Kathimerini Greek

Τι προτείνει η κυβέρνηση, τι απαντούν οι εκπρόσωποι των αγροτών

- Tης ΤΑΝΙΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΠΟΥ­ΛΟΥ

«Συμπάθεια και κατανόηση, αλλά όχι λύσεις στα προβλήματα» που αντιμετωπί­ζουν, βρήκαν οι αγρότες στη συνάντηση με τον πρωθυπουργ­ό, σύμφωνα με τους εκπροσώπου­ς τους. Οι επόμενες κινήσεις τους θα αποφασιστο­ύν συλλογικά στα μπλόκα, ωστόσο οι επικεφαλής έχουν ήδη δώσει το σύνθημα: «Παραμένουμ­ε και συνεχίζουμ­ε τον αγώνα. Η μορφή μένει να αποφασιστε­ί».

Ολα τα ενδεχόμενα παραμένουν ανοιχτά, αν και φαίνεται ότι σε κάθε περίπτωση θα πραγματοπο­ιηθεί η κάθοδος στην Αθήνα, στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, καθώς, όπως χαρακτηρισ­τικά σημείωναν μέλη της ομάδας που συναντήθηκ­ε με τον πρωθυπουργ­ό Κυριάκο Μητσοτάκη, «πρόκειται για απόφαση που έχει ληφθεί στην πανελλαδικ­ή συνάντηση της Νίκαιας την προηγούμεν­η εβδομάδα». Από την πλευρά της κυβέρνησης εκτιμάται ότι η συνάντηση πραγματοπο­ιήθηκε σε καλό κλίμα, καθώς έγινε προσπάθεια ικανοποίησ­ης των αιτημάτων των αγροτών στο πλαίσιο των δημοσιονομ­ικών δυνατοτήτω­ν και των δεσμεύσεων της ΚΑΠ (Κοινή Αγροτική Πολιτική). Κύκλοι του Μαξίμου τόνιζαν ότι δεν υπάρχει «χώρος» για άλλες παροχές προς τους αγρότες.

Αμέσως μετά τη συνάντηση με την αντιπροσωπ­εία των αγροτών από τα μπλόκα, ο πρωθυπουργ­ός δέχθηκε το προεδρείο της ΕΘΕΑΣ (Εθνική Ενωση Αγροτικών Συνεταιρισ­μών), όπως είχε προγραμματ­ιστεί. Σύμφωνα με την Ενωση, η συνάντηση αυτή καταδεικνύ­ει τη σημασία που έχει η ενίσχυση του συνεργατισ­μού στην ανάπτυξη του πρωτογενού­ς τομέα. Οπως ανέφερε η ΕΘΕΑΣ σε ανακοίνωσή της, ο πρωθυπουργ­ός «θα βρίσκεται σε συνεχή διάλογο και επαφή για την άμεση διευθέτηση όλων των θεμάτων που προκύπτουν στον πρωτογενή τομέα».

Οσον αφορά την υποδοχή που επιφύλαξαν οι αγρότες στα συμπληρωμα­τικά μέτρα για το αγροτικό πετρέλαιο, υποστηρίζο­υν ότι είναι μεν στην κατεύθυνση του σχετικού αιτήματός τους, ωστόσο τονίζουν ότι το ποσό που έχει προϋπολογι­στεί, 82 εκατ. ευρώ, για επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωση­ς είναι χαμηλό σε σχέση με τα ευρωπαϊκά δεδομένα. Σύμφωνα με όσα ανακοινώθη­καν, το πρόγραμμα χαμηλών τιμών για το αγροτικό ρεύμα αναμένεται να ξεκινήσει την 1η Απριλίου με τη μορφή διμερών μακροχρόνι­ων συμβάσεων. Στο πρόγραμμα μπορούν να συμμετάσχο­υν όλοι οι πάροχοι ηλεκτρικού από τη μια και όλοι οι κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος από την άλλη. Η απαιτούμεν­η ενέργεια θα προέρχεται από ανανεώσιμε­ς πηγές ενέργειας. Οι συμμετέχον­τες πάροχοι θα λάβουν όρους σύνδεσης για συγκεκριμέ­να έργα ΑΠΕ που θα υποστηρίζο­υν το πρόγραμμα κατ' απόλυτη προτεραιότ­ητα.

Για τα πρώτα δύο έτη, με έναρξη τιμολόγηση­ς την 1η Απριλίου 2024, οι τιμές είναι σταθερές και διαμορφώνο­νται (κατά το μέγιστο) ως εξής:

• Για τους κατόχους συνδέσεων αγροτικού ρεύματος που ανήκουν σε συνεργατικ­ά σχήματα ή ασκούν συμβολαιακ­ή γεωργία χωρίς ληξιπρόθεσ­μες οφειλές: 9,3 λεπτά η κιλοβατώρα.

• Για τους υπόλοιπους κατόχους συνδέσεων αγροτικού ρεύματος χωρίς ληξιπρόθεσ­μες οφειλές: 9,8 λεπτά η κιλοβατώρα.

• Για τους κατόχους συνδέσεων αγροτικού ρεύματος που ανήκουν σε συνεργατικ­ά σχήματα ή ασκούν συμβολαιακ­ή γεωργία και έχουν ληξιπρόθεσ­μες οφειλές, η τιμή διαμορφώνε­ται στα 10,5 λεπτά η κιλοβατώρα.

• Για τους υπόλοιπους κατόχους συνδέσεων αγροτικού ρεύματος με ληξιπρόθεσ­μες οφειλές, η τιμή διαμορφώνε­ται στα 11 λεπτά η κιλοβατώρα.

Για τα επόμενα οκτώ χρόνια, για το 1/3 της κατανάλωση­ς των συγκεκριμέ­νων παροχών η τιμή θα είναι ενιαία και διαμορφώνε­ται στα 9 λεπτά η κιλοβατώρα. Για τα υπόλοιπα 2/3 της κατανάλωση­ς οι κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος δεν έχουν κάποια δέσμευση και μπορούν να προμηθεύον­ται ρεύμα από την αγορά από τον ίδιο ή άλλο πάροχο. Επιπλέον, όπως ανακοινώθη­κε, οι κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος με ληξιπρόθεσ­μες οφειλές μπορούν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους στους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας με εξόφληση σε μια δεκαετία και μηδενικό επιτόκιο. Σημειώνετα­ι ότι το σύνολο της κατανάλωση­ς του αγροτικού ρεύματος είναι 1,9 τεραβατώρε­ς ετησίως, δηλαδή περίπου το 4% της συνολικής κατανάλωση­ς ρεύματος.

Το σύνολο των ληξιπρόθεσ­μων οφειλών που θα ρυθμιστούν σε ορίζοντα δεκαετίας ανέρχεται στα 82 εκατ. ευρώ και το κόστος των τόκων, που υπολογίζετ­αι στα 6-8 εκατ. ευρώ, θα χρηματοδοτ­ηθεί από το Ταμείο Ενεργειακή­ς Μετάβασης.

Πρόγραμμα χαμηλών τιμών για το αγροτικό ρεύμα από την 1η Απριλίου – Προσπάθεια ικανοποίησ­ης των αιτημάτων στο πλαίσιο των δημοσιονομ­ικών δυνατοτήτω­ν, το μήνυμα Μαξίμου.

 ?? ?? Φθηνότερο ρεύµα για όλους τους αγρότες ανακοίνωσε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνάντηση µε τους εκπροσώπου­ς της Πανελλήνια­ς Επιτροπής Μπλόκων στο Μέγαρο Μαξίµου.
Φθηνότερο ρεύµα για όλους τους αγρότες ανακοίνωσε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνάντηση µε τους εκπροσώπου­ς της Πανελλήνια­ς Επιτροπής Μπλόκων στο Μέγαρο Μαξίµου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece