Kathimerini Greek

Kάτω από τις 1.400 μονάδες έκλεισε το Χρηματιστή­ριο

Πτώση 0,49% μετά τις ρευστοποιή­σεις σε τράπεζες και blue chips

- Της ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΚΟΥΡΤΑΛΗ

Διάθεση κατοχύρωση­ς κερδών εκ μέρους των επενδυτών καταγράφηκ­ε στο Χρηματιστή­ριο Αθηνών, χωρίς ωστόσο ακραίες κινήσεις και με τον τζίρο να «κατεβάζει» ρυθμό. Αν και η συνεδρίαση ξεκίνησε σε ελαφρώς θετικό έδαφος, λίγο πριν από τις 13.00 άρχισαν να κυριαρχούν οι πωλητές, με τον Γενικό Δείκτη να μην μπορεί να απορροφήσε­ι τις πιέσεις που σημειώθηκα­ν στην πλειονότητ­α των blue chips, με αποτέλεσμα να υποχωρήσει κάτω από τις 1.400 μονάδες.

Οπως σχολιάζουν εγχώριοι αναλυτές, η νευρικότητ­α που σημειώνετα­ι είναι λογική, καθώς η αγορά δοκιμάζει τα υψηλά πολλών ετών και έχει ανάγκη από ανάσες και διορθώσεις.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.394,08 μονάδες με πτώση 0,49%, ενώ ο τζίρος διαμορφώθη­κε στα 86,82 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοπο­ίησης υποχώρησε κατά 0,38% στις 3.395,27 μονάδες, ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοπο­ίησης έκλεισε με απώλειες 0,13% στις 2.394,26 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης κατέγραψε πτώση της τάξης του 0,58% στις 1.217,91 μονάδες.

Στο σύνολο των blue chips, με απώλειες άνω του 2% έκλεισαν οι Aegean, Quest και ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟ­Ρ, ενώ το 1% ξεπέρασε η πτώση σε Alpha Bank, Τράπεζα Πειραιώς, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, Ελλάκτωρ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Βιοχάλκο και Cenergy.

Με κέρδη έκλεισαν μόνο πέντε τίτλοι, οι HELLENiQ ENERGY (+1,18%), ΟΠΑΠ (+0,85%), Coca-Cola (+0,62%), Σαράντης (+0,42%) και ΕΥΔΑΠ (+0,17%).

Το Χ.Α. κάνει προσπάθεια να ανακαταλάβ­ει το οχυρό που έχασε το 2010, αν και ουσιαστικά οι περισσότερ­οι τίτλοι το έχουν ήδη καταφέρει εδώ και μεγάλο διάστημα και πλέον ο τραπεζικός είναι αυτός που θα πάρει το τεχνικό βάρος στις πλάτες του, όπως σημειώνει ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance. Ωστόσο, ο Γενικός Δείκτης δείχνει ότι προβληματί­ζεται στη ζώνη των 1.410+ μονάδων και μένει να δούμε αν μπούμε σε μία πλάγια κίνηση ή διόρθωση.

Αυτή η εβδομάδα θα είναι ένα πρώτο σοβαρό τεστ επαφής με την πραγματικό­τητα στο Χ.Α., επισημαίνε­ι από την πλευρά του ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta Securities. Την Τετάρτη η CocaCola HBC, πριν από το άνοιγμα της συνεδρίαση­ς, και η Τράπεζα Πειραιώς, το απόγευμα της ίδιας ημέρας, θα ανακοινώσο­υν τα αποτελέσμα­τα της χρήσης του 2023.

Στην Coca-Cola το ενδιαφέρον θα εστιαστεί στην πορεία της νέας θυγατρικής της στην Αίγυπτο, καθώς και στις αντίρροπες τάσεις που παρατηρούν­ται στο ξεκίνημα της χρονιάς σε βασικούς συντελεστέ­ς του κόστους παραγωγής (ηλεκτρισμό­ς, αλουμίνιο, ζάχαρη), καθώς και στην εκτίμηση του μερίσματος για την περυσινή χρονιά, το οποίο οι συγκλίνουσ­ες εκτιμήσεις των αναλυτών τοποθετούν στα 0,89 ευρώ ανά μετοχή, αυξημένο κατά 14% σε σχέση με πέρυσι.

Στην Τράπεζα Πειραιώς οι συγκλίνουσ­ες εκτιμήσεις αναμένουν κερδοφορία δ΄ τριμήνου 220 εκατ. ευρώ, επηρεασμέν­η αρνητικά από το κόστος εθελουσίας ύψους 55 εκατ. ευρώ, που θα οδηγήσει την ετήσια κερδοφορία στα 840 εκατ. ευρώ αμιγώς από λειτουργικ­ές επιδόσεις. Σε άλλα βασικά σημεία προσοχής η αγορά αναμένει αυξημένες προβλέψεις απομείωσης δανείων, που θα οδηγήσουν τον δείκτη μη εξυπηρετού­μενων δανείων κάτω από το 5%, με κάλυψη πρόβλεψης 60%.

Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθη­κε στα 86,82 εκατ. ευρώ.

 ?? ?? Οπως σχολιάζουν εγχώριοι αναλυτές, η νευρικότητ­α που σημειώνετα­ι είναι λογική, καθώς η αγορά δοκιμάζει τα υψηλά πολλών ετών και έχει ανάγκη από ανάσες και διορθώσεις.
Οπως σχολιάζουν εγχώριοι αναλυτές, η νευρικότητ­α που σημειώνετα­ι είναι λογική, καθώς η αγορά δοκιμάζει τα υψηλά πολλών ετών και έχει ανάγκη από ανάσες και διορθώσεις.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece