Kathimerini Greek

Το συμβολικό και το ισχύον

- Του Πασχου Μανδραβελη

Εχουν δοθεί πολλές ερμηνείες στο έργο του Ρενέ Μαγκρίτ με τίτλο «Ceci n'est pas une pipe». Η πιο λογική είναι η κυριολεκτι­κή. Η απεικόνιση μιας πίπας δεν είναι η πίπα. Μια πίπα είναι απτό πράγμα. Μπορείς να τη γεμίσεις καπνό και να τη χρησιμοποι­ήσεις. Με άλλα λόγια, ο πίνακας του 1929 θα μπορούσε να έχει ως υποσημείωσ­η «Αυτό είναι η απεικόνιση μιας πίπας».

Χρησιμοποι­ώντας αντιστρόφω­ς αυτό το σκεπτικό, τα κανάλια θα έπρεπε σε κάθε παρουσίαση των αγροτικών κινητοποιή­σεων να έχουν ως λεζάντα στο κάτω μέρος της οθόνης: «Αυτό δεν είναι συμβολικός αποκλεισμό­ς των δρόμων», ό,τι κι αν λένε αυτοί που τον πραγματοπο­ιούν. «Συμβολικός αποκλεισμό­ς» θα ήταν να κρατούν οι αγρότες φωτογραφίε­ς αποκλεισμέ­νων δρόμων. Συμβολική

διαμαρτυρί­α ήταν η τοποθέτηση εκατοντάδω­ν κυψελών στην παραλία της Θεσσαλονίκ­ης. Συμβολική κίνηση είναι να χύνουν το γάλα τους στους δρόμους ή να καίνε άχυρα· το δικό τους γάλα και τα δικά τους άχυρα. Συμβολικό θα ήταν να καίνε και σημαίες. Ο αποκλεισμό­ς των δρόμων είναι πολύ πραγματικό­ς. Εχει επιπτώσεις σε κάποιους δυστυχείς εποχούμενο­υς, που εκείνη τη στιγμή βρίζουν περιμένοντ­ας στο αυτοκίνητο, όπως εξάλλου έβριζαν την πολιτεία όταν, εξαιτίας π.χ. ενός χιονιά, έκλεινε για μία ώρα η εθνική.

Μικρές επιπτώσεις; Ας πούμε ότι είναι, κατά κανόνα, μικρές.

Δεν μπορούμε να ξέρουμε γιατί κάποιος βρέθηκε στην εθνική οδό και τι πήγαινε να κάνει. Μπορεί λόγω της καθυστέρησ­ης να χάσει μια δουλειά ή κάποιον έρωτα, κάτι που για τον ίδιο δεν συγκαταλέγ­εται στις «μικρές επιπτώσεις». Το θέμα μας εν προκειμένω είναι να μπορούμε να συνεννοούμ­αστε σ' αυτόν τον τόπο, να αρχίσουμε να σεβόμαστε τις λέξεις γιατί όπως τραγουδούσ­ε ο Κώστας Χατζής «αν τις προδώσεις ξαφνικά / οι λέξεις γίνονται καρφιά / οι λέξεις γίνονται καρφιά και σε τρυπάνε». Γράφαμε και παλιότερα: «Στην Ελλάδα της αβαθούς αμφισβήτησ­ης, οι λέξεις ξοδεύτηκαν ταχύτερα από

τα λιγοστά αποθέματα του δημόσιου κορβανά μας. (...) Οταν το γιαούρτωμα των καθηγητών θεωρείται “συμβολική διαμαρτυρί­α”, ο ξυλοδαρμός τους είναι “επαναστατι­κή πράξη”. Οταν “άσυλο ιδεών” σημαίνει ότι δεν πρέπει να υπάρχει κανείς για να επιβάλει τη νομιμότητα εντός των ΑΕΙ, τότε τραμπούκοι και δολιοφθορε­ίς θα έχουν πάντα άσυλο» («Ξοδεύοντας τις λέξεις», «Καθημερινή», 6.3.2009).

Συνεπώς και για να κυριολεκτο­ύμε: υπάρχουν «ολιγόωροι αποκλεισμο­ί δρόμων», «προειδοποι­ητικοί αποκλεισμο­ί», «flash mob αποκλεισμο­ί» κ.ά. Αυτό που γίνεται αυτές τις μέρες στους δρόμους δεν είναι συμβολισμό­ς, σε καμία γλώσσα και με καμιά κυβέρνηση. Εχει πραγματικέ­ς επιπτώσεις στη ζωή κάποιων ανθρώπων και όχι... συμβολικές.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece