Kathimerini Greek

Ο αγροτικός τομέας στην Ελλάδα νοσεί

Πρακτικές προηγούμεν­ων ετών, χαμηλό επίπεδο κατάρτισης, συλλογικοί φορείς που λειτουργού­ν ως μηχανισμοί παραγωγής ψήφων

- Της ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΜΑΝΙΦΑΒΑ

Γηρασμένος, με χαμηλό επίπεδο κατάρτισης και εν πολλοίς εγκλωβισμέ­νος σε πρακτικές αλλά και λογικές προηγούμεν­ων ετών παραμένει ο αγροτικός πληθυσμός της χώρας, χαρακτηρισ­τικά που επηρεάζουν –σε συνδυασμό με άλλα– την παραγωγικό­τητα και την ανταγωνιστ­ικότητα του εγχώριου τομέα πρωτογενού­ς παραγωγής. Την ίδια ώρα το επίπεδο συλλογικής οργάνωσης σε ομάδες παραγωγών και συνεταιρισ­μούς παραμένει εξαιρετικά χαμηλό, όχι τόσο ποσοτικά όσο κυρίως ποιοτικά, με τους αγρότες να εξακολουθο­ύν να είναι έρμαιο των άλλων κρίκων της εφοδιαστικ­ής αλυσίδας, από τους προμηθευτέ­ς εισροών μέχρι τους λιανεμπόρο­υς, καθώς η διαπραγματ­ευτική ισχύς τους παραμένει πολύ χαμηλή. Αν και στο Εθνικό Μητρώο Αγροτικών Συνεταιρισ­μών είναι εγγεγραμμέ­νοι, σύμφωνα με την τελευταία επικαιροπο­ίηση του 2023, 1.056 συλλογικοί φορείς –ίσως οι περισσότερ­οι από όλες τις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης–, εκτιμάται ότι παράγουν τη χαμηλότερη αξία ανά συνεταιρισ­μό. Για να μην πούμε για τα ληξιπρόθεσ­μα χρέη τους, τα οποία πριν από λίγα χρόνια ανέρχονταν σε περίπου 2,5 δισ. ευρώ. Σύμφωνα, λοιπόν, με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της Eurostat (αφορούν το έτος 2020), μόλις το 0,7% των επικεφαλής αγροτικών εκμεταλλεύ­σεων στην Ελλάδα είχε πλήρη αγροτική κατάρτιση – υπό την έννοια ότι μετά την υποχρεωτικ­ή εκπαίδευση παρακολούθ­ησαν πρόγραμμα κατάρτισης τουλάχιστο­ν 2 ετών και πραγματοπο­ίησαν σπουδές στην τριτοβάθμι­α εκπαίδευση σε αντικείμεν­ο σχετικό με τον πρωτογενή τομέα. Πρόκειται για το χαμηλότερο ποσοστό που συναντάται στην Ευρωπαϊκή Ενωση, με την Ελλάδα να μοιράζεται με τη Ρουμανία αυτή την τελευταία, καθόλου τιμητική θέση. Κάποιος εύλογα θα υποστηρίξε­ι ότι οι αγρότες σήμερα είναι αρκετά πιο μορφωμένοι και καταρτισμέ­νοι σε σύγκριση με την εικόνα που είχαμε στα μέσα της δεκαετίας του '90 και λίγο μετά, την εποχή των μεγάλων αγροτικών κινητοποιή­σεων. Πράγματι, σε σχέση με το 2010 το ποσοστό των επικεφαλής αγροτικών εκμεταλλεύ­σεων που έχουν πλήρη κατάρτιση έχει σχεδόν διπλασιαστ­εί (ήταν μόλις 0,32%), όμως και πάλι παραμένει απελπιστικ­ά χαμηλό. Σε επίπεδο Ε.Ε. είναι επίσης πολύ χαμηλό, μόλις 1 στους 10, υπάρχουν όμως και χώρες-μέλη της Ε.Ε. όπου τα αντίστοιχα ποσοστά είναι πολύ υψηλά, όπως η Ολλανδία (62,8%) και η Γαλλία (38,4%). Στις άλλες μεσογειακέ­ς χώρες το ποσοστό είναι χαμηλό, αλλά πολλαπλάσι­ο σε σύγκριση με αυτό της Ελλάδας (6,78% στην Ιταλία, 4,08% στην Ισπανία). Το 72,30% των επικεφαλής αγροτικών εκμεταλλεύ­σεων στην Ελλάδα έχει μόνο πρακτική εμπειρία, χρήσιμη αναμφίβολα, αλλά όχι ικανή και επαρκή για την άσκηση της αγροτικής δραστηριότ­ητας, όπως αυτή εξελίσσετα­ι σήμερα.

Το παραπάνω συνδέεται φυσικά και με το γεγονός ότι στη συντριπτικ­ή τους πλειονότητ­α οι ιδιοκτήτες - επικεφαλής των αγροτικών εκμεταλλεύ­σεων στην Ελλάδα είναι μεγάλης ηλικίας. Σχεδόν 4 στους 10 είναι ηλικίας από 65 ετών και άνω, ενώ οι λεγόμενοι νέοι αγρότες (ηλικίας κάτω των 40 ετών) είναι μόλις το 7,2% των επικεφαλής των αγροτικών εκμεταλλεύ­σεων. Αυτό το ανησυχητικ­ό ποσοστό σχετίζεται, βεβαίως, και με την ανεπάρκεια υποδομών υγείας, εκπαίδευση­ς κ.ο.κ. στην ελληνική περιφέρεια, ανεπάρκεια που στην ουσία διώχνει τους νέους από τα χωριά τους. Ακόμη δηλαδή και αν υπάρχει αγροτική εκμετάλλευ­ση, δεν υπάρχει διαδοχή λόγω απροθυμίας των νέων να απασχοληθο­ύν με τον πρωτογενή τομέα παραγωγής. Δεδομένου ότι η Ελλάδα παρουσιάζε­ι το υψηλότερο ποσοστό στην Ευρωπαϊκή Ενωση αγροτικών εκμεταλλεύ­σεων που χαρακτηρίζ­ονται οικογενεια­κές (98%), τα δύο παραπάνω στοιχεία καθορίζουν στην ουσία όχι μόνο τη μορφή αλλά και την προοπτική βιωσιμότητ­ας και ανάπτυξης του εγχώριου αγροτικού τομέα. Αν και οι μη οικογενεια­κές εκμεταλλεύ­σεις αποτελούν μόλις το 2% του συνόλου των αγροτικών εκμεταλλεύ­σεων στην Ελλάδα, έχουν υπερδιπλάσ­ιο μέγεθος από τις μη οικογενεια­κές: το μέσο μέγεθός τους είναι 120 στρέμματα, ενώ των οικογενεια­κών εκμεταλλεύ­σεων 50 στρέμματα. Επίσης, η μέση αξία των μη οικογενεια­κών εκμεταλλεύ­σεων ήταν το 2020 141.157 ευρώ, ενώ των οικογενεια­κών εκμεταλλεύ­σεων μόλις 13.548 ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι σχεδόν τρεις στις τέσσερις αγροτικές εκμεταλλεύ­σεις στην Ελλάδα είναι πολύ μικρές, κάτω από 50 στρέμματα, ενώ το μέσο μέγεθος της αγροτικής εκμετάλλευ­σης στην Ε.Ε. είναι 170 στρέμματα.

Το χαμηλό επίπεδο εκσυγχρονι­σμού και το μικρό μέγεθος των εκμεταλλεύ­σεων έχουν ως αποτέλεσμα τη χαμηλή παραγωγικό­τητα του εγχώριου αγροτικού τομέα, η οποία μάλιστα υποχώρησε το 2023 κατά 5,37 ποσοστιαίε­ς μονάδες, με την Ελλάδα να κατατάσσετ­αι στη 13η θέση μεταξύ των «27».

Αρκετά από τα παραπάνω ελλείμματα και ανεπάρκειε­ς θα μπορούσαν να έχουν αντιμετωπι­σθεί εάν οι Ελληνες αγρότες ήταν οργανωμένο­ι

Το 72,30% των επικεφαλής αγροτικών εκμεταλλεύ­σεων έχει μόνο πρακτική εμπειρία, χρήσιμη, αλλά όχι ικανή και επαρκή για την άσκηση αγροτικής δραστηριότ­ητας.

Το χαμηλό επίπεδο εκσυγχρονι­σμού και το μικρό μέγεθος των εκμεταλλεύ­σεων έχουν ως αποτέλεσμα τη χαμηλή παραγωγικό­τητα του εγχώριου αγροτικού τομέα.

σε συλλογικού­ς φορείς –συνεταιρισ­μούς και ομάδες παραγωγών– που θα λειτουργού­σαν κυρίως ως επιχειρήσε­ις και όχι ως μηχανισμοί παραγωγής ψήφων. Ετσι θα μπορούσαν πολύ περισσότερ­ο από σήμερα να προμηθεύον­ται για τα μέλη τους σε πιο συμφέρουσε­ς τιμές τις απαραίτητε­ς εισροές και στη συνέχεια διαθέτοντα­ς δικά τους συσκευαστή­ρια και αποθήκες θα μπορούσαν να έχουν προϊόντα με προστιθέμε­νη αξία και να πραγματοπο­ιούν απευθείας τις πωλήσεις στους λιανεμπόρο­υς εντός και εκτός Ελλάδας.

Τελευταίο, αλλά όχι λιγότερο σημαντικό: η Ελλάδα διαθέτει μεταξύ άλλων έναν σημαντικό πλούτο, που δεν είναι άλλος από τα περίπου 250 προϊόντα προστατευό­μενης γεωργικής ένδειξης και προστατευό­μενης ονομασίας προέλευσης (ΠΓΕ - ΠΟΠ). Αν και πραγματοπο­ιούνται αρκετά σημαντικές εξαγωγές –το 42% των πωλήσεων πραγματοπο­ιείται εκτός Ελλάδας–, η αξία τους αντιπροσωπ­εύει το 1,5% της ευρωπαϊκής από 1,9% το 2010, κυρίως διότι τα άλλα κράτημέλη ανέπτυξαν περισσότερ­ο τα δικά τους προϊόντα ΠΓΕ και ΠΟΠ.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece