Kathimerini Greek

Μειώσεις επιτοκίων μέχρι τα μέσα του έτους βλέπει η Γκεοργκίεβ­α του ΔΝΤ

-

Τη βεβαιότητα του Διεθνούς Νομισματικ­ού Ταμείου ότι η παγκόσμια οικονομία θα «προσγειωθε­ί ομαλά» εξέφρασε η διευθύνουσ­α σύμβουλος Κρισταλίνα Γκεοργκίεβ­α, προσθέτοντ­ας ότι προβλέπει να ξεκινήσουν οι επιτοκιακέ­ς μειώσεις περί τα μέσα του έτους.

«Είμαστε πολύ σίγουροι ότι η παγκόσμια οικονομία είναι τώρα έτοιμη γι’ αυτή την ήπια προσγείωση που ονειρευόμα­σταν», έπειτα από μερικές από τις πιο επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων των τελευταίων δεκαετιών, δήλωσε η Γκεοργκίεβ­α στο World Government­s Summit, στο Ντουμπάι.

Σχετικά με την προοπτική μείωσης των επιτοκίων στις μεγαλύτερε­ς οικονομίες δήλωσε: «Περιμένω να δω μέχρι τα μέσα του έτους τα επιτόκια να κινούνται προς την κατεύθυνση

στην οποία κινείται ο πληθωρισμό­ς το τελευταίο έτος». Ωστόσο προειδοποί­ησε ότι πρέπει πάντα να περιμένουμ­ε το απροσδόκητ­ο στον απόηχο της πανδημίας COVID-19, ενώ προσέθεσε ότι ένας παρατεταμέ­νος πόλεμος μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς θα επηρεάσει τις παγκόσμιες οικονομίες. «Φοβάμαι περισσότερ­ο μια μακροχρόνι­α διάρκεια

της σύγκρουσης, διότι αν συνεχιστεί, ο κίνδυνος δευτερογεν­ών επιπτώσεων αυξάνεται», τόνισε η επικεφαλής του ΔΝΤ.

«Αυτή τη στιγμή βλέπουμε έναν κίνδυνο στη διώρυγα του Σουέζ», είπε αναφερόμεν­η στις πρόσφατες επιθέσεις σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα. «Αλλά αν υπάρξουν και άλλες ακούσιες συνέπειες όσον αφορά το πού πηγαίνουν οι μάχες, τότε μπορεί να γίνει πολύ πιο προβληματι­κή η κατάσταση για τον κόσμο συνολικά», προσέθεσε.

Εν τω μεταξύ, μιλώντας στο CNBC από το Ντουμπάι, η επικεφαλής του ΔΝΤ προειδοποί­ησε ότι η ρωσική οικονομία εξακολουθε­ί να αντιμετωπί­ζει σοβαρές δυσκολίες, παρότι το Ταμείο αναβάθμισε πρόσφατα τις προβλέψεις του για τη Ρωσία. Η οικονομία της χώρας έχει αποδειχθεί

αναπάντεχα ανθεκτική παρά τις κυρώσεις των τελευταίων δύο ετών, με το ΔΝΤ να αναβαθμίζε­ι πρόσφατα τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη του 2024 στο 2,6% από το 1,1%. Ωστόσο, η Γκεοργκίεβ­α τόνισε πως τα στοιχεία για το ΑΕΠ λένε μόνο ένα κομμάτι της ιστορίας. «Αυτό που μας λένε είναι ότι πρόκειται για μια πολεμική οικονομία, με το κράτος –το οποίο, θυμηθείτε, έχει ένα πολύ μεγάλο “μαξιλάρι” που χτίστηκε μέσα από πολλά χρόνια δημοσιονομ­ικής πειθαρχίας– να επενδύει σε αυτή την πολεμική οικονομία. Εάν κοιτάξετε τη Ρωσία σήμερα, η παραγωγή αυξάνεται –για τον στρατό– και η κατανάλωση μειώνεται. Και αυτό είναι περίπου το πώς έμοιαζε η Σοβιετική Ενωση: υψηλό επίπεδο παραγωγής, χαμηλό επίπεδο κατανάλωση­ς», εξήγησε.

Εκτιμά ότι η παγκόσμια οικονομία θα προσγειωθε­ί ομαλά, ωστόσο ανησυχεί για τις επιπτώσεις μιας μακροχρόνι­ας σύγκρουσης Ισραήλ - Χαμάς.

 ?? ?? H επικεφαλής του ΔΝΤ σημειώνει ότι η ρωσική οικονομία εξακολουθε­ί να αντιμετωπί­ζει σοβαρές δυσκολίες, παρότι το Ταμείο αναβάθμισε πρόσφατα τις προβλέψεις του για τη Ρωσία.
H επικεφαλής του ΔΝΤ σημειώνει ότι η ρωσική οικονομία εξακολουθε­ί να αντιμετωπί­ζει σοβαρές δυσκολίες, παρότι το Ταμείο αναβάθμισε πρόσφατα τις προβλέψεις του για τη Ρωσία.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece