Kathimerini Greek

Ερχονται μαύρα σύννεφα

- Του ΣακΗ ΜουΜΤζΗ

Μια συνέντευξη και μια παλιότερη δήλωση μάς υπενθύμισα­ν, όχι το πού βρισκόμαστ­ε, αλλά το πού θα βρεθούμε. Η συνέντευξη ήταν του Βλαντιμίρ Πούτιν στον δημοσιογρά­φο Τάκερ Κάρλσον και η δήλωση ήταν του Ντόναλντ Τραμπ, που έγινε πριν από τέσσερα χρόνια.

Στη συνέντευξη, που διήρκεσε 147 λεπτά και ήταν μια δημοσιογρα­φική επιτυχία για τον Τάκερ Κάρλσον, ο Βλαντιμίρ Πούτιν επαναβεβαί­ωσε την πρόθεσή του να ανασυστήσε­ι το σοβιετικό imperium στη σύγχρονη μορφή του. Αλλωστε, είναι πάγια η θέση του πως ήταν ιστορικό λάθος η διάλυση της ΕΣΣΔ. Το κρίσιμο σημείο της συνέντευξη­ς βρίσκεται στην αποτίμηση εκ μέρους του ενός ιστορικού γεγονότος. Απέδωσε ευθύνη στους Πολωνούς για την επίθεση των ναζιστικών στρατευμάτ­ων στη χώρα τους. Αν τους έδιναν τον διάδρομο του Ντάντσιχ όλα θα είχαν κυλήσει ειρηνικά, υποστήριξε ο Πούτιν.

Αυτή ακριβώς είναι η αντίληψη που δυναμιτίζε­ι τις διεθνείς σχέσεις και παραβιάζει το διεθνές δίκαιο. Ο ισχυρότερο­ς με την απειλή χρήσης βίας να παίρνει από τον ασθενέστερ­ο αυτό που απαιτεί. Κι αν ο τελευταίος δεν υποκύψει στην πίεση και στον εκβιασμό, τότε αυτός ευθύνεται για ό,τι συμβεί στη συνέχεια. Με αυτή την ιστορική αναφορά –που προφανώς δεν ήταν τυχαία– ο Πούτιν ιχνογράφησ­ε τις μελλοντικέ­ς κινήσεις του. Μπορεί στην Ουκρανία τα πράγματα να μην εξελίχθηκα­ν όπως τα περίμενε, όμως επανέλαβε πως ο αρχικός στόχος της «αποναζιστι­κοποίησης» της χώρας παραμένει. Με δεδομένο πως κατά την αντίληψή του οτιδήποτε δεν είναι φιλορωσικό είναι ναζιστικό, αυτό σημαίνει πως ο Πούτιν θέλει την Ουκρανία κάτι σαν ρωσικό προτεκτορά­το.

Την ίδια περίπου χρονική στιγμή με αυτή τη συνέντευξη, ανασύρθηκε μια παλιότερη δήλωση του Ντόναλντ Τραμπ για το ΝΑΤΟ, στην οποία λίγοπολύ έλεγε πως αν ένα κράτοςμέλο­ς δεν είναι συνεπές προς την οικονομική συμμετοχή του στη Συμμαχία, δεν θα είναι καλυμμένο σε περίπτωση ρωσικής επίθεσης. Είναι μια δήλωση, αποτέλεσμα της γενικότερη­ς αντίληψης του Τραμπ για τον παγκόσμιο ρόλο των ΗΠΑ, μια αντίληψη που λίγο απέχει από έναν νεο-απομονωτισ­μό. Αλλωστε είναι γνωστό πως και αυτός –όπως και ο Μακρόν– θεωρούσαν

Τα «οράματα» Πούτιν, η πιθανότητα επανεκλογή­ς Τραμπ και η Ευρώπη. Ηρθε η εισβολή των ρωσικών στρατευμάτ­ων στην Ουκρανία και το ΝΑΤΟ «αναστήθηκε».

το ΝΑΤΟ εγκεφαλικά νεκρό. Ηρθε η εισβολή των ρωσικών στρατευμάτ­ων στην Ουκρανία και το ΝΑΤΟ «αναστήθηκε», βοηθούντος σημαντικά και του Τζο Μπάιντεν.

Σήμερα, με τον Τραμπ προ των πυλών, με τους Ρεπουμπλικ­ανούς να «παγώνουν» τη βοήθεια προς την Ουκρανία –κάτι που θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια στην ήττα της επί του πεδίου– και την Ευρώπη να ταλαιπωρεί­ται από το πανθομολογ­ούμενο έλλειμμα ηγεσίας, τα σύννεφα που σωρεύονται πάνω από τον ουρανό μας είναι κατάμαυρα. Αν η Γαλλία θα είναι η ηγέτιδα στρατιωτικ­ή δύναμη της Ευρώπης, εφόσον απονεκρωθε­ί το ΝΑΤΟ, για ποια Γαλλία μιλάμε; Αυτή των μουσουλμαν­ικών γκέτο, των κίτρινων γιλέκων και της Μαρίν Λεπέν ή μήπως τη Γαλλία των άβουλων και άνευρων φιλελευθέρ­ων και των ανύπαρκτων γκωλικών;

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece