Kathimerini Greek

Πιεσόμετρα

- Tου ΜιΧαΛΗ τΣιντΣινΗ

Τα νέα δεν ήταν καλά. Αλλά γίνονται ολοένα και χειρότερα. ∆εν περίµενε κανείς ότι θα µπορούσε να παρακολουθ­ήσει αµέριµνος την προεκλογικ­ή εκστρατεία στις ΗΠΑ. Οµως, οι λόγοι ανησυχίας πολλαπλασι­άζονται.

Προχθές, το κύριο άρθρο της µεγαλύτερη­ς αµερικανικ­ής εφηµερίδας µετρούσε: Ο Τραµπ κατά τη θητεία του είχε δώσει 300 συνεντεύξε­ις, ο Μπαράκ Οµπάµα 422. Ο Μπάιντεν µόλις 86. Τι νόηµα έχει αυτή η στατιστική; Η εφηµερίδα ήθελε να δείξει ότι ο πρόεδρος κρύβεται. Αυτοπροστα­τεύεται από δηµόσιες εµφανίσεις που µπορούν να εκθέσουν την πνευµατική του αστάθεια. Το µήνυµα είναι ότι ο Μπάιντεν πρέπει να βγει περισσότερ­ο προς τα έξω. Σαν σε ριάλιτι επιβίωσης, πρέπει να δείξει ότι, στα 81 του, µπορεί να ανταγωνιστ­εί την κτηνώδη ενέργεια του αντιπάλου του, που µιλάει επί µία ώρα όρθιος, βρίζοντας και χορεύοντας στη σκηνή, χωρίς να έχει ανάγκη σηµειώσεων.

Παραδόξως, όταν ο Μπάιντεν δοκίµασε να κάνει αυτό που απαιτούν από εκείνον οι εφηµερίδες, το αποτέλεσµα ήταν µάλλον αυτοκαταστ­ροφικό. Οταν προσπάθησε,

απέναντι στους κραυγάζοντ­ες δηµοσιογρά­φους, να απαντήσει στις υποψίες –καταγεγραµ­µένες πλέον και σε εισαγγελικ­ό πόρισµα– ότι η µνήµη του είναι ασθενής, έδωσε περισσότερ­ο την εικόνα του παράξενου, χολερικού γέροντος, που αρνείται την πραγµατικό­τητα οργισµένος, χωρίς να µπορεί καλά καλά να αρθρώσει ένα συλλογισµό πέρα από το στοιχειώδε­ς «είµαι µια χαρά, ξέρω τι κάνω».

Δεν μπορεί κανείς να αγνοήσει την ασυµµετρία: Την ηµέρα που ο Τραµπ σάλπιζε τη διάλυση του ΝΑΤΟ (παροτρύνον­τας τον Πούτιν να εισβάλει σε όποιο µέλος της Συµµαχίας δεν ξοδεύει όσα προβλέπετα­ι για την άµυνά του), οι New York Times µετρούσαν τον τηλεοπτικό αέρα του αντιπάλου του. Από τη µια, ο υποψήφιος που διατυµπανί­ζει ότι θα ξηλώσει ό,τι δεν

πρόλαβε στην πρώτη του θητεία· από την άλλη, ο πρόεδρος που δεν βγαίνει στα κανάλια για να µη φανεί ότι τα έχει χαµένα. Από τη µια, αυτός που δεν κρύβει τις καταστροφι­κές προθέσεις του· και από την άλλη, αυτός που κρύβει την αδυναµία του.

Δεν μπορείς να συγκρίνεις τον Μπάιντεν µε τον Τραµπ – τον έµπειρο πολιτικό µε τον περφόρµερ του τοξικού «ριάλιτι». Ακόµη κι αν συνέκρινε κανείς την πνευµατική υγεία του 77χρονου µε τον 81χρονο, πάλι θα έβρισκε ότι ο νεότερος χάνει συχνά τον ειρµό των σκέψεών του, µπερδεύει τα λόγια του – για να µη µιλήσει κανείς για τον νοσηρό ναρκισσισµ­ό που αποκαλύπτο­υν όλα τα παραληρήµα­τά του.

Ομως, στην πολιτική δεν µετράνε τα βιογραφικά. Αν η δηµοκρατικ­ή εκλογή υπάκουε σε ορθολογικά κριτήρια, δεν θα ήµασταν καν αντιµέτωπο­ι µε το ενδεχόµενο µιας δεύτερης θητείας Τραµπ. Είναι άδικο για τον Μπάιντεν να κρίνεται από µια προκατάληψ­η ηλικιακού ρατσισµού. Αλλά την κυκλοθυµικ­ή θεά της λαϊκής βούλησης την οδηγούν συχνά οι φήµες, οι δοξασίες και οι προκαταλήψ­εις. Ή και οι τρεις µαζί.

Οταν η ηλικία μετράει στην πιο σημαντική κάλπη.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece