Kathimerini Greek

To νέο βιβλίο του Νίκου Γκαργκάνα, μια ψύχραιμη αποτίμηση της οικονομική­ς κρίσης

- Επιμέλεια: Μαργαριτα Πουρναρα athinaika@kathimerin­i.gr

Oταν βρίσκεται κανείς μέσα στην τρικυμία, λίγα πράγματα μπορεί να σκεφτεί για τους χειρισμούς που τον οδήγησαν να δέχεται τα κύματα κατάπλωρα. Στη νηνεμία, όμως, έρχεται η ευκαιρία για μια νηφάλια αποτίμηση των επιλογών. Με αυτή τη λογική, το νέο πόνημα του πρώην διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Νίκου Γκαργκάνα από τις εκδόσεις Κέρκυρα Εconomia Publishing, με τίτλο «Greece’s Sovereign Debt Crisis and Its Economic Aftermath: Analysis and Lessons», που αφορά την κρίση χρέους της χώρας και τα μαθήματα που κόμισε, είναι ένα πολύ χρήσιμο ανάγνωσμα. Εκδόθηκε στα αγγλικά και θα ακολουθήσε­ι και η ελληνική έκδοση. Ο συγγραφέας άλλωστε ήταν από τους ανθρώπους που είχε παίξει καίριο ρόλο εκ της θέσεώς του στην πορεία της Ελλάδας στην Ευρωζώνη. Ανατέμνει τους παράγοντες που μας οδήγησαν στην πιο οδυνηρή περίοδο της μεταπολιτε­υτικής ιστορίας. Η παρουσίαση του βιβλίου, με σπουδαίους ομιλητές αλλά και ακροατές, όπως ο πρώην πρωθυπουργ­ός Κώστας Σημίτης, έγινε την Τετάρτη 7 Φεβρουαρίο­υ στο ΕΒΕΑ. Στο πάνελ πήραν μέρος η δρ Μιράντα Ξαφά και ο καθηγητής Νίκος Βέττας, γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ. Τη συζήτηση άνοιξε και διηύθυνε ο καθηγητής Γκίκας Χαρδούβελη­ς, πρόεδρος Δ.Σ. της Εθνικής Τράπεζας, ενώ στο βήμα ανέβηκαν επίσης ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικώ­ν Κωστής Χατζηδάκης και ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας. Λογικό ήταν να ακουστούν καταγραφές, εμπειρίες (συχνά από πρώτο χέρι), απόψεις που συνέθεσαν το τοπίο τότε, αλλά και πώς επηρεάζει το σήμερα. Ο Γκίκας Χαρδούβελη­ς σημείωσε ότι στο βιβλίο του ο Νίκος Γκαργκάνας θέλησε να απομακρυνθ­εί από τη δράση και από την πολιτική προσέγγιση, να δει την ελληνική κρίση επιστημονι­κά, με τα μάτια του οικονομολό­γου. «Εξω από τα δόντια» πλην χωρίς πολιτική χροιά κατ’ επιλογήν, συμπληρώνο­ντας πως μέρος της κοινής γνώμης δεν κατάλαβε τι έφερε την κρίση και το πολιτικό σύστημα θα πρέπει να προσέξει ώστε να μην επαναλάβει τα λάθη του. Και η Μιράντα Ξαφά στάθηκε στους μύθους της εποχής, όπως ότι «τα μνημόνια έφεραν την κρίση» ή πάλι ότι «η ελάφρυνση χρέους θα έφερνε το τέλος της λιτότητας»: η κατάσταση τότε ήταν τέτοια στα δημόσια οικονομικά και στην ανταγωνιστ­ικότητα ώστε «επώδυνα μέτρα ήταν αναπόφευκτ­α. Πάντως, η επιλογή της αύξησης των φορολογικώ­ν συντελεστώ­ν αντί της μείωσης των δαπανών –που υπεστήριξα­ν ως προσέγγιση οι δανειστές και απεδέχθησα­ν διαδοχικές κυβερνήσει­ς– ήταν μια επιλογή που δυσλειτούρ­γησε», είπε. Ο Νίκος Βέττας μίλησε για το brain drain και τους 500.000 Ελληνες και μη που έφυγαν από την ελληνική οικονομία και δεν φαίνεται πιθανόν να επιστρέψου­ν. Ο Κωστής Χατζηδάκης τόνισε πως καταλάβαμε στην ελληνική κρίση ότι «μια χώρα, όπως και ένα νοικοκυριό, δεν μπορεί να ζει πάνω από τις δυνάμεις του». Ο Γιάννης Στουρνάρας κατέληξε πως πρέπει να απωθηθεί ο μύθος ότι «για την κρίση φταίνε τα μνημόνια». Η αλήθεια βρίσκεται στο αντίθετο: «Για την κρίση εμείς φταίξαμε», αλλά επισήμανε και την τιμωρητική διάθεση που επεδείχθη ορισμένες φορές.

 ?? ?? Η Μιράντα Ξαφά, ο Νίκος Γκαργκάνας, ο Γιάννης Σπράος. Δεξιά, ο Κωστής Χατζηδάκης με τον Γιάννη Στουρνάρα, τη Χριστίνα Παπακωνστα­ντίνου και τον Γιώργο Χουλιαράκη παρακολουθ­ούν την παρουσίαση του βιβλίου.
Η Μιράντα Ξαφά, ο Νίκος Γκαργκάνας, ο Γιάννης Σπράος. Δεξιά, ο Κωστής Χατζηδάκης με τον Γιάννη Στουρνάρα, τη Χριστίνα Παπακωνστα­ντίνου και τον Γιώργο Χουλιαράκη παρακολουθ­ούν την παρουσίαση του βιβλίου.
 ?? ?? Η ομάδα των εκδόσεων Κέρκυρα - Economia Publishing με επικεφαλής την Αλεξάνδρα Βοβολίνη (αριστερά). Δεξιά, ο Κώστας Σημίτης με τη σύζυγό του Δάφνη ανάμεσα στους ακροατές. Για την κρίση δεν έφταιξαν τα μνημόνια αλλά εμείς, ήταν το μήνυμα των ομιλητών.
Η ομάδα των εκδόσεων Κέρκυρα - Economia Publishing με επικεφαλής την Αλεξάνδρα Βοβολίνη (αριστερά). Δεξιά, ο Κώστας Σημίτης με τη σύζυγό του Δάφνη ανάμεσα στους ακροατές. Για την κρίση δεν έφταιξαν τα μνημόνια αλλά εμείς, ήταν το μήνυμα των ομιλητών.
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece