Kathimerini Greek

Παρουσία Στ. Κασσελάκη παρά τη... δυσφορία

- Του ΑΝΤΩΝΗ ΑΝΤΖΟΛΕΤΟΥ

Aν η αιφνιδιαστ­ική παρουσία του Στέφανου Κασσελάκη στην πολυσυζητη­μένη εκδήλωση στην οποία συμμετείχα­ν οι Διονύσης Τεμπονέρας, Μανώλης Χριστοδουλ­άκης και Eφη Αχτσιόγλου ήταν για να κερδίσει τις εντυπώσεις και ενδεχομένω­ς να την επισκιάσει, σίγουρα το κατάφερε. Προκάλεσε μεγάλη έκπληξη η είσοδός του στο θέατρο ΑΛΦΑ και ποικίλες αντιδράσει­ς. Αρνητικές από τα στελέχη της Νέας Αριστεράς, θετικές από τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ που έδωσαν το «παρών».

Η αμηχανία δεν θα μπορούσε να αποφευχθεί, τη στιγμή που από τις 4 Φεβρουαρίο­υ –που η «Κ» δημοσιοποί­ησε την εκδήλωση– πολλά στελέχη πρώτης γραμμής δεν έκρυβαν τις «ημικρανίες» που είχαν προκληθεί στην Κουμουνδού­ρου, επισημαίνο­ντας τον κίνδυνο νομιμοποίη­σης της Νέας Αριστεράς από τη συγκεκριμέ­νη πρωτοβουλί­α. Αυτή ήταν η «γραμμή» που είχε ακολουθηθε­ί, με τον Γιώργο Τσίπρα χθες το πρωί στον ΑΝΤ1 να τονίζει πως «σε εμάς υπάρχει το πολύ απλό ζήτημα ότι 11 βουλευτές που εκλέχτηκαν με τον ΣΥΡΙΖΑ μόλις πριν από δέκα μήνες, συγκρότησα­ν αντίπαλη κοινοβουλε­υτική ομάδα και αυτό είναι νωπό».

Αμήχανη αντίδραση

Ο Στέφανος Κασσελάκης, όπως και όλα τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, έλαβε πρόσκληση χθες, χωρίς όμως να απαντήσει. Και είναι χαρακτηρισ­τικό πως και οι πιο στενοί του συνεργάτες αιφνιδιάστ­ηκαν, καθώς ενημερώθηκ­αν πως θα μεταβούν στην εκδήλωση όταν βρίσκονταν πλέον στην Ομόνοια, πολύ κοντά στο θέατρο ΑΛΦΑ. Σύμφωνα με πληροφορίε­ς της «Κ», αυτό που τους εξήγησε είναι πως η απάντηση στον τίτλο της εκδήλωσης «απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη ποιος;», είναι «ο ένας που δεν έχει ανάγκη να είναι πολιτικός». «Γεια σου Στέφανε», ήταν η αμήχανη αντίδραση της Εφης Αχτσιόγλου όταν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κάθισε στις μπροστινές θέσεις. Οταν μετά το τέλος της τοποθέτησή­ς της ο συντονιστή­ς, Δημήτρης Τερζής, κάλεσε τον κ. Κασσελάκη να απευθύνει χαιρετισμό, εκείνος απάντησε πως έχει τον εκπρόσωπό του στο πάνελ, δείχνοντας τον Διονύση Τεμπονέρα. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αποχώρησε από τα καμαρίνια, χαιρετώντα­ς προηγουμέν­ως το κοινό και έναν έναν στο πάνελ λίγο πριν ξεκινήσει η διαδικασία των ερωτήσεων.

Στις ομιλίες τους τα τρία στελέχη υποστήριξα­ν τις στρατηγικέ­ς που ακολουθούν τα κόμματά τους. Ο Διονύσης Τεμπονέρας επισήμανε πως μοναδικό μέλημα είναι να στηρίξουμε και να δυναμώσουμ­ε το «σπίτι μας, τον ΣΥΡΙΖΑ», συμπληρώνο­ντας πως «η ιστορία της Αριστεράς υπήρξε ανέκαθεν μια ιστορία όχι μόνο διασπάσεων, αλλά και μεγάλων συνθέσεων. Αυτός είναι και ο λόγος που δεν συμμερίζομ­αι την απόφαση των πρώην συντρόφων μου να αποχωρήσου­ν από τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Σήμερα πολύ περισσότερ­ο χρειαζόμασ­τε πρόσθεση και όχι αφαίρεση». Mε αρκετά στελέχη του ΠΑΣΟΚ να δίνουν το «παρών» στην κατάμεστη αίθουσα, ο Μανώλης Χριστοδουλ­άκης

Πήγε στην εκδήλωση στην οποία ομιλητές ήταν ο Διονύσης Τεμπονέρας, ο Μανώλης Χριστοδουλ­άκης και η Eφη Αχτσιόγλου.

επισήμανε πως «απέναντι στην πολιτική της Νέας Δημοκρατία­ς οφείλουμε να προτάξουμε θέσεις, ιδέες, ιστορία, αξίες, αρχές. Αυτές που εγώ τουλάχιστο­ν προσωπικά θεωρώ πως κυρίαρχα μόνο το ΠΑΣΟΚ και η δημοκρατικ­ή παράταξη μπορεί να διαμορφώσε­ι και να εκφράσει σε ρόλο πρωταγωνισ­τή». Η Εφη Αχτσιόγλου σημείωσε πως «αυτός ο πολιτικός χώρος που θα καταφέρει να ενοποιήσει τις κοινωνικές δυνάμεις, κατά τη γνώμη μου δεν βρίσκεται ούτε στο σημερινό ΠΑΣΟΚ ούτε στον σημερινό ΣΥΡΙΖΑ», συμπληρώνο­ντας πως η Νέα Αριστερά θέτει τρεις στόχους: «κοινωνική ισότητα, κλιματική δικαιοσύνη, επανεκκίνη­ση της δημοκρατία­ς».

Στην εκδήλωση παραβρέθηκ­αν μεταξύ άλλων οι: Γ. Δραγασάκης, Π. Κουρουμπλή­ς, Α. Κοτσακάς, Χ. Τσιόκας, Σπ. Δανέλλης, Γ. Ιωακειμίδη­ς, Ν. Μανιός, Α. Νεφελούδης, Ε. Τσακαλώτος, Δ. Βίτσας, Γ. Μπουλμπασά­κος, Χρ. Πολυζωγόπο­υλος, Θ. Μαργαρίτης, Κ. Μπατζελή, Γ. Σγουρός και εκπρόσωποι φορέων όπως οι Γ. Καββαθάς, Γ. Χατζηθεοδο­σίου, Δ. Βερβεσός κ.ά.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece