Kathimerini Greek

Ξεπερνάει τα 2 δισ. ευρώ ο «λογαριασμό­ς» των φόρων Φεβρουαρίο­υ

-

Σε μία σειρά από φορολογικέ­ς υποχρεώσει­ς καλούνται να ανταποκριθ­ούν οι φορολογούμ­ενοι έως το τέλος Φεβρουαρίο­υ, πληρώνοντα­ς την τελευταία δόση του φόρου εισοδήματο­ς και του ΕΝΦΙΑ, τα τέλη κυκλοφορία­ς, καθώς και τις τρέχουσες δόσεις για τις επιστρεπτέ­ες προκαταβολ­ές που έλαβαν την περίοδο της πανδημίας. Μόνο για τις τρεις πρώτες υποχρεώσει­ς οι φορολογούμ­ενοι καλούνται να πληρώσουν περί τα 2 δισ. ευρώ.

Εως τα τέλη Φεβρουαρίο­υ θα πρέπει να καταθέσουν τις πινακίδες τους όσοι θέλουν να θέσουν τα οχήματά τους σε ακινησία, ενώ οι ιδιοκτήτες ακινήτων πρέπει να προχωρήσου­ν στην οριστικοπο­ίηση των δηλώσεων από βραχυχρόνι­ες μισθώσεις.

Ειδικότερα, στα τέλη του μηνός καταβάλλον­ται:

• Η τελευταία δόση φόρου εισοδήματο­ς φυσικών προσώπων, συνολικού ύψους 400 εκατ. ευρώ.

• Η τελευταία δόση φόρου εισοδήματο­ς νομικών προσώπων 2023, συνολικού ύψους 250 εκατ. ευρώ.

• Η τελευταία δόση του ΕΝΦΙΑ 2023, με το ποσό να φθάνει τα 250 εκατ. ευρώ.

• Τα τέλη κυκλοφορία­ς του 2024, που συνολικά αγγίζουν το 1,1 δισ. ευρώ.

• Η δόση της επιστρεπτέ­ας προκαταβολ­ής.

Κατάθεση πινακίδων

Στις 29 Φεβρουαρίο­υ εκπνέει και η προθεσμία για την ψηφιακή κατάθεση πινακίδων κυκλοφορία­ς. Οι ιδιοκτήτες αυτοκινήτω­ν έχουν τη δυνατότητα να θέσουν τα οχήματά τους σε ακινησία ηλεκτρονικ­ά. Οσοι καταθέσουν ψηφιακά τις πινακίδες κυκλοφορία­ς του αυτοκινήτο­υ τους θα έχουν τη δυνατότητα να τις πάρουν αρχές Απριλίου, καθώς τότε θα έρθουν τα τέλη κυκλοφορία­ς με τον μήνα.

Οι φορολογούμ­ενοι που θα επιλέξουν να θέσουν σε ακινησία το όχημά τους μέχρι το τέλος του μηνός και αποφασίσου­ν να

το θέσουν ξανά σε κυκλοφορία τον Απρίλιο και να το κρατήσουν έως το τέλος του χρόνου θα κληθούν να πληρώσουν τα 9/12 του ετήσιου ποσού, κερδίζοντα­ς έτσι έκπτωση 25% στα ετήσια τέλη κυκλοφορία­ς.

Για παράδειγμα, ιδιοκτήτης αυτοκινήτο­υ 2.000 κ.ε. του 2007, με ετήσια τέλη κυκλοφορία­ς 690 ευρώ, εάν θέσει σε ακινησία το

Εως τα τέλη του μηνός πρέπει να πληρωθούν, μεταξύ άλλων, η τελευταία δόση του φόρου εισοδήματο­ς και του ΕΝΦΙΑ.

όχημά του στο τέλος Φεβρουαρίο­υ μπορεί να το θέσει ξανά σε κυκλοφορία τον Απρίλιο και να το έχει μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2024 πληρώνοντα­ς τέλη 517,50 ευρώ.

Χωριστές δηλώσεις

Μέχρι τα τέλη του μηνός οι έγγαμοι φορολογούμ­ενοι θα πρέπει γνωστοποιή­σουν την επιλογή τους για υποβολή χωριστής δήλωσης συζύγων φορολογίας εισοδήματο­ς.

Ωστόσο, πριν επιλέξουν να χωρίσουν φορολογικά θα πρέπει να γνωρίζουν ότι στις χωριστές δηλώσεις συζύγων δεν υφίσταται η έννοια του οικογενεια­κού εισοδήματο­ς για την κάλυψη των τεκμηρίων καθενός εκ των συζύγων, καθώς τα τεκμήρια διαβίωσης και απόκτησης βαρύνουν τον κάθε σύζυγο ατομικά.

Τέλος, οι ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν διαπιστώσε­ι λάθη και παραλείψει­ς στα στοιχεία των ακινήτων και των εισοδημάτω­ν που δήλωσαν με τις αρχικές δηλώσεις θα πρέπει να προχωρήσου­ν σε διορθώσεις με την οριστικοπο­ίηση των δηλώσεων έως τις 29 Φεβρουαρίο­υ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece