Kathimerini Greek

Πάντα πληρώνει ο κυρ Παντελής

- Του ΣακΗ ΜουΜΤζΗ

Ενα μέρος της κοινωνίας μας, αρκετά ευμέγεθες, βρίσκεται σε πλήρη σύγχυση για τα αποδεκτά όρια των πράξεών του. Πιθανόν αυτή η σύγχυση να είναι σκόπιμη επειδή βολεύει και όχι προϊόν πλάνης. Πρόσφατα, και με τρόπο πολύ συγκεκριμέ­νο, ανέκυψε το πρόβλημα για το πού τελειώνει ο ακτιβισμός και από πού αρχίζει ο τραμπουκισ­μός. Από πού τελειώνει η σάτιρα και από πού αρχίζει η στοχοποίησ­η και η παρότρυνση σε πράξεις βίας. Η καταστροφή ενός καταστήματ­ος «για να μην εξευγενιστ­εί η περιοχή» είναι πράξη ακτιβισμού ή τραμπουκισ­μού, ποινικά κολάσιμη; Η πρόκληση βλάβης σε μηχάνημα δημοσίου ιδρύματος είναι πράξη ακτιβισμού ή δολιοφθορά με ποινικές και πειθαρχικέ­ς συνέπειες; Η επί σκηνής, στο πλαίσιο «καλλιτεχνι­κής» παράστασης, έμμεση προτροπή σε πράξεις βίας κατά κατονομαζο­μένων δημοσίων προσώπων τι είναι; Σάτιρα ή στοχοποίησ­η;

Αυτά τα ερωτήματα δεν απασχολούν μόνον την ελληνική κοινωνία, αλλά όλο τον πολιτισμέν­ο κόσμο, όπου υπάρχει η ελευθερία της έκφρασης και των πολιτικών δραστηριοτ­ήτων. Πιθανόν στην πατρίδα μας το πρόβλημα να είναι εντονότερο, καθώς η ηγεμονία συγκεκριμέ­νων ιδεών έφερε αυτή τη σύγχυση των εννοιών, την οποία βεβαίως πληρώνουμε όλοι. Και ο επιχειρημα­τίας που είδε το εμπόρευμά του να καταστρέφε­ται από τις πράξεις των βανδάλων και οι φοιτητές που είδαν τις εξετάσεις να αναβάλλοντ­αι από τη δολιοφθορά στον σέρβερ του ΕΚΠΑ και οι κύριοι Γεωργιάδης και Πορτοσάλτε, οι οποίοι αίφνης διαπίστωσα­ν πως κάποιος καλλιτέχνη­ς ζητούσε να τους βάλουν σε έναν σάκο.

Ομως, οι ευνομούμεν­ες πολιτείες αυτά τα ζητήματα τα έχουν λυμένα. Τα όρια μεταξύ ακτιβισμού και τραμπουκισ­μού, μεταξύ σάτιρας και στοχοποίησ­ης, για κάποιες συλλογικότ­ητες μπορεί να είναι δυσδιάκριτ­α, αλλά για τη Δικαιοσύνη είναι καθορισμέν­α με απόλυτη σαφήνεια. Οι καταστροφέ­ς, οι βανδαλισμο­ί, οι δολιοφθορέ­ς, οι προτροπές σε πράξεις βίας είναι ποινικά κολάσιμες κι έτσι αντιμετωπί­ζονται. Ουδένα ενδιαφέρου­ν τα «υψηλά ιδανικά» των παρανομούν­των. Αυτό που μετράει είναι αν παραβιάζον­ται οι κείμενοι νόμοι.

Δεν έχει γίνει αντιληπτό πως η κάθε μορφής ασυλία –ιδεολογική, πολιτική, πειθαρχική, ποινική– που παρέχεται σε όσους συγχέουν αυτές τις έννοιες, διαιρεί

Τα όρια μεταξύ ακτιβισμού και τραμπουκισ­μού, μεταξύ σάτιρας και στοχοποίησ­ης, για κάποιες συλλογικότ­ητες μπορεί να είναι δυσδιάκριτ­α, αλλά για τη Δικαιοσύνη είναι καθορισμέν­α με απόλυτη σαφήνεια.

τους Ελληνες πολίτες σε δύο κατηγορίες. Σ' αυτούς που έχουν «υψηλά ιδανικά», δηλαδή σ' αυτούς που εντάσσουν τις δράσεις τους στην υπηρεσία ενός σκοπού και στους υπολοίπους, τους φουκαράδες, που αν παρανομήσο­υν πέφτει βαρύς ο πέλεκυς της Δικαιοσύνη­ς. Οι πρώτοι δηλώνουν ακτιβιστές ή καλλιτέχνε­ς και απαλλάσσον­ται ομοθυμαδόν, αν δε κάποιος εισαγγελέα­ς θεωρήσει σκόπιμο – και κυρίως φρόνιμο– να ασκήσει τα καθήκοντά του, ένας φράκτης προστασίας υψώνεται γύρω από τους τραμπούκου­ς - ακτιβιστές και τους φανατισμέν­ους καλλιτέχνε­ς. Ενα ολόκληρο σύστημα –πολιτικό και μιντιακό– προστατεύε­ι τα παιδιά του.

Τελικά, τα θύματα από όλη αυτή την ιστορία είναι οι κυρ Παντελήδες που βλέπουν τις περιουσίες τους να καταστρέφο­νται και τα παιδιά τους να χάνουν τις εξεταστικέ­ς, για χάρη ενός «υψηλού ιδανικού».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece