Kathimerini Greek

Τι ενόχλησε κάποτε τον Αϊνστάιν

- Του Ηλια ΜαγκλινΗ

« Θα έλεγα με βεβαιότητα ότι κανένας δεν καταλαβαίν­ει την κβαντομηχα­νική». Δεν το λέει κάποιος άσχετος με τη Φυσική, όπως ο γράφων. Το είχε πει κάποτε ένας νομπελίστα­ς της Φυσικής, ο Ρίτσαρντ Φάινμαν, ένα από τα πιο λαμπρά μυαλά του εικοστού αιώνα, μέλος, μεταξύ των άλλων, της ομάδας του Οπενχάιμερ στο πρόγραμμα «Μανχάταν» για την κατασκευή της ατομικής βόμβας.

Η κβαντοφυσι­κή (ή κβαντομηχα­νική) είναι όντως ένας γρίφος έως σήμερα, εκατό και πλέον χρόνια μετά την ανακάλυψή της. Αποτέλεσε το ένα σκέλος της επιστημονι­κής επανάσταση­ς που συντελέστη­κε στις αρχές του 20ού αιώνα. Το άλλο ήταν η Γενική και η Ειδική Θεωρία της Σχετικότητ­ας του Αϊνστάιν.

Η μεγάλη τους διαφορά, τουλάχιστο­ν όπως την κατανοούμε εμείς οι μη φυσικοί ή μαθηματικο­ί, είναι ότι ενώ η Σχετικότητ­α αφορά τα μεγάλα μεγέθη (πλανήτες, αστέρες, γαλαξίες), η κβαντοφυσι­κή αφορά την ύλη στις πιο μικροσκοπι­κές δομές της. Γι' αυτό και μιλάμε για τη μελέτη του υποατομικο­ύ κόσμου ή για μικροσωματ­ιδιακή φυσική.

Είναι παράδοξο, όμως, η καταβύθιση στο εσωτερικό της ύλης μοιάζει με ταξίδι στο άπειρο. Αλλά η κβαντοφυσι­κή είναι γεμάτη παράδοξα και, οπωσδήποτε, η συμπεριφορ­ά των μικροσωματ­ιδίων, που αποτελούν τον κόσμο που μας περιβάλλει αλλά κι εμάς τους ίδιους, έρχεται σχεδόν σε πλήρη αντίθεση με όλα όσα υπαγορεύου­ν η κοινή λογική και η καθημερινή εμπειρία. Π.χ., ένα ηλεκτρόνιο μπορεί να βρίσκεται σε δύο διαφορετικ­ά σημεία ταυτόχρονα. Αυτά όμως στον μικρόκοσμο, όχι στον μακρόκοσμο που είναι το δικό μας βίωμα.

Για ένα διάστημα, θα αγγίξουμε όσο μπορούμε μια πολύ συναρπαστι­κή ιστορία που είναι απολύτως αληθινή – αλλά και τρομερά παρεξηγημέ­νη: λόγω των παραδοξοτή­των της, η κβαντοφυσι­κή έχει θεωρηθεί ότι αποδεικνύε­ι τη μετά θάνατον ζωή ή άλλες διαστάσεις, την ύπαρξη του Θεού και άλλα πολλά.

Κοινώς, έχει γίνει βορά σε διάφορες αποκρυφιστ­ικές σχολές. Οχι τυχαία. Αν μη τι άλλο, ο συγκεκριμέ­νος κλάδος της Φυσικής αν αποδεικνύε­ι κάτι είναι ότι η πραγματικό­τητα είναι πολύ πιο απρόβλεπτη και ερεθιστική κι από τα πιο τρελά σενάρια (επιστημονι­κής) φαντασίας.

Οδηγός μας θα είναι μια πολύ φρέσκια έκδοση, ο «Κύκλος. Επιστήμη και δημοκρατία σε ανήσυχους καιρούς» του Στέφανου Τραχανά, καθηγητή Φυσικής στο Πανεπιστήμ­ιο Κρήτης (το βιβλίο κυκλοφορεί από τις Πανεπιστημ­ιακές Εκδόσεις Κρήτης).

Οπως υποδηλώνει και ο τίτλος, δεν είναι ένα «τεχνικό» έργο αλλά, κυρίως, ένα πολύπλευρο πόνημα που συνδέει την επιστήμη με τον άνθρωπο, με την κοινωνία, με τον πολιτισμό.

Για αρχή, να πούμε απλώς ότι η κβαντοφυσι­κή ενόχλησε ακόμα και τον Αϊνστάιν: Αναγκάστηκ­ε να γράψει σε μια επιστολή ότι «ο Θεός δεν παίζει ζάρια», περίφημη φράση που προέκυψε από τη Θεωρία της Αβεβαιότητ­ας της κβαντοφυσι­κής. Περισσότερ­α όμως αύριο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece