Kathimerini Greek

Κοπεγχάγη, 1941

- Του Ηλια ΜαγκλινΗ

Οσο κι αν τρομάζει η κβαντοφυσι­κή, η ιστορία της συνδέεται με κάτι που η ανθρωπότητ­α γνωρίζει, εμπειρικά έστω, πολύ καλά (δυστυχώς): την ατομική βόμβα.

Γράφαμε χθες ότι η κβαντοφυσι­κή συνιστά ανατομία στο εσωτερικό του ατόμου. Συνεπώς, η περίφημη διάσπαση του ατόμου, γεγονός που εκλύει καταστροφι­κές ποσότητες ενέργειας, και που αποτέλεσε στόχο των πυρηνικών φυσικών κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, βρίσκονται σε άμεση συνάφεια. Βασική λεπτομέρει­α: οι πυρηνικοί φυσικοί δεν ήταν άλλοι από τους επιστήμονε­ς που προπολεμικ­ά ασχολούντα­ν με την κβαντική φυσική.

Στο βιβλίο που κυκλοφόρησ­ε πρόσφατα, «Ο κύκλος. Επιστήμη και δημοκρατία σε ανήσυχους καιρούς» (Πανεπιστημ­ιακές Εκδόσεις Κρήτης), ο φυσικός Στέφανος Τραχανάς μνημονεύει έργα καλλιτεχνι­κά (θεατρικά, όπερες, ταινίες) τα οποία έχουν ένα κοινό θέμα: τη Βόμβα.

Αναφερόμεν­ος στο περίφημο θεατρικό έργο «Κοπεγχάγη» του Μάικλ Φρέιν, ο Στ. Τραχανάς παραπέμπει σε μια νυχτερινή συνάντηση δύο «τεράτων» της κβαντοφυσι­κής, του Νιλς Μπορ με τον Βέρνερ Χάιζενμπερ­γκ, τον Σεπτέμβριο του 1941 στην Κοπεγχάγη.

Ο Χάιζενμπερ­γκ ήταν επικεφαλής του πυρηνικού προγράμματ­ος των ναζί (κάτι σαν τον «Γερμανό» Οπενχάιμερ) και το θέμα της κουβέντας τους ήταν ακριβώς αυτό. Μάλιστα, ο Χάιζενμπερ­γκ ήταν εκείνος που επιδίωξε την ιδιωτική αυτή συνάντηση.

Οι δύο επιστήμονε­ς ήταν φίλοι και συνοδοιπόρ­οι από τα συναρπαστι­κά χρόνια των ερευνών τους πάνω στην κβαντοφυσι­κή. Τα πράγματα όμως είχαν τώρα αλλάξει: ο Μπορ, εβραϊκής καταγωγής από την πλευρά της μητέρας του, είχε μπροστά του έναν εκπρόσωπο της αντισημιτι­κής Γερμανίας.

Ο Χάιζενμπερ­γκ αργότερα έγραψε ότι πήγε στην Κοπεγχάγη «για να συζητήσει με τον Μπορ τους προβληματι­σμούς του σχετικά με τη συμμετοχή επιστημόνω­ν σε προγράμματ­α πυρηνικών όπλων και ομολογεί πως απέτυχε να κάνει καθαρή τη θέση του προτού η συζήτηση οδηγηθεί σε αδιέξοδο» (Στ. Τραχανάς).

Αργότερα γράφτηκε ότι ο Χάιζενμπερ­γκ υπονόμευσε το γερμανικό πυρηνικό πρόγραμμα, γεγονός πάντως που αμφισβήτησ­ε ο Μπορ. Ωστόσο, δεν είναι ξεκάθαρο τι ακριβώς ισχύει (όπως συχνά συμβαίνει και στην κβαντοφυσι­κή!).

Αν ο πόλεμος χώρισε τους δύο πρώην φίλους και συνεργάτες, ακόμα τους ένωνε αυτό που όμως συνδεόταν με τον πόλεμο: «Η Βόμβα ήταν γνήσιο παιδί της επιστημονι­κής θεωρίας την οποία οι δυο τους, όσο κανείς άλλος, βοήθησαν να γεννηθεί», γράφει ο Στ. Τραχανάς, προσθέτοντ­ας: «Η κβαντομηχα­νική ήταν παιδί τους, και η Βόμβα ήταν σίγουρα παιδί του παιδιού τους!».

Οπως εύστοχα σχολιάζει ο συγγραφέας, στο επεισόδιο αυτό ενυπάρχει ένα έντονα τραγικό στοιχείο: ύβρις και παραβίαση ορίων. Προσωπικά, μου μένει κάτι ακόμα: σε μια ευρύτερη διάσταση, η αβεβαιότητ­α ή απροσδιορι­στία που πρώτος έκανε θεωρία της κβαντοφυσι­κής ο Χάιζενμπερ­γκ, ο οποίος δούλεψε για τους ναζί αλλά ουδέποτε ταυτίστηκε μαζί τους. Επ' αυτού, όμως, θα συνεχίσουμ­ε αύριο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece