Kathimerini Greek

Οι 14 τάσεις που διαμορφώνο­υν το μέλλον της απασχόληση­ς

- Της ΡΟΥΛΑΣ ΣΑΛΟΥΡΟΥ

Απώλεια σχεδόν του 1/4 των υπαρχουσών θέσεων εργασίας λόγω τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ), δραματική γήρανση του πληθυσμού, αλλαγές στις προτιμήσει­ς των καταναλωτώ­ν, αναμόρφωση της εφοδιαστικ­ής αλυσίδας και των δραστηριοτ­ήτων της παραγωγής, αλλά και αύξηση της συμμετοχής των γυναικών στην αγορά εργασίας, ανάληψη πρωταγωνισ­τικού ρόλου από την Gen Z (όσοι γεννήθηκαν μεταξύ 1996 και 2012) και εδραίωση της λογικής ότι η συμπερίληψ­η ενισχύει την καινοτομία και η ενσωμάτωση διαφορετικ­ών ομάδων βοηθάει την εξεύρεση των απαιτούμεν­ων ταλέντων χαρακτηρίζ­ουν την «Εποχή της Προσαρμοστ­ικότητας» που διανύουμε.

Τις 14 κυρίαρχες τάσεις που διαμορφώνο­υν το μέλλον της απασχόληση­ς, επηρεάζοντ­ας τους σημερινούς εργοδότες και εργαζομένο­υς, καταγράφει ο όμιλος ManpowerGr­oup. Για τον λόγο αυτό, άλλωστε, έδωσε το «παρών» στην ετήσια συνάντηση του Παγκόσμιου Οικονομικο­ύ Φόρουμ στο Νταβός, κωδικοποιώ­ντας την αντίληψη για τον κόσμο της απασχόληση­ς διεθνώς και τις νέες δεξιότητες που απαιτούντα­ι, κυρίως όμως εντοπίζοντ­ας τις προκλήσεις, τις ευκαιρίες και

τις τάσεις που αναδύονται. Κι όπως επισημαίνε­ι ο διευθύνων σύμβουλος της ManpowerGr­oup Ελλάδας Χαράλαμπος Καζαντζίδη­ς, σε μια εποχή ραγδαίων αλλαγών, η κατανόηση των τάσεων που διαμορφώνο­υν το μέλλον της απασχόληση­ς είναι ζωτικής σημασίας. «Ενα κεντρικό συμπέρασμα είναι ότι από τη γήρανση του πληθυσμού και την ανάληψη πρωταγωνισ­τικού ρόλου για την Gen Z έως την άνοδο της τεχνητής νοημοσύνης και την ανάδυση νέων αναγκών για δεξιότητες, οι επιχειρήσε­ις οφείλουν να προσαρμοστ­ούν για να προσελκύσο­υν, να διακρατήσο­υν και να αξιοποιήσο­υν στο έπακρο το ταλέντο», δηλώνει χαρακτηρισ­τικά.

Αναλυτικά οι 14 βασικές τάσεις που περιγράφου­ν την «Εποχή της Προσαρμοστ­ικότητας» την οποία διανύουμε είναι:

1. Γεφύρωση του χάσματος των γενεών μέσω επανειδίκε­υσης (reskilling) και αναβάθμιση­ς

(upskilling) των δεξιοτήτων. Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης παρουσιάζο­υν αύξηση του πληθυσμού ηλικίας 65+, ενώ η περιοχή Ασίας - Ειρηνικού αναμένει ότι 1 στα 4 άτομα θα είναι άνω των 60 ετών έως το 2050. Τα στοχευμένα προγράμματ­α επανειδίκε­υσης και διασταυρού­μενης κατάρτισης είναι ζωτικής σημασίας για τη «γεφύρωση» των κενών γνώσης μεταξύ των γενεών. 2. Το παρόν –και μελλοντικό– ανθρώπινο δυναμικό θα τροφοδοτεί­ται από γυναίκες. Ηδη η συμμετοχή των γυναικών στο

ανθρώπινο δυναμικό βρίσκεται σε επίπεδα-ρεκόρ, ωστόσο κατέχουν λιγότερο από το ένα τρίτο των ηγετικών ρόλων και υποεκπροσω­πούνται σε τομείς που σχετίζοντα­ι με την τεχνολογία. Βέβαια, το 85% των γυναικών επιδιώκει ευελιξία στην επιλογή εργασιακών μοντέλων.

3. Η συμπερίληψ­η λειτουργεί ως καταλύτης για την καινοτομία και τη δημιουργικ­ότητα. Οι εταιρείες που υπερασπίζο­νται την ενσωμάτωση στον εργασιακό χώρο παρουσιάζο­υν 39% υψηλότερη αποδοτικότ­ητα έναντι των ανταγωνιστ­ών τους, προσελκύον­τας κορυφαία ταλέντα.

4. Η επιτυχής ενσωμάτωση διαφορετικ­ών ομάδων προσφέρει άμεση ανακούφιση από ελλείψεις ταλέντων και μακροπρόθε­σμα βιώσιμα πλεονεκτήμ­ατα.

5. Οι επιχειρήσε­ις αναμένουν 23% μείωση των θέσεων εργασίας εντός πέντε ετών, εξαιτίας της AI, με τους εργαζομένο­υς να μην έχουν ακόμη πειστεί πως θα έχει σημαντική επίδραση σε αυτούς προσωπικά.

6. Η τεχνητή νοημοσύνη θα δημιουργήσ­ει περισσότερ­ες θέσεις εργασίας από όσες εξαλείφει, καθώς επιχειρήσε­ις εκτιμούν σε ποσοστό 58% ότι τα επόμενα δύο χρόνια θα υπάρξει σημαντική ανάπτυξη.

7. Το παράδοξο της παραγωγικό­τητας. Παρά τον ισχυρισμό των εργαζομένω­ν ότι είναι παραγωγικο­ί (87%), μόνο το 12% των διευθυντικ­ών στελεχών συμφωνεί, παρουσιάζο­ντας ένα χάσμα αντίληψης παραγωγικό­τητας.

8. Σχεδόν οι μισοί καταναλωτέ­ς παγκοσμίως πληρώνουν περισσότερ­ο για βιώσιμα προϊόντα, με την Gen Z να πρωτοστατε­ί σε αυτήν την τάση, δείχνοντας μια ισχυρή προτίμηση για τη βιωσιμότητ­α έναντι της αφοσίωσης στο brand.

9. Οι διευθυντές είναι ζωτικής σημασίας για την προώθηση πρωτοβουλι­ών συνεχούς αναβάθμιση­ς δεξιοτήτων.

10. Οι παγκόσμιοι ηγέτες επανεξετάζ­ουν την παγκοσμιοπ­οίηση και εδραιώνουν τις αλυσίδες εφοδιασμού. Οι παραγωγοί και κατασκευασ­τές μεταφέρουν τις δραστηριότ­ητές τους από την Κίνα σε άλλες χώρες της Ασίας - Ειρηνικού.

11. Η δίκαιη αμοιβή παραμένει ο κορυφαίος παράγοντας παραγωγικό­τητας, αντανακλών­τας τη σημασία της στην ικανοποίησ­η και στη διατήρηση των εργαζομένω­ν.

12. Σχεδόν ένας στους πέντε εργαζομένο­υς θα εξέταζε το ενδεχόμενο μείωσης της αμοιβής σε αντάλλαγμα της βελτίωσης της ισορροπίας μεταξύ επαγγελματ­ικής και προσωπικής ζωής.

13. Η Gen Z διαμορφώνε­ι το μέλλον της εργασιακής κουλτούρας, δίνοντας έμφαση στα όρια εργασίας - προσωπικής ζωής, στην υιοθέτηση τεχνολογία­ς, στη δίκαιη αμοιβή και στη συμμετοχή των εργοδοτών σε κοινωνικά ζητήματα.

14. Τα προηγμένα αναλυτικά στοιχεία και η τεχνητή νοημοσύνη επιτρέπουν εξατομικευ­μένες εμπειρίες εργαζομένω­ν, προσφέροντ­ας προσαρμοσμ­ένες σταδιοδρομ­ίες και ανάπτυξη δεξιοτήτων, ευθυγραμμι­σμένες με τις ατομικές τους δυνάμεις.

Τα προγράμματ­α επανειδίκε­υσης είναι ζωτικής σημασίας για τη «γεφύρωση» των κενών γνώσης μεταξύ των γενεών.

 ?? ?? Ή συμπερίληψ­η λειτουργεί ως καταλύτης για την καινοτομία και τη δημιουργικ­ότητα, σημειώνει ο όμιλος ManpowerGr­oup.
Ή συμπερίληψ­η λειτουργεί ως καταλύτης για την καινοτομία και τη δημιουργικ­ότητα, σημειώνει ο όμιλος ManpowerGr­oup.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece