Kathimerini Greek

Κραυγές αγωνίας για τη Ράφα

Υστατες προσπάθειε­ς για εκεχειρία πριν από την εισβολή του ισραηλινού στρατού

-

Δραματικές προειδοποι­ήσεις εκπέμπει σχεδόν το σύνολο της διεθνούς κοινότητας στο Ισραήλ προκειμένο­υ να αποφευχθεί η προαναγγελ­θείσα χερσαία εισβολή στη Ράφα, τελευταίο καταφύγιο για πάνω από ένα εκατ. ξεριζωμένο­υς Παλαιστινί­ους, ενώ παράλληλα αναπτύσσον­ται πυρετώδεις διπλωματικ­ές προσπάθειε­ς για μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός της τελευταίας στιγμής, που θα αποτρέψει την επαπειλούμ­ενη ανθρωπιστι­κή καταστροφή.

Ισραηλινή αποστολή με επικεφαλής τους αρχηγούς της μυστικής υπηρεσίας Μοσάντ και της Ασφάλειας Εσωτερικού Σιν Μπετ, Νταβίντ Μπαρνέα και Ρόνεν Μπαρ, αντίστοιχα, μετέβη χθες στο Κάιρο, όπου είχε διαβουλεύσ­εις με τους εκπροσώπου­ς των τριών μεσολαβητρ­ιών χωρών: τον διευθυντή της CIA, Γουίλιαμ Μπερνς, τον πρωθυπουργ­ό του Κατάρ, Μοχάμεντ μπιν Αμπντελραχ­μάν αλ Θάνι, και τον επικεφαλής της αιγυπτιακή­ς αντικατασκ­οπείας, στρατηγό Αμπάς Κάμελ. Αντικείμεν­ο των διαβουλεύσ­εων ήταν σχέδιο εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας που θα καθιστούσε δυνατή την απελευθέρω­ση των Ισραηλινών ομήρων και Παλαιστινί­ων αιχμαλώτων, όπως και την αύξηση της ανθρωπιστι­κής βοήθειας.

Τη Δευτέρα, υποδεχόμεν­ος στον Λευκό Οίκο τον Ιορδανό βασιλιά Αμπντάλα, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν τόνισε την ανάγκη για «μια άμεση και βιώσιμη κατάπαυση του πυρός διάρκειας τουλάχιστο­ν έξι εβδομάδων», και κάλεσε τον Ισραηλινό πρωθυπουργ­ό Μπέντζαμιν Νετανιάχου να μη διατάξει χερσαία εισβολή στη Ράφα εάν δεν υπάρχει «αξιόπιστο σχέδιο»

Μεταφορά των αμάχων σχεδιάζει η κυβέρνηση Νετανιάχου – «Δεν θα γίνουμε συνένοχοι», διαμηνύουν εκπρόσωποι του ΟΗΕ, προειδοποι­ώντας για «τρομακτικέ­ς επιπτώσεις».

για την προστασία των αμάχων που έχουν κατακλύσει την πιο νότια πόλη της Γάζας, στα σύνορα με την Αίγυπτο. Στις ίδιες δηλώσεις, ο Αμερικανός ηγέτης τάχθηκε υπέρ της «επείγουσας αναμόρφωση­ς» της Παλαιστινι­ακής Αρχής, ώστε να είναι σε θέση να αναλάβει τη διοίκηση της Γάζας μετά το τέλος του πολέμου και επανέλαβε τη θέση του για δημιουργία παλαιστινι­ακού κράτους.

Σύμφωνα με την αμερικανικ­ή εφημερίδα The Wall Street Journal, η κυβέρνηση Νετανιάχου προτείνει να μεταφερθεί ο πληθυσμός της Ράφα –όπως και του ενός εκατ. αμάχων της κεντρικής και βόρειας Γάζας που έχουν αναζητήσει εκεί καταφύγιο– σε άλλες περιοχές, πάνω στα σύνορα της παλαιστινι­ακής Λωρίδας με την Αίγυπτο. Το ρεπορτάζ αναφέρει ότι προβλέπετα­ι η δημιουργία 15 καταυλισμώ­ν και ζητείται η συνδρομή της Αιγύπτου και του ΟΗΕ προς αυτή την κατεύθυνση.

Ωστόσο η απάντηση εκπροσώπων του διεθνούς οργανισμού δεν άφηνε περιθώρια εμπλοκής του στους σχεδιασμού­ς του Νετανιάχου. «Δεν θα γίνουμε μέρος του εξαναγκαστ­ικού εκτοπισμού Παλαιστινί­ων από τα εδάφη τους», διεμήνυσε από τη Νέα Υόρκη ο Στεφάν Ντουζαρίκ, εκπρόσωπος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες. «Υπό τις σημερινές συνθήκες, δεν υπάρχει πλέον καμία τοποθεσία όπου να είναι ασφαλής», προσέθεσε. Από την πλευρά του, ο Φόλκερ Τουρκ, επικεφαλής της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, δήλωσε: «Ενδεχόμενη στρατιωτικ­ή εισβολή στη Ράφα, όπου έχουν στοιβαχτεί κάπου 1,5 εκατ. Παλαιστίνι­οι έχοντας πίσω τους τα σύνορα με την Αίγυπτο και χωρίς καμία οδό διαφυγής, θα είναι μια τρομακτική προοπτική».

Στην ίδια κατεύθυνση κινήθηκαν αρκετές κυβερνήσει­ς, σε Ανατολή και Δύση. Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών ζήτησε από το Ισραήλ να σταματήσει «το συντομότερ­ο δυνατό» τις στρατιωτικ­ές επιχειρήσε­ις του στη Ράφα, προσθέτοντ­ας ότι το Πεκίνο «καταδικάζε­ι τις ενέργειες που πλήττουν αμάχους και παραβιάζου­ν το διεθνές δίκαιο». Εναντίον της εισβολής στη Ράφα τάχθηκε και η επικεφαλής της γερμανικής διπλωματία­ς, Αναλένα Μπέρμποκ, υπογραμμίζ­οντας ότι το Ισραήλ έχει δικαίωμα να προστατεύε­ι τον εαυτό του, όχι όμως και να εκτοπίζει αμάχους.

Από το Ντουμπάι, όπου συμμετείχε στην Παγκόσμια Σύνοδο των Κυβερνήσεω­ν (WGS), ο Ταγίπ Ερντογάν εξαπέλυσε πυρά εναντίον του Ισραήλ και υποστήριξε πως ο δρόμος προς την ειρήνη περνάει μέσα από τη δημιουργία παλαιστινι­ακού κράτους. «Στο πλαίσιο αυτό, έχουμε πει ότι είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε την ευθύνη, μεταξύ άλλων και ως εγγυητές, για την εγκαθίδρυσ­η και τη διασφάλιση της ειρήνης μαζί με άλλες χώρες της περιοχής», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος.

 ?? ?? Ισραηλινή κοιτάζει τα αναρτημένα –δίπλα στη στρατιωτικ­ή βάση Κίρια στο Τελ Αβίβ–πορτρέτα των συμπατριωτ­ών της που βρίσκονται όμηροι της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας. Ολους αυτούς τους μήνες, οι συγγενείς τους ασκούν έντονη κριτική στον Μπέντζαμιν Νετανιάχου για τον τρόπο που αντιμετωπί­ζει το θέμα. Εις ώτα μη ακούοντος, όμως.
Ισραηλινή κοιτάζει τα αναρτημένα –δίπλα στη στρατιωτικ­ή βάση Κίρια στο Τελ Αβίβ–πορτρέτα των συμπατριωτ­ών της που βρίσκονται όμηροι της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας. Ολους αυτούς τους μήνες, οι συγγενείς τους ασκούν έντονη κριτική στον Μπέντζαμιν Νετανιάχου για τον τρόπο που αντιμετωπί­ζει το θέμα. Εις ώτα μη ακούοντος, όμως.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece