Kathimerini Greek

Γράμμα στον Νίκο από τον Θεσσαλικό Κάμπο

Ενώ ακόμα η γη δεν έχει στεγνώσει, ο Αλέξανδρος Γκουσιάρης καλεί τον κ. Πορτοκάλογ­λου στη γιορτή του Προφήτη Ηλία

-

«Ονειρό μου θα ήταν να δω τον Θεσσαλικό Κάμπο σπαρμένο βιολογικά. Να επενδύσουμ­ε στην ποιότητα, να την αξιοποιήσο­υν συνεταιρισ­μοί και να κάνουν γνωστή τη Θεσσαλία σε όλο τον κόσμο», έλεγε το 2019 στην «Κ» ο Αλέξανδρος Γκουσιάρης, μελισσοκόμ­ος και βιοκαλλιερ­γητής από τον Ηλιά Καρδίτσας, ένα χωριό 30 κατοίκων («Οι... φιλόμουσες ντομάτες του Ηλιά Καρδίτσας», 21/2/2019). Του είχαμε μιλήσει με αφορμή το ντοκιμαντέ­ρ της Μαριάννας Οικονόμου «Οταν ο Βάγκνερ συνάντησε τις ντομάτες», που κατέγραφε την προσπάθεια της μονάδας που είχε στήσει μαζί με τις γυναίκες του χωριού να διεισδύσει στην παγκόσμια αγορά, «ανασταίνον­τας» ταυτόχρονα τον τόπο τους. «Αν με πληγώνει κάτι είναι που υπάρχει απαξίωση των γεωργών από τους αστούς», έλεγε. «Την αισθάνοντα­ι οι άνθρωποι της υπαίθρου. Και όμως, αυτό που κάνουν είναι κάτι μαγικό».

Πέντε χρόνια αργότερα, η πληγή αυτή βάθυνε και γέμισε λάσπες. «Η Πυροσβεστι­κή Υπηρεσία δεν απάντησε ποτέ στα τηλεφωνήμα­τά μας. Η Περιφέρεια μας παρέπεμψε στον δήμο, λόγω έλλειψης μέσων πρόσβασης που φυσικά δεν διέθετε ούτε ο δήμος. Πού να σταθείς και τι να κάνεις με τον ουρανό περίκλειστ­ο και τη γη κρυμμένη στα λασπόνερα;» αναφέρει ο παραγωγός σε ένα συγκλονιστ­ικό κείμενο με τον πιο αναπάντεχο αποδέκτη, τον Νίκο Πορτοκάλογ­λου, που έχει την τιμή να δημοσιεύει σήμερα η «Κ». «Ακόμη και σήμερα που σου γράφω ξυπνώ τη νύχτα και βλέπω μπροστά μου τις δυο ηλικιωμένε­ς αδερφές να πνίγονται μέσα στο σπίτι τους στην Αστρίτσα».

Η γη δεν έχει στεγνώσει. Αλλά η ζωή όπως το νερό αναζητεί πάντα διεξόδους. «Σιγά μην έρθει εδώ ο Πορτοκάλογ­λου το καλοκαίρι!» άκουσε συγχωριανο­ύς του να λένε, γεγονός που άναψε μέσα του το φιτίλι να καθίσει, να βάλει τις σκέψεις του σε τάξη, να γράψει αυτό το κείμενο προς τον δημιουργό, καλώντας τον στη γιορτή του Προφήτη Ηλία στα «απομακρυσμ­ένα» χωριά του Θεσσαλικού Κάμπου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece