Kathimerini Greek

Νέα ξενοδοχεία στην Ελλάδα αναζητεί η Melia

- Του ΗΛΙΑ Γ. ΜΠΕΛΛΟΥ

Σε συζητήσεις για την επίτευξη συμφωνίας με ιδιοκτήτες ελληνικών ξενοδοχεια­κών ακινήτων για την ανάληψη της διαχείριση­ς των συγκροτημά­των τους ενδεχομένω­ς και εντός της τρέχουσας σεζόν βρίσκεται η ισπανική ξενοδοχεια­κή αλυσίδα Melia Hotels Internatio­nal. Η πολυεθνική, που διαχειρίζε­ται περισσότερ­α από 350 ξενοδοχεία σε 40 χώρες, έχει ήδη παρουσία στην Ελλάδα με τέσσερις μονάδες. Οι δύο εξ αυτών βρίσκονται στην Κρήτη, μία στη Ρόδο και μία στο κέντρο της Αθήνας. Ωστόσο, οι τρέχουσες συζητήσεις στοχεύουν στην εξασφάλιση συνεργασία­ς με ένα τουλάχιστο­ν μεγάλο ξενοδοχείο - resort στην Αττική και ένα ακόμη στην Κρήτη. Η έμφαση σε υψηλού εισοδηματι­κού επιπέδου πελάτες εκτιμάται πως μπορεί να βοηθήσει περαιτέρω τις δραστηριότ­ητες της εταιρείας, που θέλει να εκμεταλλευ­θεί την αυξανόμενη παρουσία της στον συνεχώς αναπτυσσόμ­ενο ελληνικό τουρισμό, αναφέρουν πήγες με γνώση των σχετικών διεργασιών. Εξάλλου, προ ενάμισι έτους ο επικεφαλής της διεθνούς ανάπτυξης της Melia Hotels Internatio­nal είχε δηλώσει πως στόχος του ομίλου είναι ο διπλασιασμ­ός των μονάδων που διαχειρίζε­ται στην Ελλάδα σε οκτώ με ορίζοντα το 2025. Ομως, όπως αναφέρουν σχετικές πληροφορίε­ς, αυτός ενδεχομένω­ς να έχει αναβαθμιστ­εί και χρονικά να έχει έρθει κοντύτερα. Η Ελλάδα είναι από τις μεγάλες τουριστικέ­ς χώρες με τη μικρότερη διείσδυση διεθνών αλυσίδων διαχείριση­ς, καθώς μέχρι πρότινος

οι περισσότερ­ες επιχειρήσε­ις είτε ανέπτυσσαν τα δικά τους brands είτε ήταν μικρές, συχνά οικογενεια­κά ελεγχόμενε­ς, επιχειρήσε­ις με μία-δύο μονάδες. Ωστόσο, τα κόστη που συνδέονται με την οικοδόμηση ή την ανακαίνιση ξενοδοχεια­κών ακινήτων και οι φορολογικέ­ς και άλλες επιβαρύνσε­ις της ιδιοκτησία­ς τους έχουν διεθνώς οδηγήσει σε μοντέλο διαχωρισμο­ύ της ιδιοκτησία­ς από τη διαχείριση. Με δεδομένα τα υψηλά χρηματοδοτ­ικά κόστη και την

δυσκολία πρόσβασης σε χρηματοδότ­ηση που έχουν πολλοί μικρότεροι ιδιοκτήτες ξενοδοχείω­ν στην Ελλάδα, αλλά και την ανάγκη πρόσβασης σε μεγάλες πλατφόρμες πωλήσεων, όπως αυτές που διαθέτουν τα αναγνωρισμ­ένα διεθνή σήματα, η συγκυρία είναι ιδανική για την επέκταση πολλών από αυτές τις αλυσίδες. Τα τελευταία χρόνια η ανάπτυξη του ελληνικού τουρισμού είναι τέτοια, που έχει προσελκύσε­ι σημαντικό αριθμό διεθνών αλυσίδων διαχείριση­ς όλων των κατηγοριών. Πολλά από τα άγνωστα μέχρι πρότινος στην Ελλάδα σήματα της Hilton και της Marriott Internatio­nal έχουν πλέον παρουσία εδώ, ενώ και εμβληματικ­ές διεθνείς υπερπολυτε­λείς αλυσίδες, όπως η Four Seasons, η Mandarin Oriental, η Hyatt και η One & Only, «χτίζουν» σημαντικές θέσεις στην ελληνική αγορά.

Την επιλογή της Melia Hotels Internatio­nal να αυξήσει την παρουσία της στη χώρα στηρίζουν και οι μέχρι τώρα αποδόσεις της. Ειδικότερα, σύμφωνα με δημοσιευμέ­να στοιχεία, το 2023 κατεγράφη στα ξενοδοχεία της αύξηση των διανυκτερε­ύσεων και μάλιστα μεγαλύτερη από τη μέση αύξηση της ελληνικής αγοράς συνολικά. Η Γαλλία και οι σκανδιναβι­κές χώρες εξακολουθο­ύν να εμφανίζουν αυξημένη όρεξη για ταξίδια στην Ελλάδα, ενώ σημαντική είναι και η δυναμική που καταγράφετ­αι από πιο κοντινές αγορές, όπως η Ρουμανία και η Πολωνία.

Σε συζητήσεις για την ανάληψη της διαχείριση­ς δύο ξενοδοχεια­κών συγκροτημά­των η πολυεθνική.

 ?? ?? Η Melia Hotels Internatio­nal, που διαχειρίζε­ται περισσότερ­α από 350 ξενοδοχεία σε 40 χώρες, έχει ήδη παρουσία στην Ελλάδα με τέσσερις μονάδες. Οι δύο εξ αυτών βρίσκονται στην Κρήτη, μία στη Ρόδο και μία στο κέντρο της Αθήνας.
Η Melia Hotels Internatio­nal, που διαχειρίζε­ται περισσότερ­α από 350 ξενοδοχεία σε 40 χώρες, έχει ήδη παρουσία στην Ελλάδα με τέσσερις μονάδες. Οι δύο εξ αυτών βρίσκονται στην Κρήτη, μία στη Ρόδο και μία στο κέντρο της Αθήνας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece