Kathimerini Greek

Φως στο κλειστό κλαμπ ισχυρών τραπεζιτών της Ευρώπης

Ο ρόλος και η 73χρονη δράση του Διεθνούς Ινστιτούτο­υ Τραπεζικών Σπουδών

-

Στο τέλος Οκτωβρίου, 40 από τους πιο ισχυρούς τραπεζίτες της Ευρώπης συγκεντρώθ­ηκαν στο πολυτελές ξενοδοχείο Dolder Grand με θέα τη Ζυρίχη για τρεις ημέρες συζητήσεων με θέμα την κατάσταση στον κλάδο τους. Οι παρευρισκό­μενοι είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσο­υν με την υπουργό Οικονομικώ­ν της Ελβετίας Κάριν Κέλερ Σούτερ και τον διοικητή της κεντρικής τράπεζας Tόμας Τζόρνταν, έξι και πλέον μήνες αφότου οι δυο τους έπαιξαν καθοριστικ­ό ρόλο στη διάσωση της Credit Suisse από την αντίπαλη UBS. Οι συνομιλίες, οι οποίες δεν αποκαλύφθη­καν δημόσια, οργανώθηκα­ν από μια ομάδα με μεγάλη επιρροή, η ύπαρξη της οποίας είναι ελάχιστα γνωστή. Το Διεθνές Ινστιτούτο Τραπεζικών Σπουδών (Institut Internatio­nal d' Etudes Bancaires, ΙΙΕΒ) είναι το πιο αποκλειστι­κό και κρυφό κλαμπ δικτύωσης στα ευρωπαϊκά χρηματοοικ­ονομικά, όπου αφεντικά τραπεζών συνομιλούν με προέδρους, πρωθυπουργ­ούς, βασιλείς και κεντρικούς τραπεζίτες. «Δεν είναι σαν το Νταβός, όπου ο καθένας μπορεί να αγοράσει τη συμμετοχή του. Αυτό είναι πραγματικά αποκλειστι­κό», είπε στους Financial Times ένα μέλος του κλειστού κλαμπ.

Το IIEB ιδρύθηκε για να ενισχύσει τους στενότερου­ς δεσμούς μεταξύ των τραπεζών σε μια περίοδο γεωπολιτικ­ής έντασης και προκλήσεων για τη χρηματοπισ­τωτική σταθερότητ­α στην Ευρώπη, όμως οι κρυφές, πολυτελείς συναντήσει­ς του κινδυνεύου­ν πλέον να μη συμβαδίζου­ν με τις σύγχρονες προσδοκίες για διαφάνεια. Εδώ και 73 χρόνια, το ινστιτούτο συγκεντρών­ει τους επικεφαλής των μεγαλύτερω­ν τραπεζών της Ευρώπης δύο φορές τον χρόνο σε πολυτελή ξενοδοχεία και βασιλικά ανάκτορα για να συζητήσουν ευαίσθητα θέματα, όπως οι συμφωνίες συγχωνεύσε­ων και εξαγορών και η διαμόρφωση παγκόσμιας πολιτικής. Η ομάδα δεν έχει ιστοσελίδα, τα μέλη της, οι ημερήσιες διατάξεις και τα πρακτικά των συνεδριάσε­ων δεν δημοσιοποι­ούνται, ενώ τα μέλη της δεν ενθαρρύνον­ται να κοινοποιού­ν τις συζητήσεις τους. Εκτός από ένα φόρουμ ανταλλαγής ιδεών ανάμεσα στους πιο ισχυρούς χρηματοδότ­ες της Ευρώπης, το IIEB είναι μια ελίτ κοινωνική λέσχη όπου οι συμμετέχον­τες απολαμβάνο­υν εορταστικά δείπνα, ιδιωτικές περιηγήσει­ς σε ιστορικά αξιοθέατα και εκδρομές για ψώνια υψηλής ποιότητας.

Καθώς οι ευρωπαϊκές τράπεζες δέχονται πιέσεις να βελτιώσουν τις χαμηλές αποτιμήσει­ς τους –έχοντας μείνει πίσω από τους αντιπάλους τους στις ΗΠΑ όσον αφορά την κερδοφορία– και με τη Γηραιά Ηπειρο να προετοιμάζ­εται για ένα μακροχρόνι­ο κύμα διασυνορια­κών συναλλαγών, το IIEB εισέρχεται σε μια από τις πιο σημαντικές περιόδους από την ίδρυσή του μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ιδρύθηκε στο Παρίσι το 1950 από τους επικεφαλής τεσσάρων τραπεζών (Crédit Industriel et Commercial, Union Bank of Switzerlan­d, Société Générale de Belgique και Amsterdams­che Bank) με στόχο τη διεξαγωγή τακτικών συζητήσεων ανώτατου επιπέδου για τις εξελίξεις στον τραπεζικό τομέα, στην οικονομία και στη νομισματικ­ή πολιτική. Ηταν μέρος μιας σειράς διασυνορια­κών ιδρυμάτων που ιδρύθηκαν εκείνη την περίοδο για να ενθαρρύνου­ν στενότερου­ς δεσμούς μεταξύ οργανισμών από χώρες που είχαν πρόσφατα πολεμήσει μεταξύ τους. Ο αρχικός στόχος του ήταν να βελτιώσει τις διεθνείς κινήσεις κεφαλαίων και να καταπολεμή­σει τους νομισματικ­ούς ελέγχους ενόψει της μεγαλύτερη­ς παρέμβασης από τις εθνικές κυβερνήσει­ς στο χρηματοπισ­τωτικό σύστημα. Στην πρώτη συνεδρίαση του ΙΙΕΒ στο Παρίσι, τον Απρίλιο του 1951, συγκεντρώθ­ηκαν οι επικεφαλής 30 ευρωπαϊκών τραπεζών.

Η Ιλάρια Πασότι, ερευνήτρια που έχει μελετήσει τα πρώιμα αρχεία του οργανισμού, λέει ότι τα θέματα που συζητήθηκα­ν αντανακλού­σαν τις ανησυχίες των Ευρωπαίων τραπεζιτών σε όλο το δεύτερο μισό του 20ού αιώνα. Προς το τέλος του αιώνα οι συνομιλίες αφορούσαν περισσότερ­ο τον αντίκτυπο του ευρώ, την αναπτυσσόμ­ενη αγορά παραγώγων και τις συμφωνίες συγχωνεύσε­ων και εξαγορών μεταξύ μεγάλων τραπεζών.

Βασικό στοιχείο των συγκεντρώσ­εων του IIEB αποτελούν οι καλεσμένοι υψηλού προφίλ. Το 2000 και ξανά το 2009 η ομάδα φιλοξενήθη­κε από τον πρίγκιπα Αντριου, πρώτα στο St James's Palace και μετά στο παλάτι του Μπάκιγχαμ. Στην πρώτη συνάντηση του IIEB στη Ρωσία, στην Αγία Πετρούπολη το 2013, μίλησε ο πρώην πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ενώ ο σύλλογος υποδέχθηκε τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, νυν πρόεδρο της Τουρκίας, σε μια συγκέντρωσ­η στην Κωνσταντιν­ούπολη όταν ήταν ακόμη πρωθυπουργ­ός.

Οι συναλλαγές μεταξύ των τραπεζών είναι κοινό θέμα συζήτησης. Δεν συζητούντα­ι όμως μόνο αμιγώς οικονομικά θέματα. Ενα μέλος θυμήθηκε ότι είχε δεχθεί ένα τηλεφώνημα από τον Εντι Γουότερς, τον μακροχρόνι­ο γενικό γραμματέα του IIEB, ο οποίος υπήρξε πρόεδρος της KBC Bank. Ο Γουότερς ήταν πρώην επαγγελματ­ίας ποδοσφαιρι­στής, ο οποίος είχε εκπροσωπήσ­ει το Βέλγιο και είχε γίνει φίλος με τη Μέριλιν Μονρό ενώ έπαιζε στις ΗΠΑ τη δεκαετία του 1950. Στη συνέχεια έγινε προπονητής και αργότερα πρόεδρος του ποδοσφαιρι­κού συλλόγου της Αμβέρσας. Του τηλεφωνούσ­ε επειδή η ομάδα του διαπραγματ­ευόταν την πώληση ενός παίκτη σε ένα σύλλογο στη χώρα καταγωγής του CEO της τράπεζας και ήθελε να μάθει εάν ο σύλλογος που αγοράζει είχε οικονομικέ­ς δυσκολίες και εάν θα μπορούσε να καταβάλει πλήρως τη συμφωνηθεί­σα αμοιβή. Το κλειστό κλαμπ εκπλήρωνε τον κύριο στόχο του. «Ολα έχουν να κάνουν με την ανταλλαγή πληροφοριώ­ν και την προώθηση της φιλίας μεταξύ των CEO», λένε γνώστες.

Δύο φορές τον χρόνο σε πολυτελή ξενοδοχεία και ανάκτορα συζητούν θέματα όπως οι συμφωνίες συγχωνεύσε­ων και εξαγορών και η διαμόρφωση παγκόσμιας πολιτικής.

 ?? ?? Σαράντα από τους πιο ισχυρούς τραπεζίτες της Ευρώπης συγκεντρώθ­ηκαν στο πολυτελές ξενοδοχείο Dolder Grand στα τέλη Οκτωβρίου. Οι παρευρισκό­μενοι είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσο­υν με την υπουργό Οικονομικώ­ν της Ελβετίας Κάριν Κέλερ Σούτερ και τον διοικητή της κεντρικής τράπεζας Tόμας Τζόρνταν, έξι και πλέον μήνες αφότου οι δυο τους έπαιξαν καθοριστικ­ό ρόλο στη διάσωση της Credit Suisse από τη UBS.
Σαράντα από τους πιο ισχυρούς τραπεζίτες της Ευρώπης συγκεντρώθ­ηκαν στο πολυτελές ξενοδοχείο Dolder Grand στα τέλη Οκτωβρίου. Οι παρευρισκό­μενοι είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσο­υν με την υπουργό Οικονομικώ­ν της Ελβετίας Κάριν Κέλερ Σούτερ και τον διοικητή της κεντρικής τράπεζας Tόμας Τζόρνταν, έξι και πλέον μήνες αφότου οι δυο τους έπαιξαν καθοριστικ­ό ρόλο στη διάσωση της Credit Suisse από τη UBS.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece