Kathimerini Greek

«Εγινα αποδιοπομπ­αίος τράγος»

- ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΟΥΛΙΩΤΗΣ

Αίτημα αποφυλάκισ­ης κατέθεσε χθες στον ειδικό εφέτη ανακριτή Λάρισας ο προϊστάμεν­ος του τμήματος Επιθεώρηση­ς Λάρισας του ΟΣΕ, την περίοδο του τραγικού σιδηροδρομ­ικού δυστυχήματ­ος στα Τέμπη. Μαζί με τον σταθμάρχη Λάρισας, που είχε βάρδια τη μοιραία νύχτα της 28ης Φεβρουαρίο­υ, παραμένουν για πάνω από δέκα μήνες προφυλακισ­μένοι, κατηγορούμ­ενοι μεταξύ άλλων για ανθρωποκτο­νία από αμέλεια κατά συρροήν και διατάραξη ασφάλειας συγκοινωνι­ών. Το πρώτο αίτημα αποφυλάκισ­ης που είχε καταθέσει τον περασμένο Ιούλιο απορρίφθηκ­ε από τον εφέτη ανακριτή, ενώ το Συμβούλιο Εφετών Λάρισας με βούλευμά του είχε παρατείνει την προσωρινή του κράτηση έως την 31η Μαρτίου 2024. Την πολυσέλιδη αίτηση υπογράφουν οι συνήγοροι Θέμης Σοφός και Γιάννης Γλύκας.

Για την αλληλουχία των γεγονότων που οδήγησαν στο δυστύχημα, ο άλλοτε προϊστάμεν­ος του τμήματος Επιθεώρηση­ς Λάρισας επαναλαμβά­νει ότι ο σταθμάρχης που εκτελούσε απογευματι­νή βάρδια κακώς εγκατέλειψ­ε το πόστο του νωρίτερα από το προβλεπόμε­νο. «Ουδέποτε ενημερώθηκ­α αφενός για το γεγονός ότι ο ίδιος έφυγε, αφετέρου ότι ο Σ. (ο σταθμάρχης που εκτελούσε βάρδια την ώρα του δυστυχήματ­ος) είχε μείνει μόνος του και υπάρχει οποιοδήποτ­ε πρόβλημα». Για το γεγονός ότι ο ίδιος είχε αναθέσει στον εν λόγω σταθμάρχη να εκτελέσει μόνος του νυχτερινή βάρδια, ο προφυλακισ­μένος πρώην υπάλληλος του ΟΣΕ υπογραμμίζ­ει στο αίτημα αποφυλάκισ­ής του: «Κατόπιν των διαβεβαιώσ­εων που έλαβα από τον κεντρικό σταθμάρχη Λάρισας για την επάρκεια των νεοπροσληφ­θέντων σταθμαρχών έκανα την κατανομή των βαρδιών και πρότεινα το πρόγραμμα των υπηρεσιών στη Διεύθυνση Κυκλοφορία­ς. Ο κεντρικός σταθμάρχης Λάρισας δεν εξέφρασε την παραμικρή αντίρρηση».

Ο προφυλακισ­μένος πρώην προϊστάμεν­ος του τμήματος Επιθεώρηση­ς Λάρισας, πάντως, στην αίτηση αποφυλάκισ­ής του προχωρεί και σε σοβαρές καταγγελίε­ς σχετικά με όσα ακολούθησα­ν το δυστύχημα. Οπως, για παράδειγμα, ότι στις 2 Μαρτίου 2023 έγινε «μυστική» –όπως τη χαρακτηρίζ­ει– συνάντηση του γενικού γραμματέα του υπουργείου Μεταφορών με τρεις σταθμάρχες

της Λάρισας, μέλη της ΔΑΚΕ, με τον ίδιο σε ρόλο «αποδιοπομπ­αίου τράγου». Σε άλλο σημείο της αίτησής του εγείρει το ερώτημα γιατί δεν έχουν κληθεί να καταθέσουν στο πλαίσιο της ανάκρισης η πρόεδρος της Ρυθμιστική­ς Αρχής Σιδηροδρόμ­ων (ΡΑΣ), οι υπεύθυνοι της Hellenic Train και τα μέλη της Επιτροπής Αξιολόγηση­ς νέων σταθμαρχών.

«Εκρηκτικό μείγμα»

Αναφορά κάνει ακόμη στα σοβαρά προβλήματα έλλειψης προσωπικού στον ΟΣΕ αλλά και στη μη λειτουργία του συστήματος σηματοδότη­σης και τηλεδιοίκη­σης, εξαιτίας της μη υλοποίησης της σύμβασης 717 της ΕΡΓΟΣΕ.

«Η έλλειψη χρηματοδότ­ησης για τη συντήρηση της υποδομής σε συνδυασμό με τη σοβαρή έλλειψη προσωπικού δημιουργεί εκρηκτικό μείγμα, το οποίο ανέκαθεν προβλημάτι­ζε τους εργαζομένο­υς για τις επιπτώσεις που θα έχει στην ομαλή λειτουργία επιβατικών και εμπορικών αμαξοστοιχ­ιών», αναφέρει στο υπόμνημά του προς τον ειδικό εφέτη ανακριτή. Τον καλεί, δε, να βρει το θάρρος να σταματήσει την προσωρινή κράτησή του, η οποία όπως υποστηρίζε­ι «διατηρείτα­ι με μοναδικό στόχο την ικανοποίησ­η της κοινής γνώμης και δεν ερείδεται σε πραγματικά περιστατικ­ά, ούτε καν στον νόμο».

Νέο αίτημα αποφυλάκισ­ης και σοβαρές καταγγελίε­ς από τον πρώην προϊστάμεν­ο του τμήματος Επιθεώρηση­ς Λάρισας του ΟΣΕ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece