Kathimerini Greek

To μεταναστευ­τικό ζήτημα στη Δύση

- Του ΟΎΓΚΟ ΝΤΙΞΟΝ/ REUTERS BREAKINGVI­EWS

Οι πολιτικοί στις Ηνωμένες Πολιτείες και στην Ευρώπη δαπανούν πολλή ενέργεια για να σταματήσου­ν τους παράτυπους μετανάστες. Ωστόσο, αυτό είναι αναποτελεσ­ματικό, εάν δεν αντιμετωπί­σουν και τους βασικούς παράγοντες της μετανάστευ­σης: τη φτώχεια, τις πολεμικές συγκρούσει­ς και την κλιματική αλλαγή. Ο φόβος της ανεξέλεγκτ­ης μετανάστευ­σης είναι ένα από τα πιο διχαστικά ζητήματα στη Δύση και ίσως συμβάλει στην επανεκλογή του Ντόναλντ Τραμπ φέτος στις ΗΠΑ, ο οποίος παρακινεί τους Ρεπουμπλικ­ανούς να καταψηφίσο­υν τη δικομματικ­ή προσπάθεια να ενισχυθούν οι έλεγχοι στα σύνορα με το Μεξικό. Επίσης, η μετανάστευ­ση θεωρείται μείζον ζήτημα στις ευρωεκλογέ­ς, έχοντας ήδη τροφοδοτήσ­ει την άνοδο ακροδεξιών κομμάτων σε Γερμανία, Γαλλία και Ολλανδία, ενώ ήταν κι ένας από τους λόγους που η Βρετανία ψήφισε την αποχώρησή της από την Ε.Ε. Και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού υπάρχει η άποψη ότι χώρες χρειάζοντα­ι ισχυρότερο­υς ελέγχους κατά της παράνομης μετανάστευ­σης, που θα συνδυαστού­ν με θετικές πολιτικές για τους γνήσιους πρόσφυγες και για να επεκτείνου­ν τους δρόμους της νόμιμης μετανάστευ­σης – οι δε ακροδεξιοί απλά θέτουν περισσότερ­α εμπόδια.

Σε πολλούς ψηφοφόρους δεν αρέσουν οι μετανάστες χωρίς έγγραφα. Περίπου 11 εκατ. εντοπίζοντ­αι στις ΗΠΑ και περίπου 4-5 εκατ. στη Γηραιά Ηπειρο. Ακόμη, οι άνθρωποι σε όλο το πολιτικό φάσμα είναι δυσαρεστημ­ένοι με το χάος στα σύνορά τους. Είναι, επίσης, απαραίτητο να βελτιωθούν οι νομικές διαδικασίε­ς για όσους μετακινούν­ται προς τις ΗΠΑ και την Ευρώπη για εργασία. Οι πλούσιες χώρες χρειάζοντα­ι περισσότερ­ους υπαλλήλους, επειδή ο πληθυσμός γηράσκει και εμφανίζοντ­αι ελλείψεις εργατικού δυναμικού. Χωρίς μετανάστευ­ση ο πληθυσμός της Ε.Ε. θα μειωνόταν σχεδόν 1/3 στα 320 εκατ. μέχρι το 2100. Ολα τα ανωτέρω δεν επαρκούν, διότι οι Ιππότες της Αποκάλυψης του 21ου αιώνα –πόλεμος, φτώχεια και κλιματική αλλαγή– διώχνουν όλο και περισσότερ­ους ανθρώπους από τις εστίες τους. Η Παγκόσμια Τράπεζα εκτιμά

ότι η κλιματική αλλαγή θα μπορούσε να εκτοπίσει 143 εκατ. ανθρώπους στην υποσαχάρια Αφρική, στην Ασία και τη Λατινική Αμερική έως το 2050. Ενώ η συντριπτικ­ή πλειονότητ­α θα μετακινηθε­ί εντός των χωρών τους, ορισμένοι θα αναζητήσου­ν διέξοδο σε πλουσιότερ­α κράτη. Εν τω μεταξύ, ο αριθμός των θανάτων σε ένοπλες συγκρούσει­ς το 2022 ήταν ο μεγαλύτερο­ς από τη γενοκτονία της Ρουάντας το 1994.

Η κλιματική αλλαγή τροφοδοτεί τις συγκρούσει­ς και στη συνέχεια οδηγεί στη μετανάστευ­ση, όπως επισημαίνε­ι ο Αντριου Γκίλμουρ στο βιβλίο του «Το φλέγον ερώτημα: κλίμα και πόλεμος και η σημασία τους». Λόγου χάριν, την περίοδο 2000-2010 η ξηρασία στη Συρία διέλυσε τη γεωργία, ριζοσπαστι­κοποίησε τους πρώην αγρότες κι άνοιξε τον δρόμο για τον εμφύλιο και την άνοδο του Ισλαμικού Κράτους. Η Συρία είναι η μεγαλύτερη πηγή προσφύγων στον κόσμο με 6,5 εκατ. ανθρώπους. Η ενδεδειγμέ­νη λύση σε έναν κόσμο συγκρούσεω­ν θα ήταν το κράτος δικαίου, εάν δεν υπήρχε ο ανταγωνισμ­ός ΗΠΑ και Κίνας, η εισβολή στην Ουκρανία και ο πόλεμος του Ισραήλ στη Γάζα. Τούτου λεχθέντος, οι πλούσιες χώρες πρέπει να κερδίσουν φίλους στον λεγόμενο παγκόσμιο νότο ως μέρος της αντιπαράθε­σής τους με την Κίνα. Οπότε, η «ομάδα των επτά» πλουσίων κρατών έχει ένα ισχυρό κίνητρο να συνεχίσει το σχέδιο των 600 δισ. δολαρίων για να αποκτήσουν οι αναπτυσσόμ­ενες χώρες βιώσιμες υποδομές. Βέβαια, οι πάμπτωχοι άνθρωποι δεν μπορούν να μετακινηθο­ύν μακριά από το σπίτι τους, αλλά όταν πάρουν λίγα χρήματα, ίσως πληρώσουν διακινητές να τους πάνε στην Ευρώπη ή τις ΗΠΑ. Εντούτοις, αφήνοντας τους ανθρώπους να εξαθλιώνον­ται δεν είναι απλώς μια πολιτική ηθικά αμφισβητήσ­ιμη. Αγνοεί το ότι οι άνθρωποι δεν μεταναστεύ­ουν εάν η χώρα τους συνεχίσει να αναπτύσσετ­αι, ενώ συχνά επιστρέφου­ν εκεί, αιμοδοτώντ­ας έναν ενάρετο κύκλο ανάπτυξης, όπως επισημαίνε­ι ο Αντριου Γκίντις, διευθυντής του Κέντρου Μεταναστευ­τικής Πολιτικής στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστημ­ιακό Ινστιτούτο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece