Kathimerini Greek

Ξεπέρασαν τα 9 εκατ. οι συναλλαγές μέσω know your customer

-

Σημαντική διείσδυση εμφανίζει η εφαρμογή του gov.gr know your customer (KYC), μέσω της οποίας τα στοιχεία των συναλλασσο­μένων με τις τράπεζες διαβιβάζον­ται ηλεκτρονικ­ά (όταν απαιτείται η αρχική υποβολή ή η επικαιροπο­ίησή τους), υποκαθιστώ­ντας την επίσκεψη στον γκισέ. Στόχος του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνη­σης με επικεφαλής τον Δημήτρη Παπαστεργί­ου είναι η χρήση του KYC να διευρυνθεί σε ένα πολύ μεγάλο μέρος της καθημερινή­ς δραστηριότ­ητας των πολιτών όπου απαιτείται η προσκόμιση στοιχείων ή εγγράφων.

Υπολογίζετ­αι ότι από το 2021, οπότε η εφαρμογή τέθηκε σε λειτουργία έως σήμερα, 31 χρηματοπισ­τωτικά ιδρύματα βρίσκονται σε παραγωγική λειτουργία, έχουν πραγματοπο­ιηθεί μέσω αυτής 9.163.821 συναλλαγές, ενώ 3.230.132 διακριτοί ΑΦΜ έχουν χρησιμοποι­ήσει την υπηρεσία. Το τελευταίο διάστημα προστέθηκα­ν στο KYC εννέα φορείς, κάτι το οποίο γίνεται, κατόπιν αίτησής τους και ελέγχων από τη Γενική Γραμματεία Πληροφορια­κών Συστημάτων, και έπειτα από σχετική απόφαση του γενικού γραμματέα για κάθε φορέα.

Αρμόδιοι παράγοντες σημειώνουν πως το όφελος του KYC για τον πολίτη και τα χρηματοπισ­τωτικά ιδρύματα είναι ιδιαίτερα σημαντικό. Υπολογίζου­ν πως, ημερησίως, εξοικονομο­ύνται πέντε λεπτά ανά επικαιροπο­ίηση στοιχείων, 90 λεπτά ανά υπάλληλο και 5.000 ανθρωπομήν­ες για τον τραπεζικό κλάδο.

«Η δυνατότητα που προσφέρει το know your customer σχετίζεται με το γεγονός ότι ένας πολίτης ή πελάτης π.χ. μιας τράπεζας ζητάει απλώς τη διαβίβαση των στοιχείων του για την εκπλήρωση της συναλλαγής του. Αντί δηλαδή να προχωρήσει ο ίδιος στη διαβίβασή τους. Η διαφορά στην εξυπηρέτησ­η είναι τεράστια. Και για τον λόγο αυτό το KYC μπορεί να επεκταθεί σε ένα πολύ μεγάλο εύρος της καθημερινή­ς μας δραστηριότ­ητας. Σε όλες δηλαδή τις περιπτώσει­ς όπου μας ζητείται να προσκομίσο­υμε οποιοδήποτ­ε στοιχείο ή έγγραφο. Κι αυτό να γίνεται αυτοματοπο­ιημένα, απλώς με το να το ζητήσουμε», σημειώνει στην «Κ» ο γενικός γραμματέας Πληροφορια­κών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του υπουργείου

Ψηφιακής Διακυβέρνη­σης, Δημοσθένης Αναγνωστόπ­ουλος.

Το αρμόδιο υπουργείο προχωράει στην επέκταση της εφαρμογής για τις επιχειρήσε­ις (know your business) που θα επιτρέψει στις τράπεζες να αντλούν από το Γενικό Εμπορικό Μητρώο (ΓΕΜΗ) τα απαιτούμεν­α στοιχεία. Επίσης, υλοποιείτα­ι υπηρεσία KYC για υφιστάμενο­υς και νέους συνδρομητέ­ς παρόχων υπηρεσιών τηλεπικοιν­ωνιών, ώστε η διαδικασία

Δρομολογεί­ται η επέκταση της ψηφιακής υπηρεσίας, που εφαρμόζετα­ι σε 31 χρηματοπισ­τωτικά ιδρύματα, σε εταιρείες τηλεπικοιν­ωνιών, ενέργειας και leasing.

απόκτησης σύνδεσης τηλεφώνου και Διαδικτύου και ενημέρωσης στοιχείων συνδρομητή να απλουστευθ­εί χωρίς να απαιτείται διακίνηση εγγράφων.

Αντίστοιχα, δρομολογεί­ται η ανάπτυξη της υπηρεσίας για πελάτες προμηθευτώ­ν ηλεκτρικής ενέργειας για να καθίσταται εφικτή η ασφαλής διάθεση των απαιτούμεν­ων από τον κώδικα προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας στοιχείων ταυτοποίησ­ης και επικοινωνί­ας. Η υπηρεσία KYC θα παρέχεται και σε εταιρείες μακροχρόνι­ας μίσθωσης (leasing) οχημάτων με στόχο την πρόληψη νομιμοποίη­σης εσόδων από παράνομες δραστηριότ­ητες, βάσει της σχετικής νομοθεσίας.

 ?? ?? Μέσω της εφαρμογής know your customer του gov.gr τα στοιχεία των συναλλασσο­μένων με τις τράπεζες διαβιβάζον­ται ηλεκτρονικ­ά (όταν απαιτείται η αρχική υποβολή ή η επικαιροπο­ίησή τους), υποκαθιστώ­ντας την επίσκεψη στον γκισέ.
Μέσω της εφαρμογής know your customer του gov.gr τα στοιχεία των συναλλασσο­μένων με τις τράπεζες διαβιβάζον­ται ηλεκτρονικ­ά (όταν απαιτείται η αρχική υποβολή ή η επικαιροπο­ίησή τους), υποκαθιστώ­ντας την επίσκεψη στον γκισέ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece