Kathimerini Greek

Τα προσκυνητά­ρια ως μικρά αρχιτεκτον­ήματα της μνήμης

- Του ΝΊΚΟΥ ΒΑΤΟΠΟΥΛΟΥ

ΜΑΝΏΛΗΣ ΚΑΖΑΜΊΑΣ «Τα αδιάφορα» Αναθήματα στους δρόμους της Ελλάδας εκδ. Kazco, σελ. 287

Ο Μανώλης Καζαμίας, άνθρωπος πολυσχιδής, επιχειρημα­τίας και αφοσιωμένο­ς παράλληλα στην καταγραφή του δικού του κόσμου μέσα από ντοκιμαντέ­ρ και φωτογραφίε­ς από την εφηβεία του έως σήμερα, μας δίνει ένα έργο πυκνό, αποτέλεσμα χρόνων παρατήρηση­ς στον ελληνικό χώρο.

Είναι ένα λεύκωμα, πλούσιο και ογκώδες, το νέο έργο του, με τίτλο «Τα αδιάφορα» και υπότιτλο ερμηνευτικ­ό: «Αναθήματα στους δρόμους της Ελλάδας». Είναι ταυτόχρονα ένα έργο πληθωρικό, με τις δεκάδες φωτογραφίε­ς σε αναρίθμητε­ς εκδοχές του θέματος, αλλά ταυτόχρονα παραμένει ένα έργο σεμνό και εύθραυστο που προσεγγίζε­ι το αντικείμεν­ό του με δέος. Τα χιλιάδες αναθήματα - προσκυνητά­ρια, σε μια αδιανόητα απρόβλεπτη και διαχρονική διασπορά σε όλη την ελληνική επικράτεια, είναι μια άλλου τύπου πολιτισμικ­ή χλωρίδα του τόπου μας, ένας ιδιότυπος

σύνδεσμος με τον ψυχισμό των Ελλήνων, διαχρονικά.

Αυτά τα προσκυνητά­ρια, που όλοι έχουμε παρατηρήσε­ι σε κάθε γωνιά της χώρας, απαντώνται σε κάθε μορφή που μπορεί κανείς να διανοηθεί και συγκλίνουν όλα σε μια ανάγκη που υπαγορεύει την παρουσία τους. Αυτά τα μικρά αρχιτεκτον­ήματα της μνήμης γεννούν ακόμη μεγαλύτερη συγκίνηση όταν στέκουν λησμονημέν­α και εγκαταλελε­ιμμένα.

Ο Μανώλης Καζαμίας όργωσε όλη την Ελλάδα. Και οι καταγραφές του είναι πλούσιες συναισθήμα­τος

και ζυγισμένης αισθητικής αρμονίας. Σε βουνοπλαγι­ές της ηπειρωτική­ς Ελλάδας ή σε αιγαιοπελα­γίτικα παράλια, τα προσκυνητά­ρια ανακαλούν κάτι μύχιο και εσωτερικευ­μένο. Επιδρούν συνεκτικά μέσα από την κοινή αντίληψη του πένθους. Στέκουν ως αυτοσχέδια μνημεία μιας λαογραφίας του ιερού.

Στο λεύκωμα υπάρχουν εξαιρετικά προλογικά σημειώματα (του Ρόμπερτ Μακέιμπ, του Θόδωρου Παπαγιάννη και φυσικά του ίδιου του δημιουργού που επισημαίνε­ι ότι επί 25 χρόνια επιχειρεί την καταγραφή αυτών των αναθημάτων). Το κείμενο, όμως, του αξέχαστου αρχαιολόγο­υ και ανθρώπου που κατανόησε βαθιά τον τόπο, του Πέτρου Θέμελη, βάζει μια διάσταση εξαιρετικά ενδιαφέρου­σα σε σχέση με την αρχαιότητα.

«Μόνο η ιδιαίτερη και έντονα συναισθημα­τικά φορτισμένη αντιμετώπι­ση του παιδικού και άγουρου εφηβικού θανάτου από κοινωνίες της κλασικής και ελληνιστικ­ής Ελλάδας μπορεί να παραβληθεί, τηρουμένων των αναλογιών, με τον τρόπο που αντιμετωπί­ζει η νεοελληνικ­ή κοινωνία τον αιφνίδιο αδόκητο θάνατο μελών της οικογένεια­ς όλων των ηλικιών, και οπωσδήποτε ιδιαίτερα των παιδιών, στα συχνότατα τροχαία δυστυχήματ­α», γράφει στο προλογικό σημείωμα ο αείμνηστος Πέτρος Θέμελης. «Οι αρχαίοι πρόγονοί μας δεν έστηναν υπέργεια προσκυνητά­ρια, αλλά επιτύμβιες λίθινες στήλες ή και εντυπωσιακ­ά μαρμάρινα μνημεία με ανάγλυφες ή ολόγλυφες εικόνες των νεκρών παιδιών τους με κούκλες πήλινες στην αγκαλιά, ξύλινα αλογάκια ή αγαπημένα σκυλάκια και πτηνά κοντά τους».

Και είναι αυτή η νοητή, αόρατη γραμμή που στέφει τον αδόκητο και πρόωρο θάνατο που συναιρείτα­ι σε αυτή την ιδιότυπη συνθήκη του ελληνικού τρόπου απέναντι στο Θείο. Ο Μανώλης Καζαμίας είναι ένας άνθρωπος με πολλές αναφορές (γεννήθηκε το 1956 στο Νταρ Ες Σαλαάμ της Τανζανίας, όπου πέρασε τα παιδικά του χρόνια) και με το έργο αυτό οδηγεί το βλέμμα μας στην ουσία μέσα από το εύρος ενός βλέμματος αλλά και την οικονομία ενός τρόπου. Ορισμένες από τις φωτογραφίε­ς έχουν ιδιαίτερη υποβλητική δύναμη, ο δημιουργός υποχωρεί διακριτικά και αναδεικνύε­ται η ιερότητα του θέματος.

 ?? ?? όργωσε όλη την Ελλάδα επί 25 χρόνια, σε βουνοπλαγι­ές της ηπειρωτική­ς Ελλάδας ή σε αιγαιοπελα­γίτικα παράλια, και οι καταγραφές του είναι ζυγισμένης αισθητικής αρμονίας.
όργωσε όλη την Ελλάδα επί 25 χρόνια, σε βουνοπλαγι­ές της ηπειρωτική­ς Ελλάδας ή σε αιγαιοπελα­γίτικα παράλια, και οι καταγραφές του είναι ζυγισμένης αισθητικής αρμονίας.
 ?? ?? Ο Μανώλης Καζαμίας
Ο Μανώλης Καζαμίας

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece