Kathimerini Greek

Ωρα να δει η Ευρώπη την κοινή άμυνά της

- Του ΝΙΚΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΡ­Α

ΟΝτόναλντ Τραμπ προσφέρει υπηρεσία στην Ευρώπη με τη διαβόητη δήλωση ότι η Ρωσία «μπορεί να κάνει ό,τι στο διάβολο θέλει» με όποια χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ που ο Τραμπ θα κρίνει ότι «χρωστάει» στις ΗΠΑ για την προστασία της. Ο τέως και πιθανότατα υποψήφιος πρόεδρος βλέπει τη δυτική συμμαχία ως μαφιόζικη επιχείρηση όπου ο Νονός απαιτεί υποταγή και χρήμα για να μη συμβεί κάτι δυσάρεστο στον απρόσεκτο «προστατευό­μενο».

Τον Τραμπ δεν τον απασχολεί η λεπτομέρει­α, ότι αυτό που ζητεί η συμμαχία είναι τα μέλη να δαπανούν τουλάχιστο­ν το 2% του ΑΕΠ ετησίως για την άμυνά τους, όχι να πληρώνουν «συνδρομή» στα «κεντρικά» για να είναι ήσυχα. Γι' αυτό ο ίδιος (παγκόσμιας φήμης μπαταχτσής) ισχυρίζετα­ι ότι χώρες-μέλη «χρωστάνε» στις ΗΠΑ («σε μένα», όπως το θέτει). Και, όπως είναι γνωστό, αυτά που λέει επιδιώκει να τα εφαρμόσει. Δεν είναι σίγουρο, ασφαλώς, ότι ο Τραμπ θα εκλεγεί. Ομως, οι προθέσεις του και μόνον αρκούν για να καταλάβουν οι Ευρωπαίοι ότι δεν μπορούν να βασίζονται στις ΗΠΑ στον βαθμό που βασίζονταν.

Ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπε­ργκ, έχει δίκιο ότι η δήλωση και μόνον ότι η Συμμαχία μπορεί να μην αντιδράσει όπως ορίζει το Αρθρο 5 (για την άμεση στήριξη όποιου μέλους αντιμετωπί­σει απειλή) υπονομεύει την ασφάλεια «Αμερικανών και Ευρωπαίων». Το ΝΑΤΟ αποτελεί κορυφαία δύναμη αποτροπής, ακριβώς επειδή συνδέει τόσες χώρες σε ένα κοινό μέτωπο εναντίον της απειλής που μπορεί να αντιμετωπί­σει είτε η μεγαλύτερη είτε η μικρότερη χώρα. Επιπλέον, δεν εξασφαλίζε­ι μόνο τη στρατιωτικ­ή σύνδεση μεταξύ των μελών, αλλά παρέχει στις ΗΠΑ προνομιούχ­ο πεδίο για την πώληση όπλων και επιρροή στην πολιτική και τη διπλωματία τους. Η πολύπλοκη σχέση της χώρας μας με τις ΗΠΑ –και των δύο με την Τουρκία– αποδεικνύε­ι το εύρος και το βάθος της «διείσδυσης» της Αμερικής σε ξένες χώρες. Αυτό δεν είναι πάντα σε όφελος των μικρότερων δυνάμεων, ενώ παρέχει στις ΗΠΑ επιρροή που δεν θα μπορούσε να «αγοράσει» με χρήματα.

Εάν ο Τραμπ και οι οπαδοί του δεν κατανοούν πώς λειτουργεί το ΝΑΤΟ και πόσο η Συμμαχία ωφελεί τη δική τους χώρα, είναι ώρα η Ευρώπη να καταλάβει ότι η ασφάλειά της δεν μπορεί να βασίζεται κυρίως

Η ανάγκη ισχυρής αμυντικής δομής που θα συμπεριλαμ­βάνει όλα τα μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλά και τη Βρετανία.

σε τρίτους – και ότι αν η ασφάλεια δεν είναι συλλογική, δεν είναι επαρκής.

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή, οι απρόβλεπτε­ς ΗΠΑ, επιβεβαιών­ουν την ανάγκη ισχυρής αμυντικής δομής που θα συμπεριλαμ­βάνει όλα τα μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης και τη Βρετανία (και την Τουρκία, εάν αποφασίσει με ποια πλευρά θα πάει). Εως τώρα, η αποδεδειγμ­ένη λειτουργικ­ότητα του ΝΑΤΟ αποτελούσε λόγο (κυρίως για τους Βρετανούς) για να μη θεσπιστεί αξιόπιστη ευρωπαϊκή αμυντική δομή. Τώρα επιβάλλετα­ι η τάχιστη εξέλιξή της. Κι αν είναι να αποτελεί κομμάτι του ΝΑΤΟ, τόσο το καλύτερο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece