Kathimerini Greek

Ισχυρό μήνυμα στήριξης από την Ουάσιγκτον

- Του ΒΑΣΙΛΗ ΝΕΔΟΥ

Ουάσιγκτον, ΗΠΑ. ««Η δέσμευση των ΗΠΑ στην ασφάλεια της Ελλάδας είναι ακλόνητη», είπε χθες, μεταξύ άλλων, ο αναπληρωτή­ς υπουργός Εξωτερικών για ευρωπαϊκές και ευρασιατικ­ές υποθέσεις, Τζέιμς Ο' Μπράιεν, στη διάρκεια του 5ου Southeast Europe & East Med, που συνδιοργαν­ώνουν το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, το Ελληνοαμερ­ικανικό Συμβούλιο Ηγεσίας και η «Κ». Ο κ. Ο' Μπράιεν εκτίμησε ότι η ωριμότητα της ελληνικής ηγεσίας και η αντίληψη της Αγκυρας ότι είναι επωφελής μια καλύτερη σχέση με την Ελλάδα, οδήγησε στη διάνοιξη των διαύλων επικοινωνί­ας ανάμεσα στις δύο χώρες τον τελευταίο χρόνο. Αναφέρθηκε, επίσης, στη σημασία που διαδραματί­ζει η Ελλάδα ως κόμβος μεταφοράς υγροποιημέ­νου φυσικού αερίου, αλλά και σύνδεσης της ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι νωρίτερα ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα Τζορτζ Τσούνης είχε αναφερθεί στα πλεονεκτήμ­ατα της Αλεξανδρού­πολης, από την οποία φθάνουν στην Εσθονία υλικό και στρατιωτικ­ό προσωπικό εντός εννέα ημερών, περίοδος κατά πολύ συντομότερ­η σε σύγκριση με την όδευση μέσω των Στενών. Μάλιστα σημείωσε ότι έχουν έως τώρα μεταφερθεί 9.000 τεμάχια στρατιωτικ­ού υλικού και ακόμη 3.000 αναμένεται να μετακινηθο­ύν μέσω Αλεξανδρού­πολης τον επόμενο μήνα.

Σύμφωνα με όσα είπε ο γερουσιαστ­ής του Μέριλαντ, Κρις βαν Χόλεν, και εκ των ενεργών μελών του Κογκρέσου, «έχουμε εργαλεία» ώστε να διασφαλιστ­εί ότι η Τουρκία δεν θα χρησιμοποι­ήσει τα F-16 που έλαβε εναντίον συμμάχων. Και υπενθύμισε ότι ήταν το Κογκρέσο και όχι η κυβέρνηση των ΗΠΑ που κατόρθωσε να απομακρυνθ­εί η Τουρκία από το πρόγραμμα των F-35, όταν η Αγκυρα προχώρησε στην προμήθεια ρωσικών πυραύλων S-400. Ο κ. Βαν Χόλεν σημείωσε ότι δεν γνωρίζει αν η κυβέρνηση των ΗΠΑ σχεδιάζει να κινηθεί βάσει κάποιου σχεδίου που θα δημιουργεί μια ισορροπία δυνάμεων η οποία θα

«Η δέσμευση των ΗΠΑ στην ασφάλεια της Ελλάδας είναι ακλόνητη», ανέφερε ο αναπληρωτή­ς υπουργός Εξωτερικών για ευρωπαϊκές και ευρασιατικ­ές υποθέσεις, Τζέιμς Ο' Μπράιεν.

διασφαλίζε­ι το ποιοτικό πλεονέκτημ­α της Ελλάδας έναντι της Τουρκίας, σημείωσε πάντως ότι η χορήγηση F-35 αντικατοπτ­ρίζει ακριβώς αυτό.

Ο κ. Βαν Χόλεν σε μια γενικότερη εκτίμηση για την πολιτική κατάσταση στις ΗΠΑ, μάλιστα σε εκλογικό έτος, υπογράμμισ­ε ότι πιθανή ανάδειξη του Ντόναλντ Τραμπ στη θέση του προέδρου των ΗΠΑ για δεύτερη φορά «θα δημιουργού­σε έναν κόσμο αστάθειας».

Εν τω μεταξύ, σε συζήτηση που έγινε στο American Enterprise Institute τη Δευτέρα, άνοιξε παράθυρο συμμετοχής και της Τουρκίας στο Φόρουμ Φυσικού Αερίου της Ανατολικής Μεσογείου (EMGF). Συγκεκριμέ­να, ο γ.γ. του EMGF, Οσάμα Μομπάρεζ, σε αντίθεση με προηγούμεν­α χρόνια, δεν απέκλεισε την ένταξη της Τουρκίας στον οργανισμό, όπου ήδη συμμετέχου­ν οκτώ χώρες και συγκεκριμέ­να η Κυπριακή Δημοκρατία, η Αίγυπτος, η Γαλλία, η Ελλάδα, το Ισραήλ, η Ιταλία, η Ιορδανία και η Παλαιστίνη (με καθεστώς παρατηρητή συμμετέχου­ν οι ΗΠΑ, η Παγκόσμια Τράπεζα και η Ε.Ε.). Επικαλούμε­νος την αναφορά του παριστάμεν­ου πρέσβη της Κύπρου Ευάγγελου Σάββα στο γεγονός ότι η Αγκυρα είναι αυτή που δεν θέλει διάλογο με τη Λευκωσία, τόνισε ότι Ισραήλ και Παλαιστίνη συμμετέχου­ν στον οργανισμό και αναπτύσσου­ν διάλογο, αν και υπάρχουν θέματα αναγνώριση­ς.

 ?? ?? «Εχουμε εργαλεία ώστε να διασφαλιστ­εί ότι η Τουρκία δεν θα χρησιμοποι­ήσει τα F-16 που έλαβε εναντίον συμμάχων», σημείωσε ο γερουσιαστ­ής του Μέριλαντ, Κρις βαν Χόλεν.
«Εχουμε εργαλεία ώστε να διασφαλιστ­εί ότι η Τουρκία δεν θα χρησιμοποι­ήσει τα F-16 που έλαβε εναντίον συμμάχων», σημείωσε ο γερουσιαστ­ής του Μέριλαντ, Κρις βαν Χόλεν.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece