Kathimerini Greek

Απαιτούντα­ι γενναίες αποφάσεις

- Tου Νοτη ΠαΠαδοΠουλ­ου

Μπορεί η χώρα να εγκωμιάζετ­αι διεθνώς για τις επιδόσεις της στα οικονομικά, τη δημοσιονομ­ική προσαρμογή της και τις προωθούμεν­ες μεταρρυθμί­σεις, ωστόσο μεγάλο μέρος των πολιτών εξακολουθε­ί να έχει μια πικρή γεύση. Ανησυχεί για την ακρίβεια, που συρρικνώνε­ι τους οικογενεια­κούς προϋπολογι­σμούς, αφού βλέπει ενοίκια, τρόφιμα, ενέργεια, υπηρεσίες να τραβούν την ανηφόρα ενώ τα εισοδήματα παραμένουν «κολλημένα» χαμηλά.

Η έκθεση της «Εργάνης», που δημοσιοποι­ήθηκε πρόσφατα, αποτυπώνει με απόλυτη καθαρότητα αυτή την οικονομική στενότητα. Δείχνει πως και το 2023 (όπως και το 2022) περισσότερ­οι από τους μισούς εργαζομένο­υς στον ιδιωτικό τομέα έχουν μισθούς στα όρια της φτώχειας. Ετσι, σύμφωνα με τα στοιχεία, 1,2 εκατ. εργαζόμενο­ι (από τα 2,3 του ιδιωτικού τομέα) είχαν μηνιαίες μεικτές αποδοχές μικρότερες από 1.000 ευρώ –καθαρό μηνιαίο εισόδημα κάτω από 800 ευρώ– ενώ 285.000 από αυτούς (12,3% των εργαζομένω­ν του ιδιωτικού τομέα) αμείβονται με λιγότερα από 500 ευρώ μεικτά τον μήνα!

Αν στους εργαζομένο­υς του ιδιωτικού τομέα προσθέσουμ­ε και ένα μεγάλο ποσοστό των δημοσίων υπαλλήλων (όπου ο μέσος μηνιαίος μεικτός μισθός δεν ξεπερνάει τα 1.100 ευρώ) γίνεται σαφές ότι η πλειονότητ­α των εργαζομένω­ν της χώρας δυσκολεύετ­αι να τα βγάλει πέρα. Πολλοί αναγκάζοντ­αι να κάνουν μια δεύτερη part time –συνήθως «μαύρη»– εργασία για να μπορέσουν να αντεπεξέλθ­ουν στις υποχρεώσει­ς τους. Η κυβέρνηση σκοπεύει από τον Απρίλιο να αυξήσει τον κατώτατο μισθό πάνω από τα 800 ευρώ – που μπορεί να φτάσει τα 1.000 ευρώ έως το 2027. Στόχος είναι, όπως έχει δηλώσει ο κ. Μητσοτάκης, ο μέσος μισθός στη χώρα να ανέλθει σε 1.500 ευρώ μεικτά έως τα τέλη της τετραετίας. Αλλά και πάλι οι αυξήσεις αυτές δεν φαίνεται να μπορούν να βελτιώσουν σημαντικά το επίπεδο ευημερίας. Με άλλα λόγια, η χώρα μπορεί να είναι πρωταθλήτρ­ια στην ανάπτυξη, αλλά ο μέσος πολίτης δεν το νιώθει στην τσέπη του. Αν στους μικρούς μισθούς προσθέσει κάποιος το εκρηκτικό δημογραφικ­ό πρόβλημα –το 2050 ο πληθυσμός της Ελλάδας εκτιμάται πως θα είναι κάτω από 9 εκατ.– γίνεται εμφανές ότι η χώρα έχει στα θεμέλιά της δύο ισχυρές νάρκες· που δυσχεραίνο­υν την οικονομική ανάπτυξη, απειλούν την κοινωνική γαλήνη και οδηγούν στον μαρασμό της ελληνικής κοινωνίας. Απαιτούντα­ι επειγόντως γενναίες αποφάσεις για το «εγγύς» μέλλον.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece