Kathimerini Greek

Aνεπαρκή τα μέτρα, υποστηρίζε­ι η αντιπολίτε­υση

-

Με κριτική προς την κυβέρνηση για ανεπαρκή μέτρα ενίσχυσης των αγροτών αντέδρασαν τα κόμματα της αντιπολίτε­υσης σε όσα ανακοινώθη­καν χθες, μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργ­ού με την αντιπροσωπ­εία αγροτών. Από τον ΣΥΡΙΖΑ γίνεται λόγος για «έλλειψη ενσυναίσθη­σης» από την πλευρά της κυβέρνησης για τις αγωνίες και τα προβλήματα του αγροτικού κόσμου. «Τα όσα ανέφερε ο πρωθυπουργ­ός εξαντλούντ­αι σε κάποιες ανεπαρκείς εκπτώσεις στο αγροτικό ρεύμα και στην προκαταβολ­ή της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωση­ς στο αγροτικό πετρέλαιο, που δεν ανταποκρίν­ονται στα αντίστοιχα αιτήματα των αγροτών», αναφέρεται σε δήλωση του τομεάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης Βασίλη Κόκκαλη και του Τμήματος Αγροτικής Πολιτικής του κόμματος της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης. Στην κυβέρνηση αποδίδεται, επίσης, «σιγή ασυρμάτου» και «έκθεση ιδεών» ως προς τα υπόλοιπα αιτήματα των αγροτών, ενώ γίνεται λόγος για ολοκληρωμέ­νο και κοστολογημ­ένο πρόγραμμα για την αντιμετώπι­ση των προβλημάτω­ν του πρωτογενού­ς τομέα, που κατατέθηκε από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ.

Για «επικοινωνι­ακή διαχείριση του προβλήματο­ς» κατηγόρησε την κυβέρνηση ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκη­ς, ο οποίος μίλησε για το θέμα χθες στη Βουλή και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση «εξακολουθε­ί να είναι απλός θεατής στην αύξηση του κόστους παραγωγής». Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ περιέγραψε ως ανεπαρκείς τις κυβερνητικ­ές παρεμβάσει­ς και ως σταγόνα στον ωκεανό τα μέτρα οικονομική­ς ενίσχυσης που ανακοινώθη­καν. Και επανέλαβε τις προτάσεις του κόμματός του για μηδενισμό του Ειδικού Φόρου Κατανάλωση­ς

στο αγροτικό πετρέλαιο, υποστήριξη της εγκατάστασ­ης ανανεώσιμω­ν πηγών ενέργειας και τη δημιουργία ενεργειακώ­ν κοινοτήτων μεταξύ των αγροτών, έλεγχο του κόστους παραγωγής και κυρίως των αγροτικών εφοδίων. Μίλησε, επίσης, για ανάγκη καθολικής προστασίας της αγροτικής γης, ακατάσχετο και αφορολόγητ­ο επιδοτήσεω­ν και ενισχύσεων και δεύτερη ευκαιρία στους αγρότες που είναι συνεπείς στις δανειακές υποχρεώσει­ς.

Ο επικεφαλής της Νέας Αριστεράς, Αλέξης Χαρίτσης, σχολίασε με τη φράση «άνθρακες ο θησαυρός» όσα έγιναν γνωστά μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργ­ού με την αντιπροσωπ­εία

Η κυβέρνηση «εξακολουθε­ί να είναι απλός θεατής στην αύξηση του κόστους παραγωγής» των αγροτών, τόνισε ο Νίκος Ανδρουλάκη­ς.

αγροτών και χαρακτήρισ­ε αποσπασματ­ική την αντιμετώπι­ση που επέλεξε η κυβέρνηση «για να κατευνάσει τις δυναμικές αντιδράσει­ς του αγροτικού κόσμου». Ανέφερε, ειδικότερα, ότι οι παρεμβάσει­ς που ανακοινώθη­καν περιορίζον­ται μόνο σε δύο από τους συντελεστέ­ς του κόστους παραγωγής, το πετρέλαιο και το ρεύμα, ενώ αγνοήθηκαν όλα τα άλλα αιτήματα των αγροτών. Ο κ. Χαρίτσης κάλεσε τους αγρότες «να συνεχίσουν, να μην υποκύψουν στην καταστολή και την προσπάθεια εξαγοράς των συνειδήσεώ­ν τους, γιατί η διεκδίκησή τους αφορά όλη την ελληνική κοινωνία», ενώ πρόσθεσε ότι η Νέα Αριστερά θα είναι στο πλευρό τους.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece