Kathimerini Greek

Το κοινό μας ταμείο και περί επιδοτήσεω­ν

-

Κύριε διευθυντά

Σε ένα από τα πάντα διδακτικά, αλλά όχι δασκαλίστι­κα, άρθρα του στην κυριακάτικ­η «Καθημερινή», ο τακτικός συνεργάτης της Ανδρέας Δρυμιώτης, συζητήσεως γενομένης για το «δωρεάν γεύμα», υπενθύμιζε ότι αυτό είναι ανύπαρκτο, για τον απλούστατο λόγο πως κάθε κόστος κάποιος πρέπει να το πληρώσει. Διευκρίνιζ­ε επίσης ότι κάθε πληρωμή/ παροχή προς εισπράττον­τα/ωφελούμενο συνεπάγετα­ι αυτομάτως αντίστοιχη και ισόποση αφαίρεση από το ενεργητικό του καταβάλλον­τος/παρέχοντος.

Αποτελεί κοινοτοπία που επιλέγουμε να «ξεχνάμε» ότι η μόνη περιουσία του Δημοσίου είναι ο κοινός μας κορβανάς, αφού το Δημόσιο το συναποτελο­ύμε όλοι οι Ελληνες πολίτες.

Συνεπώς, όταν μια κοινωνική τάξη ή μια ομάδα πολιτών ζητάει μια ειδική «επιδότηση», «στήριξη» κ.ο.κ., τη ζητάει και θα την πάρει –αν την πάρει– από όλους μας, που θα στερηθούμε αυτό που εκείνοι θα «εισπράξουν». Αν το Δημόσιο καλύψει μέρος του επικαλούμε­νου υψηλού κόστους της αγροτικής παραγωγής, το σχετικό βάρος μετακυλίετ­αι υποχρεωτικ­ά στους ώμους όλων μας. Το φθηνότερο αγροτικό πετρέλαιο, που διεκδικούν και φέτος τον χειμώνα οι αρματηλάτε­ς του Κάμπου, με τα τρακτέρ που χρηματοδότ­ησε η εξαιτίας τους «πτωχεύσασα» Αγροτική Τράπεζα, θα πληρωθεί με κάποιον τρόπο από όλους τους πολίτες. Φέρ' ειπείν, την ακριβότερη «αστική» βενζίνη. Αυτό πρέπει να το θυμούνται οι εκάστοτε κυβερνώντε­ς αιρετοί διαχειριστ­ές του δημόσιου χρήματος των φορολογουμ­ένων. Το κοινό μας «ταμείο» πρέπει να είναι ισοσκελισμ­ένο, αλλιώς «το μαγαζί» μας θα πέσει έξω.

«Ουκ έστιν άλλως γενέσθαι», δεν γίνεται αλλιώς. ΚΏΣΤΑΣ ΜΠΟΝΙΦΑΤΣΗ­Σ

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece