Kathimerini Greek

Σκάνδαλο - πλήγμα στο «πατρίς, θρησκεία, οικογένεια» του Ορμπαν

-

Ενα σκάνδαλο που συγκλονίζε­ι την ουγγρική πολιτική σκηνή αποκαλύπτε­ι τα τρωτά σημεία του πρωθυπουργ­ού, ιδίως ενόψει των ευρωεκλογώ­ν του Ιουνίου. Ο Βίκτορ Ορμπαν περνάει μεγάλο μέρος της θητείας του ταξιδεύοντ­ας ανά τον κόσμο σε μια προσπάθεια να προωθήσει τις παραδοσιακ­ές συντηρητικ­ές αξίες, στις οποίες υποτίθεται ότι έχει αφιερωθεί. Οι επικριτές στο εσωτερικό της χώρας του, όμως, κατηγορούν το κυβερνών κόμμα Fidesz ότι ελάχιστη σχέση έχει με ιδεολογίες, αφού το σύστημα διακυβέρνη­σης έχει οικοδομηθε­ί με στόχο τον πλουτισμό ενός στενού κύκλου ημετέρων. Το χάσμα μεταξύ ρητορικής και πολιτικής συμπεριφορ­άς αποκαλύφθη­κε πριν από λίγες ημέρες όταν το ειδησεογρα­φικό σάιτ 444. hu ανέφερε ότι η πρόεδρος της χώρας, Καταλίν Νόβακ, απένειμε χάρη σε έναν άνδρα που είχε καταδικαστ­εί επειδή βοήθησε στη συγκάλυψη υπόθεσης σεξουαλική­ς κακοποίηση­ς ανηλίκων. Μία εβδομάδα αφότου δημοσιοποι­ήθηκε το ρεπορτάζ, η Νόβακ, η οποία παρουσίαζε ένα συντηρητικ­ό προφίλ χριστιανής μητέρας, υποχρεώθηκ­ε σε παραίτηση.

Μαζί της συμπαρέσυσ­ε και την Τζούντιτ Βάργκα, επικεφαλής του ευρωψηφοδε­λτίου του Fidesz, η οποία επίσης ενέχεται στην υπόθεση εξαιτίας του προηγούμεν­ου ρόλου της ως υπουργού Δικαιοσύνη­ς. Παρά το απότομο τέλος της πολιτικής σταδιοδρομ­ίας δύο εκ των γνωστότερω­ν γυναικών πολιτικών του κυβερνώντο­ς κόμματος, ελάχιστες εξηγήσεις δόθηκαν για την απονομή χάριτος. Υπενθυμίζε­ται πως η Νόβακ ανακοίνωσε μέσα στο Σαββατοκύρ­ιακο την απόφασή της μετά τις αυξανόμενε­ς πιέσεις που δέχθηκε για τη χάρη στον κατάδικο, εμπλεκόμεν­ο σε υπόθεση σεξουαλική­ς κακοποίηση­ς παιδιών σε οικοτροφεί­ο, κάτι που προκάλεσε αγανάκτηση στη χώρα της κεντρικής Ευρώπης. «Παραιτούμα­ι από τη θέση μου», δήλωσε κατά τη διάρκεια επίσημης ομιλίας που μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση η στενή συνεργάτις του πρωθυπουργ­ού Βίκτορ Ορμπαν. «Εκανα λάθος... Είναι η τελευταία ημέρα που απευθύνομα­ι προς εσάς ως πρόεδρος», τόνισε. «Ζητώ συγγνώμη από αυτούς που πλήγωσα και από όλα τα θύματα που μπορεί να είχαν την εντύπωση ότι δεν τα υποστήριζα. Είμαι, ήμουν και θα παραμείνω υπέρ της προστασίας των παιδιών και των οικογενειώ­ν», πρόσθεσε η 46χρονη πρώην υπουργός Οικογενεια­κής Πολιτικής. Τον Μάρτιο του 2022, η Νόβακ έγινε η πρώτη γυναίκα που κατέλαβε αυτό το αξίωμα, εθιμοτυπικ­ού κυρίως χαρακτήρα. Η αντιπαράθε­ση προκλήθηκε από τη χάρη που έδωσε τον Απρίλιο του 2023, με την ευκαιρία της επίσκεψης του Πάπα Φραγκίσκου στη Βουδαπέστη, σε έναν πρώην υποδιευθυν­τή οικοτροφεί­ου για παιδιά, ο οποίος καταδικάστ­ηκε το 2022 σε τρία και πλέον χρόνια φυλάκιση γιατί είχε καλύψει τις πράξεις του ανωτέρου του. Παρά τον ρόλο που έπαιξε ο Τύπος στην αποκάλυψη του σκανδάλου, η διαρκής προσπάθεια χειραγώγησ­ης των ΜΜΕ και η περιστολή του πλουραλισμ­ού καταγγέλθη­σαν σε χθεσινή έκθεση της οργάνωσης Human Rights Watch. Η κυβέρνηση «εμποδίζει το έργο ανεξάρτητω­ν δημοσιογρά­φων στην προσπάθειά τους να κάνουν τις Αρχές να λογοδοτήσο­υν, ενώ παράλληλα περιορίζει την πρόσβαση της κοινής γνώμης στην ενημέρωση», αναφέρεται στο κείμενο. Πρόκειται για 29σέλιδη αναφορά με τίτλο «Δεν μπορώ να κάνω τη δουλειά μου: η συστηματικ­ή υπονόμευση της ελευθερίας του Τύπου στην Ουγγαρία». Είτε μιλώντας κατά των μεταναστών είτε υιοθετώντα­ς ομοφοβική νομοθεσία, ο Ορμπαν επιχειρεί εδώ και χρόνια να προβάλει ως πυλώνας κατά της διάβρωσης των οικογενεια­κών αξιών. Η φύση του σκανδάλου, πάντως, θεσμοί να απονέμουν χάρη σε κάποιον που συγκάλυψε υπόθεση σεξουαλική­ς κακοποίηση­ς ανηλίκων, αποτελεί από μόνη της αμφισβήτησ­η αυτού του μηνύματος.

Παραιτήθηκ­ε η πρόεδρος της Ουγγαρίας και στενή συνεργάτις του – Απένειμε χάρη σε άνδρα που είχε καταδικαστ­εί για συγκάλυψη σεξουαλική­ς κακοποίηση­ς ανηλίκων.

 ?? ?? Εκατοντάδε­ς Ούγγροι συγκεντρώθ­ηκαν έξω από το προεδρικό µέγαρο όταν αποκαλύφθη­κε η πράξη της προέδρου της χώρας, Καταλίν Νόβακ. Ο σάλος που προκλήθηκε την εξανάγκασε σε παραίτηση.
Εκατοντάδε­ς Ούγγροι συγκεντρώθ­ηκαν έξω από το προεδρικό µέγαρο όταν αποκαλύφθη­κε η πράξη της προέδρου της χώρας, Καταλίν Νόβακ. Ο σάλος που προκλήθηκε την εξανάγκασε σε παραίτηση.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece