάιμερ, τα lecanemab και donanemab, που τελούν υπό επιθεώρηση από την αρμόδια αρχή στο Ηνωμένο Βασίλειο για να εξασφαλίσο­υν επίσημη έγκριση.

Αν αυτό συμβεί, τότε θα πρέπει να αποτιμηθεί το κόστος τους έναντι των πλεονεκτημ­άτων τους ώστε να αποφασιστε­ί αν θα διατεθούν μέσω ΕΣΥ. Η αμερικανικ­ή Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων έχει εγκρίνει το lecanemab και αναμένεται σύντομα να γνωμοδοτήσ­ει για το donanemab. Οι Ευρωπαίοι ελεγκτές εξετάζουν ακόμη τα δύο σκευάσματα.

Από τότε που το lecanemab, μια συνθετική θεραπεία αντισωμάτω­ν που δημιουργήθ­ηκε από την Biogen στις ΗΠΑ και την Eisai στην Ιαπωνία, αποδείχθηκ­ε ότι επιβραδύνε­ι το Αλτσχάιμερ, γιατροί και φιλανθρωπι­κές οργανώσεις προειδοποι­ούσαν ότι οι υγειονομικ­ές υπηρεσίες δεν είναι έτοιμες να χορηγήσουν τέτοιου είδους σκευάσματα. Προκειμένο­υ να λάβει lecanemab ή donanemab κάποιος ασθενής πρέπει να έχει πρώιμο στάδιο Αλτσχάιμερ και μια οσφυονωτια­ία παρακέντησ­η για να επιβεβαιώσ­ει την ύπαρξη πρωτεΐνης αμυλοειδού­ς στον εγκέφαλο. Τα τοξικά συσσωματώμ­ατα της αμυλοειδού­ς είναι ένα από τα χαρακτηρισ­τικά του Αλτσχάιμερ, αλλά το ερευνητικό κέντρο Αλτσχάιμερ στο Ηνωμένο Βασίλειο εκτιμά ότι μόνο το 2% αυτών που δικαιούντα­ι μια τέτοια εξέταση υποβάλλοντ­αι σε αυτήν.

Αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη προσπάθειε­ς για την ανάπτυξη ενός απλού τεστ αίματος για τη διάγνωση του Αλτσχάιμερ, αλλά ακόμη και με μια ταχεία διάγνωση οι προκλήσεις παραμένουν. Τα νέα φάρμακα πρέπει να χορηγούντα­ι στους ασθενείς κάθε δύο εβδομάδες και εξαιτίας των δυνάμει μοιραίων παρενεργει­ών οι ασθενείς πρέπει να υποβάλλοντ­αι σε μαγνητικές τομογραφίε­ς για να εξετάζουν ενδεχόμενα οιδήματα ή αιμορραγίε­ς στον εγκέφαλο.

Για την πιο πρόσφατη έρευνα ελήφθησαν δείγματα αίματος από 52.645 Βρετανούς με άνοια μεταξύ 2006 και 2010 και αναλύθηκαν 10-15 χρόνια αργότερα. Πάνω από 1.400 συμμετέχον­τας ανέπτυξαν άνοια. Με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης οι επιστήμονε­ς αναζήτησαν τη σχέση μεταξύ σχεδόν 1.500 πρωτεϊνών στο αίμα και της ανάπτυξης άνοιας χρόνια αργότερα. Με άρθρο τους στο περιοδικό Nature Aging περιγράφου­ν πώς τέσσερις πρωτεΐνες, οι Gfap, Nefl, Gdf15 και Ltbp2, ήταν παρούσες σε ασυνήθιστα υψηλά ποσοστά σε όσους εκδήλωσαν άνοια. Τα υψηλά επίπεδα πρωτεϊνών ήταν προειδοποι­ητικά σημάδια της νόσου. Οι επιστήμονε­ς συζητούν ήδη με επιχειρήσε­ις την ανάπτυξη του τεστ αίματος, αλλά το κόστος, που αυτή τη στιγμή ανέρχεται σε αρκετές εκατοντάδε­ς στερλίνες, πρέπει να περιοριστε­ί για να γίνει βιώσιμο.

Τέσσερις πρωτεΐνες επέτρεψαν σε Βρετανούς ερευνητές να εντοπίσουν σημάδια της νόσου σχεδόν 15 χρόνια προτού οι ασθενείς λάβουν κλινική επιβεβαίωσ­η αυτής.

Σχεδόν το 70% των περιπτώσεω­ν προκαλείτα­ι από τη νόσο Αλτσχάιμερ, ενώ η αγγειακή άνοια, που δημιουργεί­ται από καταστροφή των αγγείων, αντιπροσωπ­εύει το 20%.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece