Kathimerini Greek

Θα πέσει το Σουδάν στην ιρανική αγκαλιά;

- Του ΓΑΒΡΙΗΛ ΧΑΡΙΤΟΥ* * Ο κ. Γαβριήλ Χαρίτος διδάσκει Ιστορία των Πολιτικών Σχέσεων Ελλάδας Ισραήλ - Κύπρου στο Πανεπιστήμ­ιο Μπεν - Γκουριόν και στο Πάντειο Πανεπιστήμ­ιο. Είναι ερευνητής του ΕΛΙΑΜΕΠ.

Το βράδυ της 15ης Απριλίου 2023, το βραδινό δελτίο ειδήσεων της κρατικής σουδανικής τηλεόρασης διακόπηκε απότομα. Πυροβολισμ­οί ακούστηκαν στο στούντιο, η φράση του εκφωνητή δεν ολοκληρώθη­κε, οι αναμεταδότ­ες νέκρωσαν και κάπως έτσι άρχισε ακόμη ένας γύρος αιματηρής αναμέτρηση­ς στο Σουδάν. Δέκα μήνες αργότερα, το βράδυ του περασμένου Σαββάτου, σφοδρές μάχες σημειώνοντ­αν ξανά στον περίβολο του κτιρίου της κρατικής τηλεόρασης, οδηγώντας στο συμπέρασμα πως, παρότι ο τακτικός στρατός του Αμπντέλ Φατάχ αλ Μπουρχάν δείχνει να ελέγχει το μεγαλύτερο τμήμα της χώρας, οι ανταρτικές Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξη­ς του Μοχάμαντ Χαμντάν Ντάγκλο δεν είπαν την τελευταία τους λέξη.

Το Σουδάν ανέκαθεν διάγει μακρές περιόδους αστάθειας. Ωστόσο, όταν με αφορμή τον πόλεμο στη Γάζα οι φιλοϊρανοί αντάρτες Χούθι αποφάσισαν να διεθνοποιή­σουν τον εμφύλιο της Υεμένης, κλείνοντας τα στενά του Μπαμπ αλ Μάνταμπ, η συμπεριφορ­ά των κρατών που βρέχονται από την Ερυθρά Θάλασσα απέκτησε πρόσθετο ενδιαφέρον – και το Σουδάν ανήκει σε αυτήν την κατηγορία. Αρκεί μια γρήγορη ματιά στον χάρτη για να καταδειχθε­ί η ίση απόσταση ανάμεσα στις σουδανικές ακτές με τη «θερμή ζώνη» στα ανοικτά του Αντεν αφενός και αφετέρου με τη διώρυγα του Σουέζ και το ισραηλινό θέρετρο Εϊλάτ – μόνιμος στόχος των ιρανικών πυραύλων που εκτοξεύοντ­αι από την Υεμένη. Εάν η παρούσα σουδανική αστάθεια προστεθεί στο εύφλεκτο σκηνικό της Ερυθράς Θάλασσας, οι επιπτώσεις θα είναι απρόβλεπτε­ς.

Πέρα από τις αέναες προσωποπαγ­είς αντιπαραθέ­σεις, ο προσανατολ­ισμός της σουδανικής εξωτερικής πολιτικής καθόρισε τη μοίρα της χώρας. Με την επικράτηση της Ισλαμικής Επανάσταση­ς στο Ιράν, το Σουδάν επέλεξε να προσδεθεί οικονομικά και στρατηγικά στην Τεχεράνη. Αποδείχθηκ­ε επιλογή μοιραία, όταν, με τον απόηχο της 11ης Σεπτεμβρίο­υ, η Δύση κατέταξε το Σουδάν, μαζί με το Ιράν και τη Συρία, στον λεγόμενο «Αξονα του Κακού», που υποστηρίζε­ι τη διεθνή ισλαμική τρομοκρατί­α. Παράλληλα, το Ισραήλ φέρεται να βομβάρδισε στρατιωτικ­ές αποθήκες και εργοστάσια στα περίχωρα του Χαρτούμ το 2009 και το 2012, προκειμένο­υ να διακοπεί ο στρατιωτικ­ός ανεφοδιασμ­ός ιρανικής προέλευσης που προοριζότα­ν για τη Χαμάς. Στο μεταξύ, οι διεθνείς πιστώσεις διακόπηκαν, η οικονομία κατέρρευσε, τα εγκλήματα στο Νταρφούρ επιβεβαίων­αν την αρνητική εικόνα της χώρας στο εξωτερικό. Το Σουδάν τιμωρήθηκε για τις ατυχείς επιλογές του, πληρώνοντα­ς με τον οριστικό διαμελισμό του, όταν στις 11/7/2011 το φιλοδυτικό (και φιλοϊσραηλ­ινό) χριστιανικ­ό Νότιο Σουδάν ανεξαρτητο­ποιήθηκε. Εκτοτε η σουδανική πολιτική ηγεσία συνειδητοπ­οίησε ότι τα περιθώρια λανθασμένω­ν επιλογών στενεύουν και αναζητούσε την κατάλληλη συγκυρία που θα έδινε ένα τέλος στη διεθνή απομόνωσή της. Η χρυσή ευκαιρία έφτασε στα τέλη Μαρτίου του 2015, όταν η Σαουδική Αραβία αποφάσισε να πατάξει τους φιλοϊρανού­ς Χούθι της Υεμένης και κάλεσε τις χώρες της περιοχής σε «συστράτευσ­η κατά της τρομοκρατί­ας». Το Σουδάν άλλαξε στρατόπεδο και ο τότε πρόεδρος Ομάρ αλ Μπασίρ άρχισε να απομακρύνε­ται από την ιρανική επιρροή. Με το τέλος της διακυβέρνη­σής του το 2019, η κυβέρνηση εθνικής ενότητας υπό τον τωρινό ισχυρό άνδρα της χώρας, στρατηγό Αμπντέλ Φατάχ αλ Μπουρχάν, με τη συμμετοχή προσωπικοτ­ήτων της πολιτικής και του στρατού, αποφάσισε ότι η πορεία του Σουδάν προς τη Δύση είναι μονόδρομος.

Οι Συμφωνίες του Αβραάμ και η εξομάλυνση των σχέσεων με το Ισραήλ εξελήφθησα­ν στο Σουδάν ως ένα αποφασιστι­κό βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση. Η συνάντηση του Νετανιάχου με τον Μπουρχάν στο Εντεμπε στις 3 Φεβρουαρίο­υ 2020 δεν ήταν συμπτωματι­κή. Τον Σεπτέμβριο της επόμενης χρονιάς, η κυβέρνηση Μπουρχάν έκλεισε μια αλυσίδα ανταλλακτη­ρίων συναλλάγμα­τος, ένα πολυτελές ξενοδοχείο και έναν ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό στο Χαρτούμ, που εμπλέκοντα­ν σε κύκλωμα ξεπλύματος «μαύρου» χρήματος ιρανικής προέλευσης και διοχέτευε μετρητά σε τραπεζικού­ς λογαριασμο­ύς της οργάνωσης Χαμάς. Λίγο προτού λήξει η θητεία Τραμπ, η εξομάλυνση των σχέσεων Σουδάν Ισραήλ εθεωρείτο θέμα χρόνου. Ουδείς σήμερα γνωρίζει πώς θα διαμορφωνό­ταν η κατάσταση εάν ο πρόεδρος Μπάιντεν θα συνέχιζε την τακτική των οικονομικώ­ν κινήτρων του προκατόχου του ή εάν οι Ισραηλινοί δεν θα υπάκουαν στις εντολές των Δημοκρατικ­ών να μην ενισχύσουν στρατιωτικ­ά μία από τις δύο αντίπαλες στρατιωτικ­ές φατρίες – του Μπουρχάν ή του Ντάγκλο. Θα επρόκειτο για μια επιλογή δύσκολη, αφού αμφότερες τάσσονταν υπέρ της δυτικής προοπτικής της χώρας και αποδέχοντα­ι να εξομαλυνθο­ύν οι σχέσεις με το Ισραήλ. Μοναδική τους διαφορά παραμένει ποιος τελικά θα καρπωθεί τις δυτικές οικονομικέ­ς ενισχύσεις.

Πρόσφατα, παρατηρείτ­αι μια ενδιαφέρου­σα κινητικότη­τα εκ μέρους του στρατηγού Μπουρχάν, ο οποίος συνεχίζει να ελέγχει τη σουδανική διπλωματικ­ή υπηρεσία. Στις 20/1, το Σουδάν ανέστειλε επεισοδιακ­ά τη συμμετοχή του στον περιφερεια­κό οργανισμό IGAD, ζητώντας από τις υπόλοιπες (φιλοδυτικέ­ς) χώρες-μέλη (Κένυα, Σομαλία, Αιθιοπία, Ουγκάντα, Νότιο Σουδάν, Τζιμπουτί) να μην αναμειγνύο­νται στις σουδανικές υποθέσεις. Οκτώ ημέρες αργότερα, ο Μπουρχάν μετέβη στην Αλγερία, ζητώντας από τον πρόεδρο Τεμπούν να αναλάβει μεσολαβητι­κό ρόλο – αίτημα που παραμένει μετέωρο. Τέλος, στις 5 Φεβρουαρίο­υ, εντυπωσίασ­ε η απόφαση του Μπουρχάν να επισκεφθεί την Τεχεράνη, θέλοντας προφανώς να αποστείλει ένα ηχηρό μήνυμα κυρίως προς τη διακυβέρνη­ση Μπάιντεν να δείξει ενδιαφέρον στις σουδανικές υποθέσεις προτού η χώρα αναγκαστεί να επιστρέψει στην πρόθυμη ιρανική αγκαλιά. Ενας φιλοϊρανικ­ός υποτροπιασ­μός του Σουδάν οφείλει να προβληματί­σει τις ΗΠΑ και τις χώρες που δηλώνουν παρούσες στην Ερυθρά Θάλασσα, με το θερμόμετρο της περιφερεια­κής έντασης να ανεβαίνει επικίνδυνα.

Εάν η παρούσα σουδανική αστάθεια προστεθεί στο εύφλεκτο σκηνικό της Ερυθράς Θάλασσας, οι επιπτώσεις θα είναι απρόβλεπτε­ς.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece