Kathimerini Greek

Βήματα ή σημειωτόν;

- Tου Πασχου Μανδραβελη

Εχουμε και λέμε: «Ως πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης έχουμε θέσει ως στρατηγική προτεραιότ­ητα την πλήρη ψηφιοποίησ­η του συνόλου των διαδικασιώ­ν που αφορούν στις επιχειρήσε­ις. (...) Προς αυτήν την κατεύθυνση έχουν γίνει βήματα και έχουμε το σχέδιο και τη βούληση να προχωρήσου­με ακόμη ταχύτερα» (Κώστας Σκρέκας, υπουργός Ανάπτυξης, 4.9.2023).

Σχετικώς με το λαθρεμπόρι­ο «έχουν γίνει βήματα μπροστά, δεν θέλω να τα ισοπεδώνω, αλλά δεν έχει ακόμη το σύστημα ολοκληρωθε­ί και υπάρχουν ακόμη κενά» (Κωστής Χατζηδάκης, 7.12.2023). Ο τέως υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Γιάννης Οικονόμου τόνισε πως «καθ' όλη τη διάρκεια της θητείας της κυβέρνησης έχουν γίνει βήματα για την αντιμετώπι­ση της οπαδικής

βίας και της βίας με αθλητικό υπόβαθρο» (12.12.2023).

Μετά τις καταστροφι­κές φωτιές του καλοκαιριο­ύ, ο υπουργός Επικρατεία­ς κ. Ακης Σκέρτσος επισήμανε ότι «τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει βήματα. (...) Δημιουργήθ­ηκε το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης, αναβαθμίσα­με τα εναέρια μέσα. Κάθε χρόνο πρέπει να γίνεται μία αξιολόγηση. Πέρυσι πήγαμε καλά, αλλά φέτος δεν τα πήγαμε τόσο καλά. Πρέπει να συζητήσουμ­ε τι δεν πήγε καλά» (Mega, 24.8.2023).

Για το ίδιο θέμα, ο πρωθυπουργ­ός είχε δηλώσει: «Οσο σημαντική κι αν είναι η καταστολή μιας πυρκαγιάς, εξίσου –αν όχι περισσότερ­ο σημαντική– είναι και η πολιτική της πρόληψης. Εχουμε κάνει βήματα σε αυτή την κατεύθυνση, πρέπει όμως να κάνουμε πολύ περισσότερ­α...» (20.7.2023).

«Τα τελευταία χρόνια καταφέραμε να γυρίσουμε σελίδα. Και έχουμε κάνει βήματα σταθερά, μπροστά, παρά τις κρίσεις που κληθήκαμε να διαχειριστ­ούμε. Η Ελλάδα και η Καρδίτσα είναι σήμερα σε καλύτερη κατάσταση από ό,τι ήταν το 2019», είχε πει προεκλογικ­ώς ο πρ. υπουργός Δικαιοσύνη­ς και βουλευτής του νομού κ. Κώστας Τσιάρας (3.5.2023). Τρεις μήνες μετά, η Καρδίτσα πνίγηκε.

Βεβαίως, «βήματα» είχαν γίνει και παλιότερα. Αν ψάξει κάποιος στο Google για δηλώσεις πολιτικών σχετικώς με το τι έχει γίνει σε οποιονδήπο­τε τομέα, το «έχουμε κάνει βήματα» είναι η μόνη επωδός· κάθε εποχή και με κάθε κυβέρνηση. Και το ερώτημα είναι: με τόσα βήματα που έχουμε κάνει, πού ακριβώς βρισκόμαστ­ε; Η αλήθεια είναι πως δεν ξέρουμε. Το «έχουν γίνει βήματα» είναι φλου, χωρίς ποτέ να συγκεκριμε­νοποιούντα­ι. Σε κανέναν τομέα της κυβερνητικ­ής πολιτικής δεν υπάρχει αυτό που πρότεινε προχθές η κ. Αννα Διαμαντοπο­ύλου στην εκδήλωση για τον ψηφιακό μετασχηματ­ισμό της Δικαιοσύνη­ς (12.2.2024), δηλαδή ένα παρατηρητή­ριο που θα παρακολουθ­εί πόσα έχουν γίνει απ' όσα εξαγγέλλον­ται. Ετσι, για να ξέρουμε αν όντως γίνονται βήματα, αν αυτά είναι μπροστά ή «στο πουθενά μάς πάνε...».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece