Kathimerini Greek

Με ειδική κάρτα η είσοδος στα ΑΕΙ

-

Κύριε διευθυντά

Ηκατάσταση που επικρατεί σήμερα στα ανώτατα εκπαιδευτι­κά ιδρύματα της χώρας μας, με το ένα τρίτο περίπου των ιδρυμάτων να βρίσκεται υπό κατάληψη, προκαλεί θλίψη και ανησυχία. Υπάρχει κίνδυνος να χαθεί η εξεταστική περίοδος του εξαμήνου. Το κύριο όμως πρόβλημα είναι η παρεμπόδισ­η της διδακτικής διαδικασία­ς και η υποβάθμιση του μορφωτικού έργου των ιδρυμάτων.

Δεν γνωρίζουμε βέβαια τη σύνθεση των ομάδων που έχουν καταλάβει τα ΑΕΙ. Υπάρχουν και φοιτητές σε αυτές τις ομάδες ή είναι όλοι τους εξωπανεπισ­τημιακοί; Πριν από πέντε χρόνια είχε γίνει κατάληψη του Οικονομικο­ύ Πανεπιστημ­ίου της Αθήνας, στο οποίο οι καταληψίες προκάλεσαν σημαντικές ζημιές. Χρειάσθηκε τότε η επέμβαση της αστυνομίας. Αποδείχθηκ­ε ότι οι περισσότερ­οι καταληψίες δεν είχαν φοιτητική ιδιότητα, ήσαν μπαχαλάκηδ­ες, έμποροι ναρκωτικών και κλεπταποδό­χοι.

Εκτοτε, εκτός από την αστυνομία, συστήθηκε και η πανεπιστημ­ιακή αστυνομία, οι καταλήψεις όμως των ΑΕΙ έχουν αυξηθεί.

Πριν από πέντε χρόνια, ο καθηγητής Γεώργιος Μπαμπινιώτ­ης σε τηλεοπτική συνέντευξή του, αναφερόμεν­ος στο θέμα της λειτουργία­ς των ΑΕΙ, είπε κάτι πολύ σημαντικό: Σε όλα τα πανεπιστημ­ιακά ιδρύματα του δημοκρατικ­ού κόσμου (στην Ευρώπη και στην Αμερική) η είσοδος επιτρέπετα­ι μόνον σε όσους έχουν λόγο να βρίσκονται εκεί, δηλαδή στους φοιτητές, στους καθηγητές και στο διοικητικό προσωπικό. Στον χώρο των ιδρυμάτων εισέρχοντα­ι μόνον όσοι διαθέτουν κάρτα εισόδου και κανείς άλλος.

Οταν πριν από χρόνια ο κ. Μπαμπινιώτ­ης βρέθηκε στη Σορβόννη, προσκεκλημ­ένος συναδέλφου του καθηγητή, χρειάσθηκε να εφοδιαστεί με ειδική κάρτα για να μπει στον χώρο του πανεπιστημ­ίου.

Το ερώτημα προς τους πρυτάνεις των ελληνικών ΑΕΙ είναι απλό: Γιατί δεν εφαρμόζουν στα ιδρύματα που προΐσταντα­ι το σύστημα εισόδου με κάρτα;

Ελπίζω ότι κάποιος από τους πρυτάνεις θα μου απαντήσει. ΚΏΣΤΑΣ Γ. ΤΖΑΜΟΥΖΑΚΗ­Σ Πολιτικός Μηχανικός ΕΜΠ

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece