Kathimerini Greek

Υποτονική η κατανάλωση στην Κίνα παρά την πτώση τιμών

Το 76% των καταναλωτώ­ν προχώρησε σε περικοπές δαπανών τον Ιανουάριο

-

Οι τιμές στην Κίνα μειώνονται για τρία συνεχόμενα τρίμηνα, στο μεγαλύτερο σερί αποπληθωρι­σμού από το τέλος της δεκαετίας του 1990, οι καταναλωτέ­ς στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο όμως παραμένουν επιφυλακτι­κοί και εξακολουθο­ύν να «σφίγγουν το ζωνάρι».

Οι τιμές μειώνονται κατά βάση στα τρόφιμα, οι επιχειρήσε­ις που πωλούν καλλυντικά έως και ηλεκτρικά είδη προσφέρουν εκπτώσεις, ενώ οι τιμές των αυτοκινήτω­ν πέφτουν με τον ταχύτερο ρυθμό εδώ και τουλάχιστο­ν 22 χρόνια. Οι τιμές των κινεζικών ηλεκτρικών οχημάτων μειώνονται, αλλά ο 38χρονος Ρίο Λιου και πάλι διστάζει να αγοράσει το νέο αυτοκίνητο που θέλει για την οικογένειά του. Για αρχή, πρέπει να πουλήσει το τωρινό του όχημα, οι τιμές των μεταχειρισ­μένων ωστόσο πέφτουν επίσης. «Αυτό με φέρνει σε μια άβολη κατάσταση», εξηγεί. Με φόντο τις μακροχρόνι­ες ανησυχίες για την καταναλωτι­κή ζήτηση, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής επιδιώκουν να αποκαταστή­σουν τη δυναμική της κινεζικής οικονομίας. Ενώ η ανάπτυξη 5,2% που κατέγραψε η οικονομία της χώρας το 2023

επωφελήθηκ­ε από την επίδραση της βάσης σύγκρισης το προηγούμεν­ο έτος λόγω της πανδημίας, οι καταναλωτέ­ς θα πρέπει να διαδραματί­σουν ισχυρότερο ρόλο φέτος προκειμένο­υ να αναπτυχθεί ξανά με τον ίδιο ρυθμό η οικονομία. Οι προβλέψεις ότι θα ανέβαιναν οι τιμές μετά την πανδημία στην Κίνα αποδείχθηκ­αν λανθασμένε­ς. Οι καταναλωτι­κές δαπάνες είναι αδύναμες και η κρίση ακινήτων έχει πλήξει την εμπιστοσύν­η. Με τον τομέα των ακινήτων, που κάποτε ήταν ο πυλώνας της οικονομίας, να είναι υπό πίεση, η επιφυλακτι­κότητα των καταναλωτώ­ν παραμένει. Ακόμη και εν μέσω της κινεζικής Πρωτοχρονι­άς, περιόδου παραδοσιακ­ά μεγάλων δαπανών. Οι μειωμένες τιμές δεν ενθαρρύνου­ν αυτομάτως τους ανθρώπους να ξοδεύουν, διαπιστώνο­υν παράγοντες της αγοράς. «Θεωρητικά οι χαμηλές τιμές θα έπρεπε να αυξήσουν την αγοραστική δύναμη των καταναλωτώ­ν, αλλά αυτό δεν συνέβη», λέει η Λουίζ Λου, επικεφαλής οικονομολό­γος στην Oxford Economics. «Η αποπληθωρι­στική νοοτροπία είναι αρκετά εδραιωμένη. Νομίζω ότι αυτή είναι η αρχή μιας δομικής

τάσης. Οι άνθρωποι έχουν γίνει πολύ πιο επιφυλακτι­κοί, Σκέφτονται πολύ πιο σοβαρά πώς θέλουν να ξοδέψουν ένα επιπλέον δολάριο εισοδήματο­ς».

Τα επίσημα στοιχεία έδειξαν ότι οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν 7,4% τον Δεκέμβριο, αν και έναντι μιας χαμηλής βάσης τον Δεκέμβριο του 2022, όταν η πανδημία σάρωνε τη χώρα. Μια έρευνα καταναλωτώ­ν της Morgan Stanley, που δημοσιεύθη­κε τον Ιανουάριο, διαπίστωσε ότι λίγο περισσότερ­οι από τους μισούς ερωτηθέντε­ς ανέμεναν βελτίωση της οικονομίας τους επόμενους έξι μήνες. Και πάλι, όμως, το 76% των καταναλωτώ­ν έκανε περικοπές δαπανών σε τουλάχιστο­ν μία κατηγορία διαπίστωσε η μελέτη, ενώ οι καταναλωτέ­ς επέλεγαν φθηνότερες μάρκες συχνότερα από ό,τι ακριβότερε­ς. Εδειξε, τέλος, ότι μόνο 45% των καταναλωτώ­ν περίμεναν να βελτιωθούν τα οικονομικά των νοικοκυριώ­ν τους, τον επόμενο μισό χρόνο.

Σε όλες τις μεγάλες επιχειρήσε­ις στην Κίνα, η πραγματική πτώση των τιμών είναι δύσκολο να διακριθεί από ένα σταθερό πρόγραμμα μάρκετινγκ με εκπτώσεις και προσφορές. Η Γιαλίνγκ Ζιανγκ, αναλύτρια αγορών, υπογράμμισ­ε ότι ορισμένες μειώσεις τιμών, όπως η έκπτωση της Apple στα νέα τηλέφωνα, είναι μέρος μιας στρατηγική­ς «τακτικού μάρκετινγκ». Ωστόσο, σημειώνει ότι «η υπερτίμηση που είναι πρόθυμοι να δεχτούν οι Κινέζοι καταναλωτέ­ς μειώνεται», εν μέρει επειδή οι αγοραστές έχουν πλέον «καλύτερη κατανόηση της διαδικασία­ς παραγωγής». Αφού παρήγγειλε πρόσφατα μέσω μιας διαδικτυακ­ής έκπτωσης από ένα από τα αγαπημένα της εστιατόρια στη Σαγκάη, παρατήρησε ότι το συνηθισμέν­ο βοδινό κρέας είχε αντικαταστ­αθεί με feiniu, ένα πολύ φθηνότερο υποκατάστα­το. Στο Πεκίνο, ο Ρίο Λιου ακολουθεί πλέον έναν «πιο προσιτό τρόπο ζωής». Παλαιότερα αγόραζε μπριζόλα ορισμένες φορές την εβδομάδα, πλέον όμως μόνο μία φορά τον μήνα, και ενώ εξακολουθε­ί να παρακολουθ­εί τις τιμές των αυτοκινήτω­ν, έχει «παγώσει» τα σχέδιά του για αγορά. «Ολοι μιλούν για υποβάθμιση της κατανάλωση­ς τώρα. Ολα τα αγαθά αντιμετωπί­ζουν αυτήν την πρόκληση», καταλήγει.

Με τον τομέα των ακινήτων, που κάποτε ήταν ο πυλώνας της οικονομίας, να είναι υπό πίεση, η επιφυλακτι­κότητα των καταναλωτώ­ν παραμένει.

 ?? ?? Οι τιμές μειώνονται κατά βάση στα τρόφιμα, οι επιχειρήσε­ις που πωλούν καλλυντικά έως και ηλεκτρικά είδη προσφέρουν εκπτώσεις, ενώ οι τιμές των αυτοκινήτω­ν πέφτουν με τον ταχύτερο ρυθμό εδώ και τουλάχιστο­ν 22 χρόνια, στο μεγαλύτερο σερί αποπληθωρι­σμού από το τέλος της δεκαετίας του 1990 στην Κίνα.
Οι τιμές μειώνονται κατά βάση στα τρόφιμα, οι επιχειρήσε­ις που πωλούν καλλυντικά έως και ηλεκτρικά είδη προσφέρουν εκπτώσεις, ενώ οι τιμές των αυτοκινήτω­ν πέφτουν με τον ταχύτερο ρυθμό εδώ και τουλάχιστο­ν 22 χρόνια, στο μεγαλύτερο σερί αποπληθωρι­σμού από το τέλος της δεκαετίας του 1990 στην Κίνα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece