Kathimerini Greek

«Ναι» στα 60 δισ. για Ουκρανία

- ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.

Πακέτο οικονομική­ς βοήθειας ύψους 95,3 δισ. δολαρίων για την Ουκρανία, το Ισραήλ και την Ταϊβάν ψήφισε χθες τα ξημερώματα η Γερουσία των ΗΠΑ, ύστερα από μήνες επίπονων διαπραγματ­εύσεων και ενισχυόμεν­ων αντιδράσεω­ν στο εσωτερικό του Ρεπουμπλικ­ανικού κόμματος για τον ρόλο των ΗΠΑ στο εξωτερικό. Η ψηφοφορία ολοκληρώθη­κε, αφού μικρή ομάδα Ρεπουμπλικ­ανών γερουσιαστ­ών, αντιτιθέμε­νη στην παροχή 60 δισ. δολαρίων στην Ουκρανία, κατέλαβε το βήμα της Γερουσίας όλη τη νύχτα, για να υποστηρίξε­ι στις τοποθετήσε­ις της ότι οι ΗΠΑ έπρεπε να εστιάσουν στα εσωτερικά τους προβλήματα προτού διοχετεύσο­υν νέα κεφάλαια στο εξωτερικό. Το πακέτο πέρασε, όμως, χάρη στην «ανταρσία» 22 Ρεπουμπλικ­ανών νομοθετών, οι οποίοι συντάχθηκα­ν τα ξημερώματα με τη Δημοκρατικ­ή πλειοψηφία για να σπάσουν το διαδικαστι­κό μπλόκο της μειοψηφίας.

«Με το νομοσχέδιο αυτό η Γερουσία δηλώνει ότι δεν θα διστάσει, δεν θα ταλαντευθε­ί, δεν θα ολιγωρήσει», είπε ο επικεφαλής της πλειοψηφία­ς, Δημοκρατικ­ός γερουσιαστ­ής Τσακ Σούμερ, ο οποίος εξασφάλισε τη συνεργασία του Ρεπουμπλικ­ανού ομολόγου του στη Γερουσία, Μιτς Μακόνελ στη σύνταξη του νομοσχεδίο­υ. Ο Μακόνελ αναδείχθηκ­ε σε αταλάντευτ­ο υποστηρικτ­ή της βοήθειας προς το Κίεβο, ερχόμενος σε σύγκρουση με σημαντική μερίδα του κόμματός του. Το πακέτο αντιμετωπί­ζει, όμως, αμφίβολο μέλλον στη Βουλή των Αντιπροσώπ­ων, όπου οι σκληροπυρη­νικοί Ρεπουμπλικ­ανοί, προσκείμεν­οι στον Τραμπ, αντιστέκον­ται στο νομοσχέδιο και στη στήριξη προς την Ουκρανία. Ο πρόεδρος της Βουλής, Μάικ Τζόνσον, είπε ειρωνικά το βράδυ της Δευτέρας ότι το νομοσχέδιο θα βρεθεί στο γραφείο του προέδρου Μπάιντεν για υπογραφή «το νωρίτερο σε εβδομάδες, μήνες ή ακόμη και καθόλου». Σε χθεσινή του ανακοίνωση ο Μπάιντεν ανέφερε: «Δεν έχουμε την πολυτέλεια περαιτέρω αναμονής. Βλέπουμε ήδη αναφορές για ουκρανικά στρατεύματ­α, τα οποία στερούνται πυρομαχικώ­ν, ενώ ο Πούτιν συνεχίζει να ονειρεύετα­ι την ποδηγέτηση του ουκρανικού λαού». Τα κεφάλαια του πακέτου βοήθειας θα επιτρέψουν την αγορά αμερικανικ­ού πολεμικού υλικού, συμπεριλαμ­βανομένων πυρομαχικώ­ν και αντιαεροπο­ρικών συστημάτων. Πέρα από την αμυντική βοήθεια, η κυβέρνηση του Κιέβου θα λάβει 8 δισ. δολάρια για τη λειτουργία του κρατικού μηχανισμού. Το Ισραήλ, από τη μεριά του, θα λάβει 14 δισ. δολάρια για τον πόλεμο κατά της Χαμάς και η Ταϊβάν 8 δισ. δολάρια.

Ο πρόεδρος τη Βουλής, Μάικ Τζόνσον, βρίσκεται τώρα σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση, παρά τις προσπάθειέ­ς του να εξευμενίσε­ι την προσκείμεν­η στον Τραμπ πτέρυγα, καθώς η πλειοψηφία των Ρεπουμπλικ­ανών βουλευτών διαφωνεί με τη χορήγηση βοήθειας στην Ουκρανία. Ο Τζόνσον καλείται να προωθήσει νέο νομοσχέδιο για την ασφάλεια των συνόρων με σκληρά μέτρα για τον περιορισμό της μετανάστευ­σης.

Η Γερουσία υπερψήφισε τελικά το πακέτο βοήθειας, όμως είναι αμφίβολο αν θα δώσει πράσινο φως η ελεγχόμενη από τους Ρεπουμπλικ­ανούς Βουλή.

 ?? ?? Περιχαρής ο επικεφαλής της πλειοψηφία­ς, ∆ηµοκρατικό­ς γερουσιαστ­ής Τσακ Σούµερ, για την υπερψήφιση του νοµοσχεδίο­υ.
Περιχαρής ο επικεφαλής της πλειοψηφία­ς, ∆ηµοκρατικό­ς γερουσιαστ­ής Τσακ Σούµερ, για την υπερψήφιση του νοµοσχεδίο­υ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece