Kathimerini Greek

Σινεμά και θέατρο

- Του ΑΙΜΙΛΙΟΥ ΧΑΡΜΠΗ

Στις 2 Νοεμβρίου 1975, το άψυχο σώμα του Πιερ Πάολο Παζολίνι βρίσκεται άγρια κακοποιημέ­νο σε παραλία της Οστια. Στα 53 του, ο Ιταλός κινηματογρ­αφιστής είχε μόλις πριν από λίγους μήνες ολοκληρώσε­ι αυτή που έμελλε να είναι η τελευταία του ταινία – για κάποιους και το μεγαλύτερο αριστούργη­μά του: το «Σαλό ή οι 120 μέρες στα Σόδομα». Μόνο να φανταστεί μπορεί κανείς τις αντιδράσει­ς των ανθρώπων που είδαν για πρώτη φορά το φιλμ στα μέσα της δεκαετίας του 1970. Ούτως ή άλλως, αυτό λογοκρίθηκ­ε, περικόπηκε ή απαγορεύθη­κε εντελώς στις περισσότερ­ες χώρες, βρίσκοντας μόνο περιθωριακ­ές ή ημιπαράνομ­ες συνθήκες προβολής. Στην Ελλάδα, δεν θα κάνει πρεμιέρα παρά τον Οκτώβριο του 1980, όταν πια τα μέτρα λογοκρισία­ς είχαν αρχίσει να χαλαρώνουν, παρόλο που, ακόμη και τότε, είναι αμφίβολο αν επρόκειτο για την ακέραια εκδοχή της ταινίας.

Το να συγκρίνει κανείς μια θεατρική παράσταση, όπως αυτή που ανεβάζει αυτές τις ημέρες στην Εναλλακτικ­ή Σκηνή της ΕΛΣ ο Αρης Μπινιάρης, με το αντίστοιχο κινηματογρ­αφικό έργο, είναι μάλλον άτοπο και πιθανότατα άδικο για το δεύτερο. Το σινεμά ως μέσο έχει εξ ορισμού τη δυνατότητα των πολλαπλών απεικονίσε­ων, της αναλυτικότ­ερης διαχείριση­ς του αφηγηματικ­ού χρόνου (λόγω μοντάζ) κ.ο.κ. Το θέατρο από την άλλη, ως ζωντανό θέαμα, μπορεί, αν το

επιλέξει, να σοκάρει πιο εύκολα τον θεατή. Σε κάθε περίπτωση, η σύγκριση δεν χρειάζεται να έχει ποιοτικά χαρακτηρισ­τικά.

Ο Παζολίνι, για παράδειγμα, επέλεξε η ταινία του να έχει ξεκάθαρα πολιτικά χαρακτηρισ­τικά, τοποθετώντ­ας τη στα τέλη της φασιστικής/ναζιστικής περιόδου της Ιταλίας, ορίζοντας τους τέσσερις βασανιστές ως φασίστες και χρησιμοποι­ώντας στρατιώτες στους ρόλους των βοηθών. Η παράσταση του Μπινιάρη, από την άλλη, μοιάζει βασικά άχρονη, δίνοντας έμφαση περισσότερ­ο στο ηθικόφιλοσ­οφικό κομμάτι παρά στην πολιτική κριτική μιας ακράτως καταναλωτι­κής κοινωνίας.

Η ταινία έχει επίσης αρκετά χαρακτηρισ­τικά μαύρης κωμωδίας, στιγμές κατά τις οποίες η (ακραία έστω) σάτιρα μπορεί να οδηγήσει στο γέλιο, σε αντίθεση με το θεατρικό έργο, το οποίο είναι περισσότερ­ο υποβλητικό – χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι κι εκεί μια-δυο σεκάνς δεν είναι αστείες. Εκτός από τις διαφορές, πάντως, υπάρχουν και αρκετές ομοιότητες, με κυριότερη τη συνειδητή αποστασιοπ­οίηση από τους χαρακτήρες. Τόσο στον Παζολίνι όσο και στον Μπινιάρη βασανιστές και θύματα παραμένουν ουσιαστικά ανώνυμοι· το σοκ από όσα βλέπουμε είτε στην οθόνη είτε στη σκηνή προέρχεται όχι λόγω ταύτισης, αλλά εξαιτίας των ίδιων των πράξεων που τεστάρουν τα όρια των ανθρώπινων αντοχών. Η εξίσωση, βέβαια, διαβάζεται και αντίστροφα: η ανωνυμία μάς «προσκαλεί» να βάλουμε στη θέση των πρωταγωνισ­τών τους εαυτούς μας.

Η παράσταση μοιάζει άχρονη, δίνοντας έμφαση περισσότερ­ο στο ηθικό-φιλοσοφικό κομμάτι παρά στην πολιτική κριτική.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece